Mircea Geoană, candidatul independent pentru prezidențialele din noiembrie 2024, vine diseară, de la ora 20:00, la emisiunea lui Ovidiu Ioanițoaia, „Prietenii lui Ovidiu”. E o ediție specială, de dezbatere electorală, iar Geoană este primul candidat dintr-o listă ce-i mai cuprinde pe George Simion (AUR), Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Elena Lasconi (USR).
De-a lungul unei ore de conversație, Mircea Geoană a fost întrebat frontal despre cazul CSA Steaua și folosirea banilor publici în sport. În vârstă de 66 de ani, Geoană deplânge dispariția fotbalului mic și spune că susține descentralizarea bazelor sportive, care s-ar fi aglomerat în capitala României.
Mircea Geoană la Prietenii lui Ovidiu: „Eu unul aș prefera ca banii publici să meargă către sportul de masă și către comunitățile sărace”
„E normal ca statul, ca un minister să finanțeze o echipă de fotbal, cum e cazul Stelei. Vi se pare logic?”, a fost întrebarea lui Ovidiu Ioanițoaia pentru fostul ministru de Externe.
„Vreau să văd oamenii de afaceri români care deja investesc în sport, dar și companiile mari străine. Am mai spus-o. Nu mi se pare normal ca la Udinese să joace cu Dacia pe piept și la mine să nu fie. E o problemă de reputație a fotbalului, o problemă de sport, dar principala problemă e sportul de masă și accesibilitatea familiilor sărace la sport. Acolo e problema principală. Dacă acolo facem un lucru bun...
Eu unul aș prefera ca banii publici să meargă către sportul de masă și către comunitățile sărace. Eu acolo aș vrea să văd investiția. Acolo mi se pare că este cheia problemei. Pe măsură ce ajungi sus la vârf, mai ales la fotbal, lucrurile devin foarte politice. Și treaba asta mie nu prea îmi place.
Eu aș prefera să văd privat, pentru că e un sport profesionist, e pe bani. Și de asta aș vrea să văd bugete mai mari la echipele mari de fotbal din România, bugete mai mari la echipele mijlocii și să văd sport de masă, inclusiv sportul sătesc”, a declarat Mircea Geoană, după care a continuat.
„Se țin prea multe baze sportive în București”
„Acest sport sătesc, în clipa de față, pe motiv principal lipsa de bani, sărăcia și depopularea satului românesc, el a scăzut în importanță. Deci eu aș spune banii publici să meargă, în principal, către sportul de masă și comunitățile mai sărace. Și mai este ceva, hipercentralizarea asta a Bucureștiului, politică vorbesc, face ca foarte multe baze sportive să fie ținute de București, prin diverse ministere... Nu doar Agenția pentru Sport, Ministerul Educației, Ministerul Tineretului, Ministerul Apărării... În loc să le decentralizeze către comunitățile locale.
Eu am mai mare încredere într-un primar care stă toată ziua cu cetățeanul lui de vorbă și știe care e nevoia, decât în cineva de la București care-mi spune, știi, terenul ăla e al ministerului X. Și ce faci cu el? Nimic. Dă-l odată către comunitatea locală și sunt convins că o să facă o treabă mai bună decât ce face Bucureștiul”, a explicat Mircea Geoană în studioul Gazetei Sporturilor.
Finanțarea publică pentru cluburi care evoluează într-o Ligă Profesionistă e permisă, în schimb, continuă să le fie interzis grupărilor din Liga 2, să poată promova dacă nu sunt organizate ca societate de drept privat. Indiferent pe ce loc se va clasa la finalul play-off-ului Ligii 2, trupa lui Daniel Oprița nu va putea nici promova, nici să joace barajul.
Emisiunea integrală va fi difuzată diseară, de la ora 20:00, pe toate canalele de social media ale Gazetei: youtube GSP, facebook și pe siteul GSP.
CV Mircea Geoană
- născut pe 14 iulie 1958, Mircea Geoană este căsătorit cu Mihaela. Au doi copii, Ana Maria și Alexandru
- a fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010
- absolvent al Institutului Politehnic și, respectiv, Facultatea de Drept de la Universitatea din București
- a absolvit în 1992 „Ecole Nationale d’Administration” din Paris, Franța
- a absolvit în 1999 programul de leadership executiv al Grupului Băncii Mondiale la Harvard Business School
- este doctor în economie mondială la Academia de Studii Economice din București
- a fost decorat în decembrie 2000, Comandant al Ordinului Național „Steaua României”, a primit “Legiunea de onoare” în 2002 (Franța) și „Stella della Soliedarita” în 2013 (Italia)
- din 2000 până în 2004 a fost Ministrul Afacerilor Externe al României, a fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011 și președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010
{{text}}