Tenis

Martina Navratilova, furioasă că WADA a cerut recurs împotriva lui Jannik Sinner: „Înotătorii chinezi scapă... ce rușine!”

Martina Navratilova Foto: Guliver/Getty Images

Articol de David Istrate  —  marți, 01 octombrie 2024

Martina Navratilova, una dintre cele mai titrate jucătoare de tenis din istorie, a criticat dur modul în care Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), a reacționat în cazul lui Jannik Sinner (23 ani, numărul 1 ATP).

„Este o nebunie. WADA este un adevărat dezastru. Înotătorii chinezi n-au pățit nimic și acum se întâmplă asta? Ce sistem prost avem...”, a scris Navratilova ca reacție la un video apărut pe contul de X al Tennis Channel în care se explica situația apelului făcut de WADA în cazul lui Sinner.

În martie 2024, jucătorul italian a fost depistat pozitiv în două rânduri cu Clostebol, un agent anabolizant inclus pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping. Un tribunal independent al Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) a decis însă că Sinner nu este vinovat.

Potrivit unui comunicat oficial al WADA, decizia ITIA „nu a fost corectă în contextul regulilor aplicabile”, astfel că solicită suspendarea lui Sinner pentru o perioadă de 1-2 ani.

Jannik Sinner / foto: Imago Images

Jannik Sinner: „Nu înțeleg ce trebuie să mai fac ca să-mi dovedesc vinovăția”

Drept urmare, acest caz va fi judecat de un tribunal independent, care susține că decizia inițială a fost luată „potrivit principiilor Codului Mondial Anti-Doping”.

Liderul mondial a reacționat și el după comunicatul WADA: „Sunt dezamăgit să aud că WADA a decis să facă apel la concluzia ședinței ITIA după ce mai mulți judecători independenți m-au exonerat și m-au considerat fără vină.

În ultimele luni, de-a lungul acestui proces, au fost trei ședințe diferite și de fiecare dată mi s-a confirmat nevinovăția. Au fost multe luni de interviuri și investigații care au culminat cu trei judecători care au analizat fiecare detaliu într-o ședință formală”.

Sinner și-a continuat explicația, adăugând: „Au publicat o motivare detaliată în care au explicat cum au ajuns la concluzia că nu sunt vinovat și au prezentat dovezi clare, inclusiv modul în care am cooperat.

În urma acestui proces atât de complicat, atât ITIA, cât și autoritățile italiene anti-doping au acceptat decizia și au renunțat la apel. Înțeleg că aceste lucruri trebuie investigate atent pentru a menține integritatea acestui sport.

Cu toate acestea, nu prea înțeleg ce se poate obține dacă alți trei judecători vor examina aceleași fapte și documente încă o dată.

Nu am nimic de ascuns și, așa cum am făcut toată vara, voi coopera pe deplin pe parcursul acestui proces pentru a-mi demonstra încă o dată nevinovăția. Cât timp cazul se va judeca la TAS, nu voi mai comenta situația”.

Cazul celor 23 de chinezi suspecți - readus în discuție de Martina Navratilova

Fosta jucătoare de tenis a menționat cazul celor 23 de înotători chinezi care au fost depistați pozitivi pentru trimetazidină în 2021. WADA a decis că aceștia au fost expuși din greșeală la această substanță și că înotătorii chinezi nu se fac vinovați de dopaj.

Această decizie a provocat numeroase reacții, subiectul fiind puternic dezbătut mai ales în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

De altfel, Agenția Americană Anti-Doping (USADA) a fost una din agențiile care s-au implicat în acest caz, solicitând o investigație amănunțită în cazul celor 23 de înotători chinezi.

Jannik Sinner se află la Beijing, acolo unde va juca azi împotriva chinezului Bu Yunchaokete (22 ani, numărul 96 ATP), pentru un loc în finala turneului China Open.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.