Campionate

ȘOC în naționala Franței! Campionul mondial și-a anunțat retragerea

Antoine Griezmann la balon / Foto: Imago Images

Articol de Emanoil Ursache  —  luni, 30 septembrie 2024

Antoine Griezmann (33 de ani), campion mondial cu Franța în 2018, și-a anunțat retragerea de la echipa națională. Atacantul lui Atletico Madrid a pus capăt unei cariere internaționale în care a marcat 44 de goluri în 137 de selecții.

Griezmann și-a adjudecat locul printre cei mai mari fotbaliști francezi din toate timpurile. Pe lângă titlul mondial din Rusia, el a mai câștigat alături de „cocoșii galici” Liga Națiunilor în 2021. Și-a trecut, de asemenea, în palmares finala Cupei Mondiale din 2022 din Qatar câștigată de Argentina la loviturile de departajare și ultimul act al Campionatului European din 2016, unde țara sa a cedat cu 1-0 în prelungiri în fața Portugaliei. La EURO 2016 din Franța a fost chiar golgheterul turneului, cu 6 goluri marcate.

Antoine Griezmann încheie o carieră exemplară la naționala Franței

„Cu inima plină de amintiri închei acest capitol din viața mea. Mulțumesc pentru această magnifică aventură tricoloră și ne vedem în curând”, a scris Antoine Griezmann, pe contul său de „X”, fostul Twitter.

Șeptarul lui Atletico Madrid ocupă poziția a 4-a în topul celor mai buni marcatori din istoria Franței. Primii 5 golgheteri ai reprezentativei din „Hexagon” sunt: Olivier Giroud (57 de goluri / 137 de selecții), Thierry Henry (51 de goluri / 123 de selecții), Kylian Mbappe (48 de goluri / 86 de selecții), Antoine Griezmann (44 de goluri / 137 de selecții) și Michel Platini (41 de goluri / 72 de selecții).

Chiar dacă a ajuns la vârsta de 33 de ani, retragerea lui Antoine Griezmann reprezintă o lovitură chiar și pentru valoroasa națională a Franței, și pentru selecționerul Didier Deschamps. El este în continuare un jucător esențial pentru Diego Simeone. Este decisiv cu două goluri și 3 pase de gol în 8 etape din La Liga și ajută atât în faza de construcție, cât și în apărare.

Didier Deschamps: „Îți mulțumesc pentru tot, Grizou al meu”

Didier Deschamps, selecționerul Franței din 2012, care l-a convocat pe Antoine Griezmann în martie 2014 pentru prima oară, a reacționat la anunțul starului madrilen privind retragerea sa internațională. Deschamps a subliniat în special „spiritul său colectiv și un altruism rar în rândul jucătorilor ofensivi”.

După ce s-a gândit mult și cu multă atenție, Antoine a decis să pună capăt magnificei sale cariere internaționale. Am avut o lungă discuție despre acest lucru recent. De la debutul său în echipa națională a Franței, acum zece ani, el și cu mine am avut o relație de încredere și o relație foarte sinceră.

Nu este niciodată ușor să spui adio echipei Franței. Mai ales când ai reprezentat-o atât de bine, ai întruchipat-o atât de bine. Este nevoie de curaj, luciditate și onestitate, iar Antoine, în analiza sa, nu a dus lipsă de nimic din toate acestea. Este meritul lui.

Deși cariera sa la club nu s-a încheiat, Antoine a fost și va rămâne un monument al fotbalului francez, unul dintre cei mai mari jucători din istoria sa. Pe lângă cele 44 de goluri și 30 de pase decisive, contribuția sa la rezultatele pe care le-am obținut în ultimul deceniu este imensă.

Animat în permanență de un spirit colectiv și de un altruism rar întâlnit printre jucătorii ofensivi, Antoine a făcut întotdeauna cinste fotbalului și tricoului albastru. El nu a trișat niciodată. Bineînțeles, iau act cu mare emoție de retragerea sa internațională. S-a spus adesea că Antoine a fost preferatul meu. Într-adevăr, am creat o relație foarte puternică, care va rămâne intactă. Din adâncul inimii, îți mulțumesc pentru tot, Grizou al meu.

- Didier Deschamps, selecționerul Franței

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.