Liga 1

Inimaginabil! Lucrările la „cea mai modernă pistă de atletism din țară” durează de PATRU ani și nu s-au terminat nici azi! GSP a intrat pe stadionul pitoresc din România: nici codrul nu mai crede că proiectul va fi finalizat!

+45 Foto
Pista de atletism din Deva e în lucru de patru ani! / FOTO: Gazeta Sporturilor

Articol de Remus Dinu, Emanoil Ursache  —  duminică, 22 septembrie 2024

Gazeta Sporturilor a intrat în week-end pe stadionul pitoresc din Deva, locul unde municipalitatea încearcă de patru ani, în zadar, să finalizeze lucrările la noua pistă de atletism, descrisă drept „cea mai modernă din țară”. Investiția de la bugetul local a costat aproximativ 5 milioane de lei, dar, la patru ani de la startul proiectului, încă e la stadiul de șantier.

Stadionul „Cetate” din Deva, ridicat de comuniști în anii '60 și renovat în 2007, când Mureșul încă mai „sălășluia” în liga secundă, are o capacitate redusă, sub 4.000 de locuri, dar îmbie prin decorul intim, printr-o arhitectură aparte, „romantică”, așa cum nostalgicilor le place s-o spună.

Arena e amplasată într-un cadru natural, la poalele unui deal, oferind spectatorilor, câți au mai rămas din ei, o experiență vizuală inedită.

+45 Foto
Pista de atletism din Deva e în lucru de patru ani! / FOTO: Gazeta Sporturilor

Va fi terminată vreodată? Pista de atletism din Deva, în lucru de patru ani!

Micuțul oraș transilvănean, 53.000 de suflete la ultimul recensământ, n-o duce grozav cu sportul, iar nepăsarea autorităților locale a avut consecințe neiertătoare în oraș. Nu mai departe de vara aceasta, pe fondul unor neînțelegeri cu damf politic, în club s-au desființat mai multe secții, iar numeroși copii au rămas, practic, fără activitate.

De curând, s-au reluat lucrările la pistă de atletism anunțată cu emfază de decidenții locali încă din 2020. Cum avansează proiectul? Încet și foarte încet! Reporterii GSP.ro au mers să ia pulsul lucrărilor de pe „Cetate”, iar vestea descurajantă pentru comunitate e că mai e mult până departe!

Ani irosiți la Deva

Suntem în septembrie 2024, lucrările au avut de suferit din cauza pandemiei dar și a delăsării, a lucrului făcut de mântuială și a unei mici „țepe” primite din partea furnizorului din Italia. Căci, potrivit celor de la Adevărul, acoperirea pistei urma să se efectueze cu un material de tip Mondo Sport, de ultimă generație, însă producătorul din Italia a întârziat mult timp, luni în șir, cu livrarea respectivului material elastic cauciucat.

+45 Foto
Pista de atletism din Deva e în lucru de patru ani! / FOTO: Gazeta Sporturilor

În vară, s-au împlinit patru ani de la debutul propriu-zis al lucrărilor, dar pista menită să găzduiască inclusiv întreceri internaționale nu e nici astăzi gata.

La începutul anului, contractul a fost atribuit unei firme din Cluj. A mai durat luni bune și a fost nevoie de sosirea toamnei, cu provocările ei meteo, pentru ca lucrările să fie reluate.

Noua pistă de pe „Cetate” va avea 15.700 de metri pătrați, opt culoare de alergare și o lungime de minimum 400 de metri. Iar în spatele porților unde aproape nimeni nu mai „bate mingea”, ar urma să fie amenajate zonele speciale pentru aruncarea greutății, aruncarea cu sulița, săritura cu prăjină, în lungime, plus groapa cu nisip.

Se dorește finalizarea pistei de atletism prin realizarea restului rămas de executat, respectiv amenajarea terenului, asigurarea utilităților și realizarea sectoarelor pistei de atletism, precum și modificarea temei de proiectare, prin înlocuirea cauciucului prefabricat Sportflex Super X729 cu un material de tip tartan, stabilizat, cu o elasticitate și rezistență deosebite în timp și grosimea de minim 13,5 mm”, e notat în caietul de sarcini al achiziției.

De echipa de fotbal s-a ales praful

Sportul este pus pe butuci la Deva. Echipa de fotbal nu s-a înscris în noul sezon din Liga 3, zdruncinată de problemele financiare care au afectat mai multe secții din cadrul clubului.

De suferit a avut și secția de fotbal, cea care ar fi trebuit să evolueze în al treilea eșalon al României. Doar că inevitabilul s-a produs, iar echipa a abandonat înainte de startul stagiunii. Toți fotbaliștii au semnat rezilierea contractelor. Hunedorenii au participat de două ori la barajul pentru promovarea în Liga 2. Au ratat de fiecare dată obiectivul. Stagiunea trecută au încheiat play-off-ul pe locul 3.

Formată preponderent din juniori, CSM Deva s-a dezintegrat, iar în august a înregistrat un eșec umilitor în turul doi al Cupei României: 0-15 cu CSM Unirea Alba-Iulia.

Primăria Deva urmează să intre pe mâinile PSD-istului Lucian-Ioan Rus. Acesta l-a învins pe 9 iunie, la alegerile locale, pe fostul edil Florin Oancea (PNL).

+45 Foto
Pista de atletism din Deva e în lucru de patru ani! / FOTO: Gazeta Sporturilor
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.