Europa League

Erik ten Hag și tragediile care i-au marcat viața: „Au murit amândoi în decurs de un an”

Erik ten Hag // foto: Guliver/gettyimages

Articol de Oana Dușmănescu  —  miercuri, 25 septembrie 2024

Manchester United, una dintre cele mai experimentate adversare ale FCSB din Europa League, va întâlni diseară pe FC Twente, club foarte drag antrenorului Erik ten Hag.

Însă tot la FC Twente olandezul în vârstă de 54 de ani a trăit câteva tragedii copleșitoare, despre care spune că i-au marcat existența, dar i-au și șlefuit cariera.

Pe când Erik ten Hag juca la clubul din estul Olandei, unul dintre colegii săi a murit într-un accident aviatic. Un an mai târziu, un altul pierea într-un accident de mașină.

Chiar atunci când actualul antrenor al formației din Manchester era căpitanul echipei, orașul Enschede a fost devastat de explozia unor artificii.

Erik ten Hag și-a pierdut unul dintre prieteni la o vârstă fragedă

Ten Hag spune că acele trei momente l-au transformat în omul și tehnicianul care este astăzi. El își amintește că Andy Scharmin, coechipierul său, era căpitanul reprezentativei U-21 a Olandei și i se prevedea un viitor glorios în fotbalul european.

„Scharmin și Erik erau cam de acceași vârstă și proveneau din același sat”, a povestit Theo Snelders, fost portar la Enschede, pentru BBC Sport.

Pe 7 iunie 1989, Scharmin și alți 16 tineri jucători au plecat spre Suriman, pentru un meci amical de pregătire înaintea începerii sezonului. Avionul lor însă s-a prăbușit la aterizare și 176 de oameni au murit, inclusiv Scharmin, alți treisprezece fotbaliiști olandezi și antrenorul lor.

„A fost o tragedie imensă pentru clubul nostru”, a mai spus Snelders, care jucase alături de Scharmin vreme de doi ani. Ten Hag, alături de alți fotbaliști de la Twente, au purtat sicriul lui Andy la înmormântare. În fiecare an, pe 7 iunie, Erik ten Hag retrăiește doliul de atunci.

„Scharmin era un sportiv incredibil și un prieten minunat”, a declarat managerul celor de la United, cu câțiva ani în urmă.

„Nu voi uita niciodată cum coechiperul meu Edwin Hilgerink stătea în pragul casei mele și-mi spunea că avionul în care se aflau Andy și mama sa s-a prăbușit”.

La momentul morții lui Scharmin, Erik ten Hag era încă la echipa de tineret al lui Twente. A jucat două sezoane în primul lot, apoi s-a transferat la echipa de ligă secundă De Graafschap, în 1990.

Tragediile s-au ținut lanț pentru orașul Enschede

În vara acelui an, Twente l-a adus pe mijlocașul Tom Krommendijk (23 de ani), un alt jucător de perspectivă. După primul meci al sezonului, Krommendijk era la volanul mașinii sale, îndreptându-se spre casă. A pierdut însă controlul acestuia și a decedat în accident.

Ten Hag plecase de la Twente, dar legăturile sale cu echipa din orașul Enschede erau încă puternice. De altfel, antrenorul lui United a revenit la formația olandeză în 1992.

„Twente mi-a adus foarte multe lucruri”, a spus Erik ten Hag în cadrul unei conferințe de presă. ”O mare parte din istoria mea personală este acolo. Am făcut parte din echipa lor de tineret și încă urmăresc acest club, din perspectiva unui suporter, nicidecum a unui antrenor”.

În 1994, Erik ten Hag a părăsit din nou FC Twente, evoluând la un alt club olandez, RKC Waalwijk. A petrecut și un sezon competițional la Utrecht, revenind în 1996 la Twente, unde și-a și încheiat cariera șase ani mai târziu, când avea 32 de ani.

În luna mai a anului 2000, orașul Enschede a trăit o altă tragedie, după explozia unui depozit de artificii. Atunci 23 de oameni, dintre care patru pompieri, au murit, iar alți 950 au fost răniți. Un întreg cartier a fost apoi ridicat din temelii, fiind șters de pe fața pământului odată cu explozia.

În acea perioadă, Erik ten Hag era căpitanul lui Twente și, la trei zile după deflagrația care îndoliase orașul Enschede, echipa sa a jucat, făcând egal în deplasare, la NAC Breda.

Erik ten Hag - mai împlinită ca antrenor decât ca fotbalist

În 2001, FC Twente, cu Erik ten Hag căpitan, a cucerit Cupa Olandei, primul trofeu câștigat de clubul din Enschede după 24 de ani.

„Acea cupă a adus multă bucurie în zonă”, a spus Snelders. „Aceste tragedii au făcut ca oamenii care aparțin acestui club să fie foarte apropiați. În limba olandeză există un cuvânt: Noaberschap. Ai grijă de vecinii tăi, vă ajutați reciproc. Acesta este Twente”.

Ca jucător, Erik ten Hag s-a retras la finalul sezonului următor, dar a început să se perfecționeze ca antrenor, cot la cot cu Snelders.

„Erik și cu mine trebuia să participăm la 18 cursuri și mergeam întotdeauna împreună. Doar în timpul carnavalului din Enschede a chiulit”, a mai spus, râzând, fostul goalkeeper.

Ten Hag a devenit antrenorul lui PSV Eindhoven în 2009, după ce a pus umărul la dezvoltarea echipei din Enschede.

„Ține la oameni. E un mare sufletist”, a spus Snelders. „Nu-l interesează doar jucătorii, ci și oamenii cu care lucrează, dar și familiile acestora.

Când a plecat de la Twente, nu am visat niciodată că va antrena pe Manchester United. Dar a crescut enorm și e foarte priceput cu tinerii fotbaliști”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.