Special

Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea » Povestea unui fan celebru al lui Celtic, care a fost prea leneș ca să joace: „În sărăcie, există doar două soluții: fotbalul si muzica rock”

Rod Stewart antrenându-se alături de Elton John, în baza celor de la Watford

Articol de Sebastian Culea  —  duminică, 29 septembrie 2024

Fotbalistul prea leneș să joace fotbal deschide episodul cu numărul 4 din seria Gazetei Sporturilor, care are la bază legătura mai multor artiști, fie ei scriitori, pictori sau muzicieni, cu sportul și dragostea față de universul sportiv, dar și despre influențele sportului în opera lor: Rod Stewart, o viață pentru muzică și Celtic.

Rod Stewart, o legendă vie a muzicii rock și pop, s-a născut pe 10 ianuarie 1945, în Londra, Anglia. Cu o voce inconfundabilă. Rod a reușit să captiveze inimile milioanelor de fani din întreaga lume.

Încă din copilărie, muzica a fost o parte esențială a vieții sale, influențată de tatăl său scoțian, care i-a insuflat deopotrivă și dragostea pentru fotbal și artă.

Debutând în anii '60 cu trupe precum The Faces, a strălucit rapid ca solist solo, lansând piese de referință la vremea lor, precum „Maggie May”, „Do Ya Think I'm Sexy?” și „Tonight's the Night”.

Cu un stil inconfundabil, care îmbină rockul cu elemente de folk și pop, el a reușit să creeze melodii care au devenit imnuri ale generației sale.

Rod Stewart: „Dacă știi ceva despre mine, știi că dragostea tatălui nostru pentru fotbal ne-a influențat”

Dragostea artistului pentru fotbal a fost insuflată și aprinsă de tatăl său, fotbalist amator și instalator de meserie:

Dacă știi ceva despre mine, știi că dragostea tatălui nostru pentru fotbal ne-a influențat cu siguranță pe mine și pe frații mei, și sunt încântat că a făcut asta și cu viețile copiilor mei”, explica Rod Stewart într-un interviu.

Acesta a compus și o piesă dedicată tatălui său, „Touchline”, tribut în urma trecerii acestuia în neființă.

Pe parcursul melodiei, Rod vorbește frumos despre dragostea lui Robert pentru fotbal: „Acum e rândul meu să fiu pe margine în ploaie și să îmi văd băieții jucând frumosul joc”, sună unul dintre versuri.

Familia era undeva între sărăcie și clasa de mijloc. De unde vin eu erau doar două feluri în care puteai să evadezi din sărăcie: ori deveneai fotbalist profesionist, ori te alăturai unei formații rock. Era cea mai rapidă cale de scăpare. Am încercat fotbalul mai întâi, am fost fotbalist profesionist pentru 3 săptămâni
Rod Stewart

Rod Stewart: „N-aș fi făcut carieră din fotbal. Eram un leneș!”

În vara lui 1960, Rod Stewart chiar a fost la un trial organizat de Brentford, formație aflată în al treilea eșalon la momentul respectiv.

Însă, după cum explică în autobiografia publicată în 2012, clubul nu l-a mai contactat, în pofida informațiilor pe care le găsim pe internet, cum că ar fi activat ca profesionist acolo. Chiar și așa, Stewart a continuat să joace fotbal, la nivel amator, până spre bâtrânețe.

Rod Stewart a evoluat pentru mai multe echipe de amatori de-a lungul timpului

„Am fost la Brentford pentru acel trial, însă perioada a coincis și cu primii mei pași în muzică. Eram un puști foarte leneș, n-aș fi făcut carieră în fotbal, muzica îmi mi-a oferit opțiunea de a sta în pat câteva ore în plus. Așa că am ales muzica. Dar dacă nu o alegeam, nu mai aveam propriul meu teren de fotbal”, declara Rod Stewart într-un interviu susținut în mediul rural, în urmă cu 20 de ani, chiar de pe un teren de fotbal proaspăt achiziționat.

Înaintea unui turneu pe care artistul avea să-l susțină în 21 de țări (1983) - de altfel, cel mai mare turneu din cariera sa de până atunci - Rod Stewart a fost surprins de o televiziune americană pe terenul de fotbal, la o partidă de amatori.

„Mă bucur de un pahar de vin și iubesc fotbalul. Presupun pentru că sunt doar un om obișnuit”
Rod Stewart

Întrebat dacă nu e periculos să facă asta înaintea unui eveniment atât de important, riscând o accidentare, Stewart le-a răspuns reporterilor:

„Mă simt puternic, în formă. În plus, sunt foarte entuziasmat legat de fotbal. Până la urmă asta face totul, entuziasmul. Joc în fiecare duminică, nu cred că e periculos, picioarele astea sunt făcute din oțel”.

„Sporturile fără minge nu există pentru mine”

Reporterul continuă și-l întreabă pe acesta dacă are impresia că fotbaliștii îl menajează, tocmai pentru că este o celebritate: „Nu, cred că intră la fel ca la oricare alt individ. Secretul ca să nu te accidentezi e să nu te menajezi tu însuți. Atunci se petrec accidentările, când joci cu frică. Asta am învățat de la tata și nu m-am accidentat niciodată grav”.

La un moment dat, întrebat dacă ar fi putut ajunge fotbalist profesionist, Rod Stewart a spus că n-ar fi avut dedicarea necesară: „Pe cât de mult iubeam sportul, nu puteam suferi antrenamentele, nu le puteam îndura. Încă nu-mi place asta, să mă antrenez fără minge, nu văd sportul fără minge. Cred că decizia a fost totuși cea potrivită”

Rod Stewart și nebunia față de Celitc

În casele lui Rod Stewart se găsesc camere întregi decorate în alb-verde, de la tricouri, ziare, programe de meci, poze de echipă sau portrete cu fotbaliști de cotitură din istoria lui Celtic Glasgow.

Chiar dacă în copilăria timpurie Stewart obișnuia să țină cu Hibernians, tatăl său l-a împins să se îndrăgostească de Celtic:

„Am început să țin cu Celtic la începutul anilor 70, chiar după ce l-am cunoscut pe Kenny Dalglish, care abia semnase cu echipa. Am ieșit la cină cu el. Acolo l-am cunoscut pe Jock Stein (n.r cel mai mare antrenor din istoria clubului). Odată ce-l întâlnești pe Stein, n-are cum să-ți mai placă vreo altă echipă. Reușea să-ți transmită că fotbalul este poezie, și este!, iar din momentul acela am devenit suporter ”, a explicat artistul.

„Cred că cea mai frumoasă experiență a fost când Celtic a câștigat titlul cu numărul 8. Eram în Las Vegas, era plin de oameni cu tricouri cu Celtic, deși mulți nici nu știau care e căpitanul echipei, ei erau fani Rod Stewart. Și am spus că dacă luăm titlul le cumpăr tuturor câte o băutură. A meritat fiecare penny”
Rod Stewart

Stewart și-a tatuat corpul în mai multe rânduri cu însemnele clubului din Glasgow, pentru care chiar a scris și piese, una dintre ele extrem de celebră, unde publicul ar fi tentat să creadă că este despre o doamnă, nu despre o echipă de fotbal, și anume „You're In My Heart” - „Ești în inima mea”.

Iată câteva versuri:

„Ești în inima mea, ești în sufletul meu

Vei fi suflarea mea, dacă voi îmbătrâni

Ești iubita mea, ești cel mai bun prieten al meu

Ești în sufletul meu

Dragostea mea pentru tine e incomensurabilă

Respectul meu pentru tine, imens

Ești fără vârstă, atemporală, dantelată și rafinată

Ești frumusețe și eleganță

Ești o rapsodie, o comedie

Ești o simfonie și o piesă de teatru

Ești fiecare melodie de dragoste vreodată scrisă”

„Când a plecat Postecoglou, parcă m-a părăsit soția pentru altul”

Într-un concert avut loc anul trecut, Rod Stewart a afișat pe ecranele imense de pe scenă poze cu Ange Postecoglou, fost tehnician la Celtic și actualul antrenor al lui Radu Drăgușin la Tottenham, față de care artistul are o simpatie aparte.

Când a părăsit-o pe Celtic, Stewart a făcut o mențiune hilară vizavi de antrenorul australian:

„De fiecare dată când o învingeam pe Rangers, îi trimiteam o ladă cu vin. Acum i le voi cere înapoi. Speram să stea și să ne ducă în Champions League. Nu știu, e ca și cum te părăsește soția pentru un alt bărbat. Așa mă simt. Dar, aia e, iert și uit!”.

Alte episoade din „Artă și Sport”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.