Opinii

Dacă Ianis Hagi da, el de ce nu?

Adrian Duță

Articol de Adrian Duţă  —  luni, 30 septembrie 2024

Se apropie meciurile echipei naționale din etapele #3 și #4 din Liga Națiunilor, iar selecționerul Mircea Lucescu trebuie să anunțe în curând lista jucătorilor convocați. Momentan, știm doar numele de pe lista preliminară a stranierilor, iar acolo se regăsește Ianis Hagi.

Sunt șanse ca jucătorul de la Rangers B să fie păstrat în lotul final, deși el joacă într-o competiție de amatori, pentru echipa a doua a clubul din Glasgow. Ianis Hagi a fost chemat și la acțiunea precedentă, pentru meciurile cu Kosovo, scor 3-0, și Lituania, scor 3-1, deși nu evolua la echipa scoțiană pregătită de Philippe Clement.

Ianis e chemat la națională pentru postul de extremă dreapta, el e în general varianta de rezervă pentru Dennis Man, cel mai bun jucător român în 2024. Pentru că la postul de titular nu poate emite nimeni pretenții în fața lui Man în acest moment, oare nu există o variantă mai bună decât Hagi pentru varianta a doua de extremă dreapta?

Dacă Ianis Hagi da, Alex Băluță de ce nu?

În contextul în care Ianis Hagi are loc la națională, de ce nu ar avea și Alexandru Băluță? Forma de moment l-ar recomanda pe jucătorul de la FCSB, care în ultimele 5 meciuri are 5 contribuții decisive la goluri, deși media lui de minute e de 47 per meci.

Băluță are 3 goluri și două pase decisive în ultimele 5 partide disputate, în meciul cu Sepsi i-a centrat decisiv lui Florin Tănase, care a marcat cu capul singurul gol al duelului. Anterior, el a intrat de pe bancă și a dat un assist cu RFS, scor 4-1, în Europa League.

Alex Băluță, în momentul centrării pentru Florin Tănase, în meciul Sepsi - FCSB 0-1/ foto Cristi Preda (GSP)

Iar de marcat a făcut-o cu UTA, 2-0, CFR Cluj, 2-2, și Petrolul, 1-1. Alexandru Băluță nu a mai jucat la națională din iunie 2021, dar asta nu pare a fi un impediment pentru Mircea Lucescu, care l-a convocat pe Chipciu după o pauză de 5 ani.

Constant în sezonul trecut și unul dintre cei mai importanți jucători de la FCSB în campania de titlu, Băluță a fost mereu omul din umbra starurilor Darius Olaru și Florinel Coman, ignorat inclusiv de Edi Iordănescu, fostul selecționer.

Acum, aflat în cea mai bună formă din acest an, decisiv pe tabelă în 5 meciuri consecutive, Băluță ar putea reprezenta o variantă de rezervă pentru Dennis Man la echipa națională. Poate nu varianta ideală, dar una mai îndreptățită decât Ianis Hagi.

România va juca în Cipru, pe 12 octombrie, și acasă cu Lituania, pe 15 octombrie, în Liga Națiunilor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.