Formula 1

Avem luptă la titlu în Formula 1?! Lando Norris câștigă în Singapore și reduce diferența față de Verstappen!

+11 Foto
Lando Norris a câștigat la Singapore // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Daniel Grigore  —  duminică, 22 septembrie 2024

Lando Norris, 24 de ani, McLaren, a câștigat Marele Premiu de Formula 1 din Singapore, cursă pe care a început-o din pole-position și a condus-o cap-coadă. Max Verstappen (Red Bull Racing) și Oscar Piastri (McLaren), autorul unei prestații încântătoare, au completat podiumul.

Până astăzi, Lando Norris pornise de 5 ori din pole-position în Formula 1. De fiecare dată, britanicul pierduse conducerea cursei în primul tur, uneori chiar în primul viraj.

Astăzi, pilotul papaya a rupt „blestemul”. Norris a pornit bine, a rămas în fața lui Verstappen la intrarea în primul viraj, apoi a condus o cursă aproape fără cusur, exceptând o mică sperietură spre jumătatea întrecerii, când a atins parapetul după ce a blocat roțile.

Chiar avem luptă la titlu în F1?! Lando Norris câștigă în Singapore și reduce diferența față de Verstappen!

A fost o evoluție dominantă a lui Norris, care a dovedit că poate fi un adversar real pentru Verstappen în cursa pentru titlul mondial la piloți. Din acest sezon au rămas 6 Mari Premii plus 3 curse sprint, iar Norris a redus diferența față de Verstappen la 52 de puncte.

Plecat de pe locul 2, Max Verstappen a trecut linia de finiș doar în urma lui Norris. Marii performeri de astăzi au fost Oscar Pistri, care a pornit pe 5 și a urcat pe ultima treaptă a podiumului, și mai ales Charles Leclerc. Locul 9 la start, monegascul care conduce pentru Ferrari a încheiat cursa pe 5.

Consemnăm un plus și în dreptul lui Carlos Sainz: plecat al zecelea, ibericul de la Ferrari s-a clasat pe 7. Iată clasamentul final al cursei:

sursă foto: X @ F1

În Formula 1 urmează o pauză de 4 săptămâni. Următorul Mare Premiu este programat pe 20 octombrie, în Austin, Texas.

Clasamentul general al piloților în Formula 1

  1. Max Verstappen (Red Bull) - 331 puncte
  2. Lando Norris (McLaren) - 279
  3. Charles Leclerc (Ferrari) - 245
  4. Oscar Piastri (McLaren) - 237
  5. Carlos Sainz (Ferrari) - 190
  6. Lewis Hamilton (Mercedes) - 174
  7. George Russell (Mercedes) - 155
  8. Sergio Perez (Red Bull) - 144
  9. Fernando Alonso (Aston Martin) - 62
  10. Nico Hulkenberg (Haas) - 24

Clasamentul general al constructorilor în Formula 1

  1. McLaren - 516 puncte
  2. Red Bull Racing - 475
  3. Ferrari - 441
  4. Mercedes - 329
  5. Aston Martin - 86
  6. RB - 34
  7. Haas - 31
  8. Williams - 16
  9. Alpine - 13
  10. Kick Sauber - 0 (zero)

Desfășurarea Marelui Premiu de Formula 1 din Singapore

  • TOP 10 FINAL: Noris, Verstappen, Piastri, Russell, Leclerc, Hamilton, Sainz, Alonso, Hulkenberg, Perez
  • TURUL 62/62: final de cursă, cu Noris, Verstappen, Piastri, Russell, Leclerc în TOP 5.
  • TURUL 59/62: Charles Leclerc s-a apropiat la 0,5 secunde de George Russell și forțează urcarea pe locul 4. Între timp, Norris s-a distanțat la peste 23 de secunde de Verstappen și conduce liniștit spre victorie.
  • TURUL 51/62: Charles Leclerc, care conduce într-un ritm excelent, îl depășește pe Lewis Hamilton.
  • TURUL 45/62: Oscar Piastri este de neoprit, depășindu-l acum și pe George Russell.
  • TURUL 43/62: Charles Leclerc își depășește colegul, este acum al șaselea.
  • TURUL 40/62: ce manevră! Oscar Piastri trece spectaculos de Lewis Hamilton și îl atacă acum pe colegul acestuia, George Russell, pentru locul 3.
  • TURUL 39/62: intră și Piastri pentru schimb. Australianul este acum pe locul 5, cu pneuri dure.
  • TURUL 37/62: în sfârșit, Leclerc este chemat la boxe pentru schimb și iese pe circuit al optulea, imediat în fața lui Nico Hulkenberg.
  • TURUL 35/62: Norris se distanțează la aproape 8 secunde de Oscar Piastri, care nu a intrat până în acest moment la boxe. Mai jos, George Russell îl atacă pe Leclerc pentru locul 4.
  • TURUL 31/62: inevitabilul se produce - Max Verstappen, cu pneuri cu 30 de tururi mai proaspete, îl depășește pe Charles Leclerc și revine pe loc de podium. Între timp, Norris face schimbul și iese pe circuit la aproape 3 secunde în fața colegului Oscar Piastri.
  • TURUL 30/62: Verstappen intră la boxe, are un schimb relativ lent, 3 secunde fix, și iese chiar în urma lui Charles Leclerc!
  • TURUL 29/62: Charles Leclerc trece, în fine, de Nico Hulkenberg, urcând astfel pe locul 4. Monegascul nu a schimbat până acum și este la mare distanță, 18,5 secunde, de Oscar Piastri.
  • TURUL 28/62: a intrat și George Russell la boxe pentru pneuri dure. Britanicul a revenit pe circuit al optulea, chiar în fața colegului Lewis Hamilton.
  • TURUL 27/62: Hamilton are o încercare de a-l depăși pe Tsunoda, japonezul revine, iar pilotul Mercedes se plânge pe radio: „Ceva este în neregulă cu mașina, cauciucurile se duc rapid!”
  • TURUL 27/62: rândul lui Fernando Alonso să intre la boxe, iar pilotul Aston Martin revine pe circuit al 15-lea.
  • TURUL 24/62: Hamilton a recuperat două poziții, urcând pe locul 11.
  • TURUL 21/62: luptă în 3, Hulkenberg - Alonso - Leclerc, pentru locul 5.
  • TURUL 20/62: Oscar Piastri s-a apropiat la 1,5 secunde de George Russell, ocupantul locului 3. Nico Hulkenberg (Haas) a profitat de intrarea la boxe a lui Hamilton și a urcat o poziție, până pe 5.

  • TURUL 18/62: a intrat și Lewis Hamilton la boxe, schimbând pneurile soft cu un set de „gume” dure. Pilotul Mercedes a revenit pe circuit al 13-lea. În afara lui, doar Sainz și Ricciardo au mai schimbat.
  • TURUL 14/62: Carlos Sainz, aflat la a 200-a cursă în Formula 1, a intrat la boxe pentru primul echiparea cu pneuri dure. Pe circuit, ibericul se chinuia să-l depășească pe Yuki Tsunoda.
  • TURUL 11/62: 5 secunde acum între Norris și Verstappen, cu cel mai rapid tur în dreptul britanicului. Nicio modificare în TOP 7 față de grila de start.
  • TURUL 6/62: Norris se distanțează la 1,7 secunde de Verstappen, care stabilește cel mai rapid tur. Hamilton a rămas la 3 secunde în urma olandezului, iar George Russell pune presiune ca partenerul lui de echipă să crească ritmul.
  • TURUL 1/62: Lando Norris pleacă excelent și rămâne în fața lui Max Verstappen. Olandezul a fost atacat de Lewis Hamilton, dar a rezistat pe 2.
  • Ora 15:04 - Start în Marele Premiu din Singapore!
  • 269.072 de oameni au asistat la sesiunile din acest weekend, antrenamente, calificări și cursă.

Sâmbătă, Lando Norris a fost cel mai rapid în calificările găzduite de circuitul stradal Marina Bay. Pilotul britanic a stabilit un timp de vârf de 1:29.525, cu două zecimi mai bun decât al lui Max Verstappen.

Din linia a doua vor pleca piloții Mercedes, Lewis Hamilton și George Russell, iar în linia 3 întâlnim un nume surprinzător, Nico Hulkenberg, care continuă să supraperformeze la volanul monopostului Haas.

Pentru perechea Ferrari, calificările din Singapore au fost de coșmar. Carlos Sainz a pierdut controlul mașinii și s-a lovit de parapet înainte să stabilească un timp în Q3, iar lui Charles Leclerc i-a fost șters singurul timp stabilit pentru că a depășit limitele circuitului cu toate cele 4 roți în virajul 2.

Grila de start în Marele Premiu de Formula 1 din Singapore

sursă foto: X @ F1
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.