Sporturi   •   Gimnastica   •   GIMNASTICĂ

Alt atac american împotriva bronzului olimpic obținut de Ana Bărbosu la sol » Ce probe neașteptate invocă pentru Jordan Chiles în procesul din Elveția

+38 Foto
Jordan Chiles o îmbrățișează pe Cecile Landi. Foto: Imago

Articol de Justin Gafiuc   —  miercuri, 25 septembrie 2024

Federația americană de gimnastică a înaintat marți la Tribunalul Federal Elvețian o cerere de revizuire în „dosarul Bărbosu – Chiles”. Caută astfel să o deposedeze pe româncă de medalia de bronz atribuită de TAS pentru competiția olimpică de la sol. E al doilea proces deschis, după recursul personal al lui Jordan Chiles.

  • Ce s-a întâmplat în finala la sol de la Jocurile Olimpice? Ana Maria Bărbosu a încheiat cu un punctaj de 13,700. Pentru câteva secunde a fost în posesia medaliei de bronz. Ulterior, în sală a fost anunțată o contestație verbală din partea echipei americane. Jordan Chiles a primit o zecime în plus la dificultate și a urcat pe podium, cu 13.766.
  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv a întors decizia și s-a revenit la clasamentul inițial, cu Bărbosu medalie de argint. De asemenea, Sabrina Voinea a terminat pe locul 5 (13,700 puncte), dar în urma unei depunctări pentru că ar fi depășit covorul – a pierdut la TAS, a făcut și ea recurs la Tribunalul Federal Elvețian pentru a obține bronzul

Tribunalul Suprem Federal de la Lausanne, care va decide definitiv și irevocabil cine va păstra bronzul olimpic de la sol după dramatica finală pariziană, se confruntă cu o avalanșă de plângeri pe „dosarul Chiles-Bărbosu-Voinea”.

Medalia e, momentan, în posesia lui Bărbosu, în urma deciziei TAS, care a dat un verdict favorabil Bucureștiului. Dar povestea continuă cu un recurs personal înaintat de avocații lui Chiles și, acum, ca noutate absolută, o cerere de revizuire formulată în paralel de federația americană (USAG)!


Ana Maria Bărbosu încă tremură pentru medalia de bronz primită în România, după decizia TAS

Diferențele între recurs și revizuire pentru a răsturna decizia TAS

Întreaga speță stă agățată într-un singur detaliu vital: cât timp a trecut între afișarea notei lui Chiles și momentul când antrenoarea Cecile Landi a anunțat contestația verbală după exercițiul la sol al sportivei sale.

Regulamentul permite maximum un minut distanță pentru ultima sportivă din concurs, cazul lui Chiles, iar calculele luate până acum drept oficiale au arătat o depășire cu patru secunde! Astfel s-a ajuns și la decizia TAS, care a atribuit bronzul lui Bărbosu.


Care e diferența între recursul lui Chiles și revizuirea solicitată de federația americană?

Recursul privește chestiuni procedurale, adică în ce măsură s-au respectat mecanismele și principiile de desfășurare a procesului. În schimb, revizuirea presupune apariția unor probe noi, imposibil de cunoscut la momentul inițial, capabile să fi răsturnat primul verdict.

Cheia americanilor: capturi dintr-o miniserie Netflix despre Simone Biles

În fapt, federația americană invocă în continuare dovezile audio-video comunicate și la TAS, dar la o zi după ce instanța se pronunțase deja în favoarea lui Bărbosu. Ele nu au fost luate însă în considerare sub argumentul că sunt inacceptabile ulterior sentinței. USAG a ținut secretul atunci despre natura și proveniența probelor.

Camere video speciale au urmărit parcursul lui Simone Biles la Paris în vederea unui documentar Netflix / Foto: Imago

Tribunalul Arbitral Sportiv s-a bazat pe înregistrările sistemului Omega, cronometror oficial la JO, și a tras concluzia că timpul alocat pentru contestația lui Chiles a fost depășit cu 4 secunde. Dar USAG dezvăluie acum și sursa video pe care se bazează pentru a răsturna din nou dosarul către un verdict pro-Chiles, la Tribunalul Federal Elvețian: înregistrările făcute în timpul concursului pentru un documentar dedicat lui Simone Biles, vedeta echipei americane și colega lui Jordan Chiles.

Antrenoarea lui Chiles a purtat un microfon pentru filmări: „Contestații la secundele 49 și 55”

Pe durata Olimpiadei de la Paris, regizoarea Katie Walsh și casa de producție Religion of Sports au primit avizul din partea CIO să filmeze în ”Bercy Arena” pentru un documentar intitulat ”Simone Biles: Rising”. Este o miniserie Netflix, din patru episoade, care povestește traseul lui Biles între momentul prăbușirii de la JO Tokyo 2021 și renașterea de la Paris 2024.

Pe timpul competiției, antrenoarea Cecile Landi a purtat și un microfon special spre a capta fidel sunetul pentru producția Netflix. Ea este antrenorul personal al lui Jordan Chiles, dar și al lotului SUA, cu Biles drept starul numărul unu.

Iar americanii susțin acum că înregistrările documentarului relevă cu certitudine că Landi a anunțat de două ori contestația pentru Chiles în interiorul minutului regulamentar: întâi după 49 de secunde, apoi – la 55 de secunde. Ar fi cifrele cu care USAG speră să aducă bronzul de la sol peste Ocean, în detrimentul lui Bărbosu.

Biles - Landi, cuplul care ar putea însemna salvarea medaliei pentru Chiles prin prisma miniseriei Netflix

Versiunea oficială: și-a dat brusc seama de dovezi după un mesaj de la regizoare

Potrivit avocaților lui Chiles, Landi a realizat că ar putea exista dovezi dinspre casa de producție a documentarului după ce regizoarea i-a trimis un mesaj de încurajare în urma verdictului TAS. Și a discutat imediat cu Katie Walsh pentru a vedea rapid imaginile suplimentare de la concurs, altele decât cele livrate inițial de NBC, deținătorul drepturilor TV pentru JO pe teritoriul SUA.

Walsh a filmat în ”Bercy Arena” cu trei camere independente față de rețeaua Olympic Broadcasting Services, divizia TV a CIO și furnizorul imaginilor și semnalului din competițiile pariziene către televiziunile de pe întreg globul.

Astfel s-ar fi ajuns, ulterior deciziei TAS, la noile probe, pe care federația americană le consideră cruciale în demersul făcut la Tribunalul Federal Elvețian.

Case de avocatură din SUA și Elveția implicate în ofensiva juridică

Așadar, să recapitulăm!

PRIMO: Avem, pe de o parte, recursul înaintat personal de Jordan Chiles prin societățile de avocatură ”Gibson&Dunn” (SUA) și ”Homburger” (Elveția). Este demersul în care, așa cum gsp.ro a informat în exclusivitate, apărătorii lui Chiles expediaseră corespondența fără să anonimizeze datele personale și de domiciliu ale româncelor Ana Maria Bărbosu și Sabrina Voinea. O scăpare din registrul GDPR, pentru care autoritățile elvețiene ar putea aplica amenzi de până la 270.000 euro!

Motivele recursului:

  • refuzul TAS de a accepta probele video extrase din documentarul ”Simone Biles: Rising”, apte să demonstreze că staff-ul lui Chiles ar fi depus la timp contestația, în intervalul primului minut după afișarea notei;
  • conflictul de interese cu privire la președintele Comisiei ad-hoc de la Paris, iranianul cu cetățenie franceză Hamid Gharavi, care ar fi fost avocatul statului român în câteva litigii internaționale.

SECONDO: Revizuirea formulată de federația americană prin cabinetul elvețian ”Schellenberg Wittmer” pe structura și motivele enumerate mai sus, cu sunetul și imaginile din miniseria Netflix în capul listei.

Cum vor argumenta americanii că nu știau ce se știa?

Verdictul de la Tribunalul Federal e așteptat să vină în următoarele 4-6 luni, dar americanii se vor confrunta cu o imensă provocare în instanță: cum vor argumenta că nu cunoșteau dinaintea procedurilor de la TAS dovezile capturate din documentarul despre Biles, atâta vreme cât antrenoarea Cecile Landi purtase un microfon, știa că e înregistrată pentru Netflix și, printr-o minimă diligență, putea să invoce lejer potențialele probe încă în faza de la TAS, nu după aceea?

Sau, în traducere, de ce ar trebui să accepte Tribunalul Federal că acestea sunt într-adevăr probe noi, imposibil de cunoscut și de prezentat la TAS, unica șansă a americanilor de a li se accepta revizuirea?

La judecata de la TAS, americanii au venit prea târziu cu probele video care susțin că ar putea răsturna ”dosarul Chiles - Bărbosu”

De altfel, în acțiunea formulată de avocații USAG, acesta e motivul invocat pentru revizuire în ideea de a o deposeda pe Ana Bărbosu de bronz în favoarea lui Jordan Chiles:

  • „a luat ulterior cunoștință de fapte semnificative sau a descoperit probe decisive pe care nu le-ar fi putut prezenta în cadrul procedurilor anterioare, în ciuda exercitării unei diligențe corespunzătoare; cele de mai sus nu se aplică faptelor sau probelor care au apărut după emiterea hotărârii”.

Avocatul lui Bărbosu: „Nu suntem surprinși”

În tot acest păienjeniș de fapte, teorii și scenarii, avocatul Anei Bărbosu, Sabin Gherdan, punctează pentru GSP.ro: „Nu suntem surprinși. Ne așteptam ca această cale de atac să fie formulată. Urmează să depună o cerere de revizuire și Jordan Chiles sau să și-o asume pe aceasta”.

Sabin Gherdan e unul dintre avocații români care se ocupă de dosarele Anei Bărbosu și Sabrinei Voinea la Tribunalul Federal de la Lausanne

De asemenea, Gherdan o reprezintă la Tribunalul Federal și pe Sabrina Voinea într-o speță separată însă de axa Bărbosu – Chiles. Românca a terminat pe locul 5 concursul la sol după ce, pentru o ipotetică ieșire de pe covor, a fost depunctată de arbitri printr-o decizie considerată greșită, ca urmare a consultării unor imagini din unghiuri înșelătoare.



Principala cerere în cazul Sabrinei Voinea este să se ajungă la o modalitate amiabilă de rezolvare, astfel încât toate cele trei gimnaste să primească medalia de bronz.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.