Fostul „central” Augustus Constantin a rămas în arbitraj și după încheierea carierei, iar astăzi, la 50 de ani împliniți în vară, se află în corpul observatorilor CCA, fiind și vicepreședinte al forului. Luni seara, a fost delegat la Unirea Slobozia - Rapid 1-2, iar GSP.ro a surprins mai multe cadre cu fluierașul care a activat între 1999 și 2012, perioadă în care era în mare vogă pe prima scenă.
Au trecut 12 ani de la ultimul meci oficiat de Augustus Constantin, dar fostul arbitru din Râmnicu Vâlcea activează tot în breasla care l-a făcut celebru. În urmă cu trei ani, Gazeta Sporturilor scria că Augustus, fost arbitru cu ecuson FIFA, l-a înlocuit ca responsabil de delegări pentru prima ligă pe Alexandru Deaconu, fiind unul dintre oamenii apreciați de Kyros Vassaras.
De altfel, Ion Crăciunescu dezvăluia în urmă cu doi ani că „Augustus era cel care îl lua pe Vassaras cu mașina de la aeroport la Federație”.
Augustus Constantin nu s-a schimbat prea mult, la 50 de ani
Văzut excelent în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor, Augustus Constantin își face deseori apariția la meciurile din Superligă, cum a fost cazul și luni seara, cu ocazia dueului de la Clinceni dintre Unirea Slobozia și Rapid.
Reporterii GSP l-au zărit în lojă pe omul care a împlinit 50 de ani în iulie. Omul care împărțea dreptatea la începutul anilor 2000 e ușor de recunoscut, chiar dacă între timp a mai pus pe el câteva kilograme.
Augustus e fiul lui Gheorghe Constantin, fost șef al Comisiei Centrale a Arbitrilor condamnat pentru luare de mită în „dosarul Penescu”, în procesul în care patronul de atunci al lui FC Argeș le oferise unor arbitri și conducătorului lor bani și alte avantaje pentru a fi favorizat.
Augustus Constantin și-a încheiat cariera în 2012
Augustus Constantin a spus adio arbitrajului în 2012, ultimul meci oficiat fiind un Chiajna - Ceahlăul 2-1. Avea la acel moment 38 de ani și mai trecuse printr-o tentativă de retragere în 2009, după ce numele tatălui său a fost implicat în uriașul scandal de corupție din fotbalul românesc.
Augustus a promovat în Liga 1 în 1998 şi a fost câţiva ani şi pe lista FIFA, acolo unde a intrat la doar 27 de ani, în 2002. „Marele lui regret e că n-a condus niciodată un derby Steaua - Dinamo”, povestea în trecut unul dintre membrii CCA.
De-a lungul timpului, numele său n-a fost scutit de critici.
După un meci al Vasluiului, în care i-a scos din sărite pe moldoveni, Adrian Porumboiu declara: „Greșelile lui Augustus nu se explică prin lipsa lui de valoare. Are vreo 12 ani în prima ligă, deci nu e posibil să nu știe să arbitreze!”. În timp ce Dumitru Dragomir, fostul președinte LPF, îl descria frontal: „Augustus e corect, dar lipsit de talent”.
25 de aniau trecut de când Augustus a arbitrat primul meci în Divizia A. Se întâmpla în mai 1999, la confruntarea Oneşti - Astra 2-0
Avantajat prin numele tatălui?
Despre Augustus Constantin s-a mai vehiculat că ar fi fost protejat în perioada în care tatăl său se afla în fruntea CCA. În sezonul 2006-2007, de exemplu, „Gusti” a condus nu mai puțin de 23 de partide pe prima scenă, o diferență considerabilă față de sezonul 2010-2011, când a oficiat doar 12 partide. Diferența e că atunci Gheorghe Constantin nu mai veghea asupra Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Totodată, au mai existat zvonuri că acesta ar fi picat diverse teste fizice în perioada în care se afla în activitate, ipostază în urma căreia a fost oprit de la delegări.
Cum arăta lista FIFA cu centralii României în 2005
- Alexandru Tudor
- Cristi Balaj
- Ionică Serea
- Marian Salomir
- Augustus Constantin
- Sorin Corpodean
- Alexandru Deaconu
{{text}}