Europa League

Atenție, FCSB! De aici vine pericolul în primul meci din Europa League: Janis Ikaunieks marchează la foc automat

Janis Ikaunieks, principalul pericol pentru FCSB în duelul cu RFS

Articol de Sergiu Alexandru  —  marţi, 24 septembrie 2024

FCSB se pregătește de primul meci din grupa Europa League, cu letonii de la RFS (joi, ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Prima Sport 1 și Digi Sport 1). Campioana României e favorită pe hârtie, dar letonii vin cu gânduri mari și vor să dea calculele peste cap. Iar principalul atu al celor de la RFS e Janis Ikaunieks (29 de ani).

Echipa roș-albastră se pregătește să primească pe Arena Națională vizita campioanei en titre din Letonia și actualul lider al clasamentului. Aflați în plin campionat (75 de puncte în 29 de etape), letonii formează un grup extrem de ofensiv, cu 88 de goluri marcate în prima ligă. Și alte 20 în preliminariile UCL și Europa League. Iar principala gură de foc este Janis Ikaunieks, care evoluează fie ca extremă, fie în centrul atacului.

Janis Ikaunieks, principalul pericol pentru FCSB în duelul cu RFS

Născut în februarie 1995, Ikaunieks a semnat cu RFS în ianuarie 2023, după ce a mai trecut pe la Metalurg Liepaja, Metz, AE Larisa, Stromsgodset și KuPS.

Iar de atunci, internaționalul leton a fost într-o formă de invidiat: 46 de goluri și 21 de pase decisive în 74 de partide. În acest sezon, a adunat 25 de meciuri în toate competițiile în care a reușit 19 goluri și 8 pase de gol. Și promite să nu-l ierte pe Târnovanu.

Janis Ikaunieks // FOTO: Imago

De trei luni marchează pe bandă rulantă

După un început de an ezitant, în care nu a prins lotul în multe partide, începând cu jumătatea lunii iunie, Ikaunieks a început să joace constant la campioana Letoniei. Și se află într-o formă incredibilă. În campionat, în 12 partide, a punctat de 11 ori și a dat 3 pase decisive. La care se mai adaugă două goluri în preliminariile Champions League (4 meciuri) și 6 în preliminariile Europa League (4 meciuri).

În total, din 16 iunie până acum a marcat de 19 ori!

Cum marchează Janis Ikaunieks, viitorul adversar pentru FCSB

Gazeta Sporturilor a analizat golurile marcate de Janis Ikaunieks în acest sezon. Atacantul de picior stâng impresionează când e vorba de lovituri de pedeapsă! A reușit 5 goluri din penalty (nu a ratat niciunul) până acum. Și deși nu are o înălțime impresionantă (1,85 m), are un joc aerian foarte bun. A marcat de 4 ori cu capul din interiorul careului.

Ikaunieks și-a trecut numele pe lista marcatorilor și cu șuturi de la distanță, marcând două de la marginea careului. Iar cele mai multe goluri reușite vin prin șuturi din careu, de la 10-12 metri de poartă.

62 de selecțiiare Janis Ikaunieks pentru naționala Letoniei

Schema preferată

Cei doi fundași centrali de la FCSB, dar și închizătorii trebuie să fie foarte atenți la Ikaunieks când mingea este în margine.

Letonul are o capacitate bună de a se demarca. Și deși de multe ori evoluează ca număr 9, Janis nu atacă poarta, ci preferă să stea la 10-12 metri de aceasta. Iar de multe ori reușește să scape de marcajul adversarilor și să primească mingea.

VIDEO Dubla reușită de Janis Ikaunieks contra celor de la Grobina

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.