International   •   Europa League   •   FCSB - RFS

Un altfel de FCSB - RFS » Episodul dureros din urmă cu 25 de ani, în care letonii au predat o lecție Rapidului cu Mircea Lucescu pe bancă

+18 Foto
FCSB - RFS vs. episodul cu adevărat dureros în istoria întâlnirilor româno-letone. Rapidul lui Mircea Lucescu a trăit o eliminare rușinoasă

Articol de Liviu Manolache, George Nistor   —  miercuri, 25 septembrie 2024

FCSB - RFS va fi primul meci al roș-albaștrilor din Europa League 2024-2025. Ultima dată când o formație din România întâlnea una din Letonia în cupele europene se întâmpla în urmă cu 16 ani, însă episodul cu adevărat dureros în istoria întâlnirilor româno-letone datează din vara lui 1999 și s-a desfășurat în preliminariile UEFA Champions League.

Arc peste timp, FCSB este favorită pentru duelul de joi, la fel cum a fost Rapidul lui Mircea Lucescu acum 25 de ani, în turul 2 preliminar, tot din postura de campioană.

  • FCSB - RFS se joacă joi, de la 22:00, pe Arena Națională, în prima etapă a Europa League. Meciul va fi transmis la TV pe Digi Sport 1, Prima Sport 1 și în format liveTEXT pe GSP.ro.

FCSB - RFS, în oglindă cu Rapid - Skonto Riga, „dubla” dureroasă din urmă cu 25 de ani


Pe 28 iulie 1999, Rapidul lui Mircea Lucescu o înfrunta pe Skonto Riga în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, în fața a 7.000 de spectatori pe Giulești, într-un meci în care „vișiniii” arătau primele semnale că-și pierd turația de campioni cu record de puncte (89), la acea vreme, în competiția internă.

Ionel Ganea, Daniel Pancu, Marius Șumudică și Ștefan Nanu tocmai părăsiseră echipa, însă Jean Barbu, Mircea Rednic și Dănuț Lupu încă erau pilonii unei formații cu adevărat fascinante.

De partea cealaltă, Skonto evolua de șapte sezoane consecutive în cupele europene și eliminase nume precum Aberdeen, Dinamo Minsk și Olimpija Ljubljana. În 1997 și 1998, letonii s-au mulțumit doar cu Cupa UEFA, Barcelona și Inter fiind adversare mult prea puternice.

În tur, Rapid a remizat 3-3 cu formația din Riga, la finele unei partide în care a plătit pentru defensiva incoerentă, surprinsă de contraatacuri.


Jean Barbu (14'), Constatin Schumacher (53') și Dorel Mutică (73') au fost marcatorii campionilor României. De partea cealaltă, au înscris David Chaladze, cu o dublă (4' și 33'), respectiv căpitanul Vitalijs Astafjevs (61').

La retur, o săptămână mai târziu, pe 4 august, s-a dovedit că rezultatul din prima manșă nu a fost un accident. Skonto și-a jucat până la capăt șansa și a învins cu 2-1 (5-4, la general) ca urmare a două goluri înscrise pe final.

Narcis Răducan (32') a redus din diferență la Riga, cu un șut de excepție, și a fost eliminat în partea a doua a jocului. Pentru gazde, Laizans (77') și Rubins (87') au calificat-o pe Skonto în turul 3, acolo unde au înfruntat-o pe Chelsea.

Cele trei întâlniri între formațiile românești și cele letone în cupele europene:

  • 1999 - 2000 - Rapid Bucuresti - Skonto Riga 3-3 / 1-2 (preliminarii Liga Campionilor);
  • 2003 - 2004 - Dinamo Bucuresti - Metalurg Liepaja 5-2 / 1-1 (preliminarii Cupa UEFA);
  • 2008 - 2009 - Metalurg Liepaja - FC Vaslui 0-2 / 1-3 (preliminarii Cupa UEFA);

Echipele din Rapid - Skonto 3-3

Rapid (3-5-2): Lobonț - N. Stanciu (C), M. Rednic, A. Iencsi, B. Andone, C. Schumacher, D. Lupu, Măldărășanu, Bolohan, N. Răducan, J. Barbu

Rezerve: Z. Bundea (34'), D. Mutică (46'), M. Dăscălescu (63'), M. Bratu, V. Popa, O. Maier, R. Raț

Antrenor: Mircea Lucescu

Skonto (4-4-2): A. Kolinko - Laizans, Zemlinskis, Tereskinas, Blagonadezdins, Bleidelis, Rehviashvili, Astafjevs (C), A. Rubins, D. Chaladze, Mikholaps

Rezerve: Silagadze (56'), Menteshashvili (75'), A. Piedels, Stepanovs, Korgalidze, Kolesnicenko, Olsanskis

Antrenor: Aleksandr Starkovs

Echipele din Skonto - Rapid 2-1

Skonto (4-4-2): A. Kolinko, Laizans, Silagadze, Zemlinskis, Blagonadezdins, Rekhviashvili, Bleidelis, A. Rubins, Astafjevs (C), D. Chaladze, Mikholaps

Rezerve: Menteshashvili (69'), Tereskinas (78'), A. Piedels, Stepanovs, Babicevs, Kolesnicenko, Olsanskis

Antrenor: Aleksandr Starkovs

Rapid (4-4-2): Lobonț - N. Stanciu (C), M. Rednic, A. Iencsi, Mutică -O. Sabău, N. Răducan, Măldărășanu, D. Lupu, J. Barbu, S. Radu

Rezerve: Bolohan (71'), Schumacher (78'), R. Raț, V. Popa, O. Maier, M. Bratu, Z. Bundea

Antrenor: Mircea Lucescu

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.