Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

Ce face Darius Olaru cu salariul pe care îl câștigă la FCSB: „Scopul? Să jongleze cu banii în următorii ani”

Darius Olaru e unul dintre cei mai importanți fotbaliști de la FCSB / foto: Imago

Articol de Alexandru Barbu   —  vineri, 27 septembrie 2024

Invitat la GSP Live, consultantul financiar Vasile-Dan Goga a povestit, printre altele, cum își manageriază finanțele Darius Olaru, unul dintre clienții lui și unul dintre cei mai în vogă jucători la campioana României, FCSB.

CEO FINSport, Vasile Goga susține că are aproape 200 de sportivi în portofoliu, „iar cu alți 100 suntem în discuții”.

Provocat să aprofundeze subiectul, Goga a relatat în direct cum au grijă de finanțele lor doi dintre clienții FINSport, Darius Olaru, mijlocașul FCSB, și Valentin Cojocaru, portarul celor de la Pogon Szczecin.

VIDEO. Vasile-Dan Goga, consultant financiar: „Darius Olaru, primul meu client cu 3 concepte financiare aplicate”


„Olaru este unul dintre cei mai interesanți clienți din portofoliul meu, un om pe care-l respect și îl admir enorm. Am semnat cu el prin 2020, când piața financiară era jos, iar el a profitat foarte bine de acel moment.

I-am intermediat două concepte pe zona de acumulare de economii pe termen lung, pentru retragerea din activitate. A început să investească atât pe piața din România, cât și pe piața din Europa. Anul trecut, când salariul lui a crescut considerabil, am făcut un plan de investiții pe o sumă mai consistentă, cu scopul de a putea jongla cu banii în următorii 7-10 ani.

El mi-a spus că vrea să aibă economii și după ce se termină fotbalul, pentru că viața nu se încheie la 35 de ani.


Este primul meu client cu 3 concepte. La fel ca el, Vali Cojocaru are tot 3 concepte: primul, similar cu cel al lui Darius, este pe investiții; al doilea înseamnă un plan prin care poate să economisească pentru viitorul copilului său; iar al treilea este un concept de sănătate, atât pentru el, cât și pentru copil și soția lui, fiind protejați în cazul apariției, Doamne ferește!, a unor boli grave în familie”, a precizat Dan Goga, la GSP Live.

20.000 de euroar fi salariul lunar pe care Darius Olaru îl are la FCSB

Darius Olaru, alături de Vasile-Dan Goga

Vasile-Dan Goga: „Obiectivul e să evităm falimentul personal”

„Indiferent de suma pe care o câștigă fotbalistul, plecăm de la 3 principii financiare standard. Relația sportivului cu banii este foarte importantă. Trebuie să mă asigur că toți clienții mei nu cheltuie mai mult decât produc, altfel pot ajunge într-un faliment personal. Apoi, mă interesează să aibă resurse pe termen scurt și mediu, între 0 și 2 ani, în eventualitatea în care apar probleme financiare la cluburi, intervine o accidentare sau rămân pentru o perioadă fără echipă.

Fac o planificare pentru a ști că există constant rezerve, astfel încât, dacă apar aceste probleme, să nu avem dificultăți și mai mari. De asemenea, vrem ca o parte din economii să producă venituri pe termen lung.

Rezervele pot fi mai mici sau mai mari, în funcție de obiectivele fiecărui client, fie că este vorba despre achiziția unui apartament de 300.000 de euro sau economisirea cu randamente anuale din sume mai mici lunare. În funcție de aceste aspecte, încerc să găsesc soluția optimă pentru fiecare client”, mai spune Goga.

„La 5.000 de euro pe lună, trebuie să economisești aproximativ 30% pe termen scurt”

„Un jucător de Liga 1 sau Liga 2, care câștigă 5.000 de euro pe lună, ar trebui să aloce 50% din venituri pentru cheltuielile de bază, precum mâncare, utilități, chirie, toate acele cheltuieli care nu pot fi evitate lunar. De multe ori, fotbaliștii cu care lucrez reușesc să se încadreze în această categorie.

Cu restul de bani, este important să economisești aproximativ 30% pe termen scurt, până acumulezi între 3 și 6 venituri lunare. Și 20% în investiții pe termen lung, fără accesibilitate, pentru a putea construi o fundație solidă pe viitor.

Dacă apare o problemă financiară și nu ai bani, în acele 3-6 luni nu mai faci investiții și economii, ci supraviețuiești din rezervele acumulate. Orice investiție trebuie gândită pe termen lung, adică de la 10 ani în sus. Nu cred în îmbogățirea peste noapte, nu te poți îmbogăți în doar câțiva ani”, afirmă expertul financiar.

VIDEO INTEGRAL. Emisiunea GSP Live cu Vasile-Dan Goga

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.