Europa League

Kapetanos, interviu-eveniment înainte de PAOK - FCSB: „Eu sunt stelist” » A numit cel mai bun jucător al roș-albaștrilor: „Îl văd la granzii Greciei”

Articol de Eduard Apostol, Ionuţ Iordache  —  marți, 01 octombrie 2024

Revedere în Grecia cu Pantelis Kapetanos, unul dintre cei mai apreciați străini din istoria contemporană a fotbalului românesc și printre cei mai iubiți steliști din ultimele două decenii. Fostul atacant, campion și cu Steaua, și cu CFR Cluj, a prefațat duelul de joi noapte de pe Toumba: este fan Răzvan Lucescu, dar își dorește să învingă FCSB!

Fotbalul se joacă pe golul lui Kapetanos! Era o expresie ce-l definea pe atacantul elen acum 10-15 ani.

Pantelis Kapetanos, 41 de ani, este un nume ce impune respect în fotbalul românesc. În top 5 al golgeterilor străini într-un clasament all time al Ligii 1. Campion cu Steaua și cu CFR Cluj. Jucător cu meciuri și goluri în cupele europene, inclusiv în Champions League, în grupe, când a marcat în poarta lui Manchester United.

L-am reîntâlnit pe fostul atacant grec la Veiria, trei sferturi de ceas de Salonic. Cu același fizic ca atunci când făcea furori în campionatul românesc, mai zâmbăreț, mai relaxat. La o cafea, la o discuție mângâiată de soarele vechii Elade. O să ajungă și la hotelul la care vor fi cazați cei de la FCSB în Salonic, pentru câteva ceasuri de amiciție cu vechi prieteni, o să vină și joi seară pe Toumba la meciul cu PAOK.

+13 Foto
Pantelis Kapetanos FOTO: Ionuţ Iordache (GSP)

Pantelis a oferit un interviu în exclusivitatea Gazetei Sporturilor și vă prezentăm primul episod, unul în care prefațează duelul dintre formația lui Răzvan Lucescu, al cărui fan declarat este, și FCSB, echipa lui de suflet!

În celelalte episoade, Kape va povesti despre relația lui Gigi Becali și cum s-ar vedea lucrând cu acesta din nou, despre amintiri și cei mai teribili apărători din carieră, dar și despre impactul pe care România l-a avut asupra lui și familiei sale. Încheiind prin a mărturisi că visează la o vacanță, în 2025, în care să facă turul României vreme de zece zile.

128de meciuri a adunat în prima ligă a României, la Steaua și CFR Cluj, marcând 48 de goluri și oferind 9 assist-uri. 20 de goluri le-a reușit după reluări cu capul

Pantelis Kapetanos despre PAOK - FCSB: „Va fi un joc deschis, cu multe goluri”

- Pantelis, bine te-am găsit! Începem ziua la o cafea, cum vă place, vouă, grecilor, cum îți merge?
- (râde) Suntem bine, da, așa începem noi viața în Grecia, cu o cafea, apoi mergem la lucru. Aștept cu nerăbdare PAOK - FCSB.

- Ce așteptări ai de la acest meci?
- Să fie un joc foarte bun, sunt două echipe bune. PAOK a schimbat nivelul, e foarte puternică. Și FCSB a început să meargă bine. Cred că vor fi goluri multe.

- Nu vezi ca echipele să se tatoneze, să aștepte?
- Va fi un joc deschis. Cred că PAOK are mai multe șanse să câștige, joacă acasă, cu suporterii aproape. A pierdut cu Aris acasă, ceea ce înseamnă ceva, așa că va începe tare ca să bată.

Elias Charalambous este un băiat serios, căruia îi place să muncească mult. Nu-i știu calitățile de antrenor, în detaliu, dar mi-a plăcut ce-a făcut pentru echipă, sper să rămână mulți ani acolo
Pantelis Kapetanos

Ce se anunță joi noaptea pe Toumba: „Nu va fi full din cauza orei târzii”

- Tu ești fan PAOK, ai jucat în meciuri tari pe Toumba, din postura de adversar, fie la AEK Atena, fie la Iraklis. Cum e atmosfera pe acest stadion?
- Foarte bună. Cu suporteri mulți, care sunt lângă echipă. OK, jocul e cam târziu, la ora 10:00 seara, dar cred că fanii vor fi lângă PAOK. Probabil, nu va fi arena plină, 28.000, dar sută la sută vor fi peste 20.000 de oameni. Nu va fi full din cauza orei târzii a meciului.

- Ca adversar al lui PAOK îți tremură genunchii pe Toumba?
- Înainte, când am prins eu PAOK - Iraklis, puteau veni ambele galerii. Acum, doar cea a lui PAOK este la Salonic, iar în deplasări sunt doar galeriile clubului gazdă. Dar nu-mi place așa. De aceea zic că aștept meciul de joi, să văd și fanii lui PAOK, și pe cei ai lui FCSB.

## Fanii să stea lângă FCSB, să fie alături. Patronul bagă bani, MM iubește echipa mult, eu vreau ca FCSB să se bată an de an la campionat și să joace multe meciuri în Europa. Eu sunt stelist, în primul rând, apoi sunt restul... Și joi vreau să câștigea Steaua, FCSB
Pantelis Kapetanos

1.400de bilete sunt alocate fanilor FCSB

Cel mai bun de la FCSB: „Olaru. Pe el l-aș vedea la granzii Greciei, dar nu știu dacă titular”

- Numește un jucător de la PAOK care ar putea fi un pericol pentru FCSB?
- Nu doar unul. PAOK are jucători buni, cu experiență, cu calitate. De la mijloc în sus, sunt 3-4 jucători foarte buni. Konstantelias, Zivkovic și Taison sunt top.

- Konstantelias e recomandat ca un tânăr magician al fotbalului elen. E chiar atât de bun?
- Da. E un băiat cu talent mare. Știe foarte bine cu mingea, dar trebuie să lucreze mult, la finalizare, unu la unu cu portarul adversar. Asta dacă vrea să fie mai sus.

- De la FCSB îți place cineva în mod deosebit?
- Îmi place mult Olaru. Nu am văzut eu toate meciurile, dar îmi place de el. Cred că e cel mai bun de la FCSB.

- L-ai vedea jucând la granzii Greciei?
- Da, da. Poate să fie în lot, sută la sută, dar... Nu știu dacă joacă, dacă ar fi titular. Are calitate. Și mentalitate, OK. Eu zic că poate fi și mai bun. Depinde mult de mentalitate. Au fost jucători mari ce-au venit să joace în Grecia și n-au făcut nimic. Iar alții cu nume mai mic, care au jucat foarte bine.

Steaua, FCSB, cum vreți să-i ziceți, este echipa mea de suflet. Acolo unde am jucat și am crescut, ajungând să-mi reprezint țara la un Mondial. Am jucat la multe echipe, mari, le apreciez și le respect pe toate, dar Steaua e Steaua!
Pantelis Kapetanos

Pantelis Kapetanos despre Răzvan Lucescu: „Doar el poate rezista aici. Tot PAOK e favorită la titlu și-n acest an”

- Cum e văzut Răzvan Lucescu printre greci?
- Răzvan! Ce-a făcut pentru PAOK... N-a făcut nimeni în istoria clubului. El a câștigat două din cele patru campionate ale clubului. Părerea mea, e greu de egalat. A câștigat campionatul trecut, zic eu cel mai bun sezon din Grecia din toate timpurile.

- Cât de mare e presiunea pentru un antrenor, mai ales străin, la o echipă mare din Grecia?
- Eu cred că doar Răzvan poate face asta, să reziste. Este un club cu presiune uriașă. Nu poți pierde, nu poți face egal. Când PAOK face remiză, toată lumea sare pe antrenor! PAOK are un sistem, un plan, o idee de joc. Cred că și în acest sezon PAOK e favorită la titlu.

- Și-n Europa?
- Aici nu știu cum se va adapta, cum va aborda, cu două meciuri pe săptămână. El face două echipe și pentru campionat, și pentru Europa.

4selecții a adunat Kapetanos în prima reprezentativă a Greciei, în 2010, din postura de jucător al Stelei, participând și la Campionatul Mondial din Africa de Sud

Despre prietenii de la FCSB și cea mai mare supărare provocată de războiul pentru marca Steaua

- Cu cine ai mai ținut legătura de la FCSB?
- Cu jucătorii n-am avut cum, din lotul actual, că eu sunt mai în vârstă (râde). Dar vorbesc cu maseurii, cu Mache (n.red Marius Ianuli), cu Pinti, cu oameni de lângă echipă. Ne vedem joi la o cafea.

- Ai emoții?
- Ne-am văzut și acum șase luni când am fost la București, am fost la bază, la antrenament, am vorbit cu ei, cu Pinti, cu Filip, cu Ovidiu Petre. Ne-am bucurat mult să ne revedem. Îmi place să-i văd, să vorbim un pic.

Am văzut noul stadion Ghencea, altceva, foarte frumos. Mi-a plăcut mult, dar vechea Ghencea păstrează amintirile mele, din fotbal, din tinerețe. Ghencea era a doua mea casă, acolo am avut o parte din viață. Când trec și-acum prin Ghencea, îmi revin imagini în minte
Pantelis Kapetanos

Nu-mi place ruptura între fanii FCSB și CSA. Nu știu exact situația juridică, dar nu-mi place deloc. Trebuie o singură Steaua, o singură galerie. M-a oprit un bărbat pe stradă: „Kape, te salut, ai fost mare, forza Steaua!”. Bravo, forza Steaua! „Nu, eu sunt cu CSA Steaua”. OK, eu știu doar o singură Steaua...
Pantelis Kapetanos

Top 5 cei mai buni atacanți străini din fotbalul românesc

1. Eric de Oliveira 66 de goluri

2. Wesley Lopes 64 de goluri

3. Harlem Gnohere 58 de goluri

4. Bojan Golubovic 55 de goluri

5. Pantelis Kapetanos 48 de goluri

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.