Special

Ucrainenii vor să promoveze o idee revoluționară: fără sunet de armă la startul competițiilor! Cu ce au înlocuit pistolul

Articol de Eduard Apostol  —  miercuri, 25 septembrie 2024

Ucraina a introdus un proiect „Start without a Shot” (Start fără împușcătură) pentru a înlocui pistolul de pornire la maratoane. Un manifest și împotriva războiului, și pentru a preveni și mai mult traumatizarea persoanelor cu PTSD (Tulburare de stres post-traumatic)

Ucraina trăiește o dramă continuă de mai bine de doi ani și jumătate. Țara a fost târâtă în război, după invazia comandată de Vladimir Putin. Printre altele, numărul de ucraineni diagnosticați cu probleme de sănătate mintală s-a dublat în 2024 față de anul trecut, în mare parte din cauza războiului de pe propriile meleaguri.

Mulți oameni din întreaga lume care au experimentat consecințele conflictelor în curs suferă de PTSD (tulburare de stres post-traumatic).

Ucrainenii au consultat diverși specialiști în domeniu

Tocmai de aceea ucrainenii au gândit, apoi au pus în aplicare, ideea de a inova în privința sunetului pistolului de la startul unei competiții. Astfel, cu ocazia „Primului maraton fără bariere - Nova Post” de la Kiev, pe 22 septembrie, s-a înlocuit sunetul de armă cu un altul, special, elaborat de specialiști.

Ideea proiectului a fost de a regândi sunetul tradițional de pornire a pistolului și a împușcăturii, care poate oferi traume multiple persoanelor cu PTSD, veterani și cei care au suferit violențe armate.

Cercetarea a fost realizată de Nova Post (organizator de maratone, companie de express delivery din Ucraina) cu consultările lui Ann Burgess, profesor la Boston College, specialist în evaluarea și tratarea traumei, împreună cu Janet Yassen și Holly Aldrich, psihologi de la Programul Victimelor Violenței, care au lucrat cu victimele Maratonului din Boston din 2013.

Sunetul semnalului a fost dezvoltat de designerul de sunet Gus Koven, de la agenția de sunet creativă Barking Owl din Los Angeles și artiștii de sunet ucraineni Khrystyna Kirik și Stanislav Sidletskyi.

Cum au ajuns ucrainenii la alegerea acestui sunet, surogat, pentru startul maratonului

Au fost făcute trei abordări creative, fiecare având ca rezultat 15 până la 50 de versiuni ale sunetelor. Testarea a patru sunete selectate a fost efectuată cu experți în psihoacustică, inclusiv profesorul Serhii Naida, autorul cărții „Psihoacustică”.

Sub supravegherea neurologilor, au fost urmărite reacțiile cerebrale ale veteranilor de război cu PTSD și ale alergătorilor la sunete și a fost ales cel mai netraumatizant sunet.

Sunetul selectat include o numărătoare inversă, un semnal de pornire cu mostre de trembita ucraineană (un instrument muzical asemănător unui tulnic) și un ecou care rezonează până când majoritatea participanților încep să alerge.

Noul design al obiectului sonor a fost creat din două elemente, care seamănă separat cu steaguri roșii, dar când sunt combinate, formează o săgeată verde.

Săgeata include semnale luminoase pentru a se asigura că persoanele cu deficiențe de auz nu vor pierde startul cursei. Designul obiectului a fost dezvoltat de designerul spațial și de produs Oleksandr Manukyans și inginerul Dmytro Pazuira, în consultare cu Bart Hopkin, un creator de instrumente muzicale experimentale și noi dispozitive de sunet.

Din Ucraina în întreaga lume, ar dori inițiatorii proiectului

„Organizăm maratoane de 9 ani și credem cu fermitate că evenimentele de alergare nu ar trebui să aibă loc pentru împușcături sau pistoale sub nicio formă. De aceea am decis să dezvoltăm un nou semnal de start pentru maratoane și să-l prezentăm aici, în Ucraina, unde s-a născut ideea.

Am vrut să integrăm motivele ucrainene în sunet, păstrându-l în același timp modern, distinct de claxoanele sau fluierele auzite în mod obișnuit la maratoane, transmițând un sentiment de unitate alergătorilor și, în același timp, oferind impulsul pentru start.

Sunetele nou create au fost testate cu veterani diagnosticați cu PTSD și alergători, urmărindu-le reacțiile creierului sub supravegherea neurologilor.

Suntem acum în discuții cu organizatorii de maraton din Europa și America și sperăm să îi angajăm în răspândirea tradiției noului semnal. Poate că în curând, noul „pornire fără o lovitură” va deschide distanțe la maratoanele majore”, a declarat Olena Plakhova, director de management al celor de la Nova Post, care a creat „Start without a Shot”, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.