Opinii

Deficitul excesiv și Steaua ruginită

Mihai Mironică

Articol de Mihai Mironică  —  miercuri, 25 septembrie 2024

România este în al cincilea an în procedură de deficit excesiv. Dintre țările din Uniunea Europeană aflate în această procedură, România a strâns cea mai lungă perioadă cu această stare. Datoria depășește 50% din PIB și deja circulă scenarii de criză dintre cele mai îngrijorătoare.

Lumea fotbalului este afectată de măsurile cu care Guvernul încearcă să țină datoria sub control. Proiecte de construire a unor noi stadioane sunt blocate. Echipelor care sunt finanțate de primării li se limitează accesul la fonduri publice.

Însă, până la aceste cluburi care sunt susținute de comunitățile locale, Guvernul trebuie să-și amintească faptul că are o echipă profesionistă de fotbal în directa sa subordine. Da, sună ridicol, niciun alt Guvern din Uniunea Europeană nu este patron de echipă de fotbal, dar pasiunea urmașilor lui Eugen Ionescu pentru absurd este binecunoscută.

Steaua, definiția cheltuielii bugetare inutile

Premierul a afirmat recent că se restrâng cheltuielile bugetare inutile și că doar investițiile mai pot atrage cu predilecție banii guvernamentali. Echipa de fotbal înființată de Ministerul Apărării acum 7 ani este definiția cheltuielii bugetare inutile.

Este o echipă care atrage puțini oameni în tribune, nu are posibilitatea să joace decât în „amicale” pentru că nu are voie să promoveze în prima ligă, nu este asociată de mai nimeni cu vechea echipă Steaua, este absurdă pe plan național, pentru că este singura alimentată de la bugetul țării, și pe plan internațional pentru că este unica din Uniunea Europeană care perpetuează modelul stalinist introdus în fotbal în zorii erei comuniste.

Ca într-un banc absurd, unii din puținii suporteri ai CSA Steaua îl atacă constant și violent chiar pe cel care menține această echipă în viață, premierul. Protestele au izbucnit pentru că premierul a spart blocada ilegală a clubului armatei și a permis și altei echipe să joace pe stadionul construit din bani publici și astfel să se genereze venituri pentru clubul ministerului. Fanii singurei echipe a Guvernului sunt singurii suporteri care îl atacă pe premier. Și asta pe un stadion al Guvernului. Sublim.

Ultrașii din Peluza Sud protestează constant împotriva conducerii clubului

Datoria de a tăia această datorie

Pe finalul acestui an vom avea o noua componență a Parlamentului care va forma un alt Guvern. Acesta trebuie să aibă curajul de a îndepărta risipirea absurdă a banilor unui Minister care se ocupă cu apărarea țării și nu cu fotbalul profesionist. De zeci de ani, alte ministere au încetat să mai finanțeze Dinamo și Rapid care sunt într-o situație firească pentru secolul 21 și Uniunea Europeană.

Noul Guvern va avea și datoria de a salva acest brand, Steaua, odată cel mai strălucitor din Estul Europei, ajuns acum la fiare vechi într-o unitate militară. Trebuie să intrăm în rând cu lumea. Guvernul nu mai poate fi ținut prizonier pe această temă de câțiva ofițeri și trebuie să aducă normalitatea europeană în fotbalul nostru. Ministerul Apărării este despre o treabă extrem de serioasă într-un context mai dificil ca niciodată în ultimii zeci de ani, nu despre joaca de-a fotbalul profesionist.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.