Tenis

Ferrer despre Nadal: „Fiecare se retrage cum vrea, este ceva extrem de personal”

Rafael Nadal și Carlos Alcaraz, pentru prima oară în aceeași echipă / FOTO: Imago

Articol de Luminița Paul  —  marţi, 24 septembrie 2024

Rafael Nadal apare pe lista jucătorilor convocați în echipa Spaniei pentru turneul final al Cupei Davis, care se va disputa între 19 și 24 noiembrie la Malaga. Tema retragerii campionului iberic a revenit.

La începutul săptămânii s-au anunțat listele de jucători pentru Final 8, turneul final al Cupei Davis, competiția pe echipe a tenisului masculin.

Puțin surprinzătoare prezența în echipa Spaniei, țara care găzduiește faza decisivă, a lui Rafael Nadal, actualmente ocupant al locului 154 ATP și care nu a mai jucat niciun meci oficial de la Jocurile Olimpice de la Paris.

David Ferrer: „Rafa a inițiat toată conversația”

Căpitanul team-ului iberic, David Ferrer, a explicat cum s-a ajuns aici, dezvăluind că totul a pornit chiar de la multiplul campion de Grand Slam. „Am vorbit cu Rafa înainte să începem faza calificărilor, de la Valencia. Mi-a vorbit un pic despre ideea pe care o avea, despre dorința de a fi în echipă, dacă ajungeam în Final 8”, a declarat Ferrer, citat de cotidianul Malaga Hoy.

„La o zi sau două după ce ne-am calificat, am reluat discuția. Mi-a spus că ținta lui este să fie pregătit pentru a juca la Malaga și că e entuziasmat la gândul de a fi alături de echipă. El a inițiat toată conversația și din primul moment a dorit să fie acolo, la faza finală”, a adăugat fostul număr 3 mondial.

3 victoriidin 3 meciuri a obținut Spania în calificările de la Valencia, 2-1 cu Australia, 3-0 cu Cehia și 2-1 cu Franța

Aproape inevitabil, tema eventualei retrageri din tenis a lui Rafael Nadal, a momentului și locului a revenit. „Este ceva extrem de personal, fiecare se retrage cum vrea. Nu pot să spun eu care poate fi retragerea perfectă, e dificil să gestionezi o asemenea decizie. Cât timp însă Rafa este fericit, pentru mine e convenabil”.

Cel mai recent meci disputat de Nadal a fost cel de dublu, alături de Carlos Alcaraz, pierdut în sferturile de finală ale tabloului olimpic în fața perechii americane Austin Krajicek-Rajeev Ram, 2-6, 4-6. Vor juca ei din nou împreună, de data aceasta în Cupa Davis?

„Nu știu”, a recunoscut Ferrer. „Mai sunt două luni până atunci, sunt mai mulți jucători pe listă, trebuie să joace toți. Partea bună e că avem multe opțiuni de a face combinații la dublu, în funcție de oboseala fizică, de cum merg meciurile... Avem o echipă bună, putem face lucruri importante, dar în acest format totul se echilibrează mult”, a adăugat finalistul de la Roland Garros 2013.

Faza finală se dispută în sistem direct eliminatoriu, cu un tablou de 8 poziții. Spania va întâlni Olanda în prima înfruntare, cea din sferturile de finală. Celelalte dueluri sunt: Italia – Argentina, SUA – Australia și Germania – Canada. Deținătoarea titlului este Italia.

Rafael Nadal, alături de căpitanul nejucător Sergi Bruguera, cu trofeul Cupei Davis cucerit în 2019 Foto: Imago

Rafael Nadal a cucerit de patru ori Cupa Davis cu echipa Spaniei, în 2004, 2009, 2011 și cel mai recent în 2019, primul an cu formatul schimbat, introducându-se turneul final. Fostul lider mondial a câștigat atunci toate cele 8 meciuri jucate, de simplu și dublu, fiind desemnat MVP-ul întrecerii.

Rezumatul ultimului meci din finala Cupei Davis 2019 Nadal - Shapovalov

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.