Europa League

Tehnologia râvnită de toată Superliga va fi utilizată pentru prima oară în România, diseară, la FCSB – RFS

Tehnologia „goal-line” / Foto: Getty Images

Articol de Emanoil Ursache   —  joi, 26 septembrie 2024

FCSB va înregistra, la meciul de pe Arena Națională contra letonilor de la RFS, o premieră în fotbalul românesc. Roș-albaștrii vor avea la dispoziție tehnologia „goal-line”.

Partida din etapa 1 a grupei din Europa League se desfășoară astăzi, de la ora 22:00, și este transmisă liveTEXT de GSP.ro și la TV de Prima Sport 1 și Digi Sport 1.

Pentru prima oară o echipă de club din țara noastră va beneficia de tehnologia „goal-line”, informează site-ul romania-actualitati.ro.

FCSB – RFS, primul meci al unei echipe din România cu tehnologia „goal-line”


Toate partidele din grupa unică a Champions League și Europa League beneficiază atât de sistemul VAR, cât și de tehnologia „goal–line”.

Prin urmare, compania Hawk-Eye a instalat, în ultimele zile, pe Arena Națională echipamentul necesar, respectiv 12 camere speciale împărțite în felul următor: 6 la fiecare poartă, divizate la rândul lor în câte 3 pe fiecare parte a terenului.

Mingea de joc va avea în interior un dispozitiv conectat la cele 12 camere. În momentul în care balonul va depăși linia porții cu întreaga circumferință, la o distanță de minimum 0,5 milimetri, arbitrul va fi notificat, printr-o vibrație la ceasul pe care îl poartă, că a fost marcat un gol.

Tehnologia „goal-line” se instalează mai dificil decât VAR din cauza costurilor. Premier League, Champions League, EURO și Cupa Mondială au beneficiat în trecut de „goal-line”.


LPF a propus încă din 2021 să implementeze tehnologia „goal-line” în Superligă, însă cluburile nu au fost de acord să plătească suma de 320.000 de euro fiecare.

Scandal în El Clasico din cauza absenței tehnologiei „goal-line”

La Liga, spre exemplu, nu a reușit să implementeze această îmbunătățire, costă între 2,5 și 3 milioane de euro doar introducerea ei pe fiecare stadion dintr-un campionat.

Din acest motiv s-a iscat un scandal uriaș chiar după ultimul El Clasico câștigat de Real Madrid cu scorul de 3-2, pe 21 aprilie 2024.

La 1-1, în minutul 28, catalanii au reclamat că nu le-a fost validat golul lui Lamine Yamal, pretinzând că portarul Lunin a scos din poartă mingea deviată de fotbalistul blaugrana.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.