Europa League

Interviu cu fotbalistul greco-albanez care le cunoaște pe PAOK și FCSB: „Poate ieși un meci aprig, dacă românii vor aplica aceste două lucruri”

+40 Foto
Simos Roumpoulakou, în tricoul lui FC Botoșani. Foto: Imago Images

Articol de Eduard Apostol  —  joi, 03 octombrie 2024

Simos Roumpoulakou, 32 de ani, ex-UTA, ex-Chindia, a scos în evidență punctele forte ale celor de la PAOK Salonic în meciul cu FCSB (joi, 22:00) și importanța lui Răzvan Lucescu la echipa alb-negrilor. Grecul cu origini albaneze este fan Darius Olaru, a dezvăluit ce echipe apreciază din Superliga României și speră să revină ca antrenor, de această dată, în fotbalul nostru

Simos Roumpoulakou, 32 de ani, cunoaște și fotbalul elen, și pe cel din România.

Născut în Albania, dar cu cetățenie greacă, mai ales că este stabilit de mult timp la Atena, fundașul stânga a evoluat la mai multe cluburi elene, Kalamata, Geannina, Panetolikos, Apollon Smyrnis, a trecut și pe la Kukesi (cu care a cucerit eventul în Albania), înainte de a ajunge la UTA.

A promovat cu arădenii, a evoluat și la Chindia, a deprins foarte bine și limba română. A fost în discuții de a continua la diverse formații din România, doar că s-a întors în Grecia.

A mai jucat la Ionikos Nikeas, a fost și în Belgia la Aalst, iar în urmă cu câteva zile a decis să-și atârne ghetele în cui, pentru a se dedica mai bine familiei și ca să-și pregătească viitoarea carieră, cea de antrenor.

Atenianul a oferit un interviu pentru Gazeta Sporturilor în care a făcut avancronica meciului dintre PAOK Salonic și FCSB (joi, ora 22:00), un superduel pe Toumba, care naște orgolii uriașe.

Simos Roumpoulakou, despre meciul de joi: „PAOK e mereu favorită pe Toumba, împotriva oricui"

- Simos, tu ce părere ai despre PAOK Salonic din prezent?
- PAOK este o echipă foarte experimentată și de calitate. Are un antrenor foarte bun, Răzvan Lucescu, care a făcut o treabă extraordinară, care știe ce vrea, iar ceea ce transmite se vede și în teren. Eu am crescut în Grecia, sunt de mulți ani în fotbalul de aici, știu că nu este ușor să fi antrenor la PAOK sau la altă echipă mare din această țară. Să ai succes an de an, să reușești să câștigi două titluri... Mister Lucescu este mare!

+48 Foto
Sosire FCSB la Salonic/ foto Ionuț Iordache (GSP)

- Poate fi surprinsă PAOK pe propriul stadion?
- Acolo este o atmosferă excepțională, suporterii își iubesc foarte mult echipa. Eu am debutat la 18 ani în fotbalul mare chiar pe terenul lui PAOK, o experiență de neuitat. Am mai jucat acolo, este ceva... Altceva. Nu știu exact dacă PAOK poate fi surprinsă pe Toumba, suporterii sunt fanatici, dau din pasiunea lor fotbaliștilor. PAOK e mereu favorită pe Toumba, dar cu siguranță va fi un meci competitiv pentru ambele echipe.

28.700de locuri este capacitatea stadionului celor de la PAOK Salonic

Simos Roumpoulakou despre „greii" lui PAOK Salonic și cum ar putea FCSB să forțeze victoria în Grecia

- Care este principalul pericol pentru cei de la FCSB?
- Nu cred că există un anumit jucător care să fie periculos, mai periculos. PAOK se bazează pe grup, pe omogenitate, de aceea are rezultate în Grecia și în cupele europene.
Există și jucători ce fac diferența, de la mijloc în sus. Schwab, Taison, Zivkovic sunt foarte buni și foarte periculoși, unu contra unu, iar Konstantelias este un tânăr cu un talent rar, cu multe calități, veți auzi mai multe despre el. Cu ajutorul lui mister Lucescu, și-a îmbunătățit mult jocul. Portarul croat Kotarski face meciuri excelente și este o armă în plus pentru PAOK. Dacă FCSB închide culoarele și joacă un fotbal de forță, cu personalitate, cu agresivitate, atunci meciul va fi tare aprig.

- Asta voiam să te întreb în continuare, ce șanse ar avea FCSB să obțină punct/puncte la Salonic?
- Meciul începe mereu de la 0-0 și de 50/50 la sută șanse pentru toți. Dar, în condițiile meciului de joc, cred că PAOK este favorită. Vorbim de o echipă mai echilibrată, bazată pe grup, pe omogenitate, cu rezultate în ultimii ani la nivel european. PAOK se luptă pentru supremație în Grecia, FCSB nu a început prea bine în Superliga românească. Dar asta nu înseamnă că FCSB nu e echipă bună, cu jucători de calitate care pot face lucruri bune. Cred că FCSB s-a concentrat mai mult pe cupele europene în acest start de sezon. Acolo s-a focusat, mai ales că vrea să vândă jucători, să aibă venituri de la sponsori, să treacă la nivel mai înalt ca echipă, să facă istorie cum a făcut înainte.

Simos Roumpoulakou și familia lui

Simos Rompoulakou despre campioana Greciei: „Ar fi pe locul 1 și-n România"

- Pe ce loc ar fi PAOK Salonic în România?
- În fotbal nu știi ce se întâmplă, iar acum am vorbi teoretic. OK, dacă vrei să răspund, având în vedere lotul lui PAOK, cu jucătorii de acum, cu Răzvan Lucescu antrenor, eu cred că echipa ar fi pe locul 1. Cel mai jos pe doi.

- Ce jucător de la FCSB ar putea fi vedetă la granzii Greciei?
- FCSB are mulți jucători buni cu calitate și valoare, care ar putea juca în străinătate. Sau care pot face pasul în străinătate. Eu am jucat contra unor fotbaliști foarte buni în România, cu unii am fost coleg. Am o opinie pozitivă despre băieții de la FCSB. Cred că Darius Olaru este numărul 1 de la FCSB. Este gata să treacă la un nivel înalt, are echilibru, este puternic fizic, mental, are personalitate. Olaru ar putea juca la oricare dintre cele patru echipe mari din Grecia. Nu știu dacă în primul 11 imediat, dar cu muncă, răbdare și credință, ar fi o soluție pentru formațiile de top.

Cred că va fi un meci strâns, fără multe spații goale și ambele echipe ar trebui să fie atente și să urmeze cu fidelitate planul antrenorilor. Nu pot să dau exact un rezultat ca pronostic, dar va fi un meci spectaculos. PAOK e favorită, totuși
Simos Roumpoulakou

- PAOK a pierdut ultimele două meciuri, ultimul duminica trecută, cu Aris acasă. Cum poate influența partida cu FCSB?
- A fost derby-ul orașului, cu mare presiune și multă rivalitate, două echipe cu mulți fani și așteptări mari. În ultimii ani, PAOK este într-o situație mai bună decât Aris, performanțe, finanțe, investiții. PAOK a început partida cu câteva modificări comparativ cu primul 11 cu Galata, în grupele Europa League. Aris a câștigat meciul, dar n-a fost echipa mai bună. Echipa lui Mister Răzvan a avut mai multe ocazii clare în prima repriză, trebuia să fie 2-0, ocazii mari Konstantelias și Tissoudali, plus două bare. PAOK a fost mai bună decât Aris tot meciul, doar că nu a reușit nici măcar un gol. Aris a înscris cu noroc, după o acțiune individuală din partea unui mijlocaș. A mai avute și altele, dar nu așa mari precum PAOK.

Simos Roumpoulakou despre echipele pe care le apreciază în Liga 1

- Te mai uiți la campionatul României?
- Da, da, am rămas fan. Urmăresc meciurile importante, nu doar pe cele ale echipelor unde am fost. Îmi place să văd UTA când joacă la Arad, acolo e o atmosferă extraordinară. Iar Aradul rămâne un oraș foarte frumos. Îmi doresc ca UTA să se lupte pentru primele locuri.
Chindia am văzut că are unele probleme, n-a avut rezultate prea pozitive, dar cred că poate reintra în duelul pentru promovare. Sper să fie bine pentru Chindia și pentru Târgoviște.

- Te surprinde ceva la Liga 1?
- În primul rând, nu este o surpriză că U Cluj este pe locul 1. Un club cu istorie, cu mulți fani, dintr-un oraș mare care iubește fotbalul. Are un antrenor cu experiență, Sabău, plus jucători cu mare experiență. Acolo e un grup puternic, care se poate bate cu orice altă echipă.
Cred că CFR Cluj va urca mai sus în clasament, știe să joace sub presiune, pentru trofee. Dinamo este un nume mare în fotbalul vostru, este de așteptat să revină în duelul pentru campionat, văd că a adunat rezultate pozitive.
Universitatea Craiova n-a avut rezultate prea bune în ultima perioadă, dar revine în forță. FCSB va urca mult, a făcut investiții mari, are salarii de top, plus jucători valoroși. Cred că s-a concentrat prea mult pe cupele europene.
Nu pricep ce s-a întâmplat cu Rapid, mai ales că este formație cu pretenții, cu investiții mari. Cred că își va îmbunătăți jocul cu mister Șumudică. Va fi în play-off, fără probleme.
Vreau să felicit Oțelul pentru spiritul de grup, pentru performanțe, luptă fantastic pentru fiecare minge, iar asta este datorită lui Mister Munteanu.
Poli Iași cu mister Săndoi are șanse mari să continue în prima ligă. Am lucrat cu dânsul, este foarte bun. Nu vedeți că are două victorii și un egal de când a preluat echipa? A învins Craiova și liderul clasamentului, e tare!

Îmi place campionatul românesc. Am jucat aproape trei ani la voi. Văd că acum sunt mai mulți bani, mai mulți sponsori, condiții mai bune pentru jucători. Vin și străini de calitate mai bună, campionatul va deveni mai puternic
Simos Roumpoulakou

Vrea să revină ca antrenor în România!

- Tu ce faci și ce vei face în continuare?
- Eu acest moment stau cu familia mea în Grecia la Atena, sunt fericit cu copiii lângă mine. Îmi dau dragoste și motivație să mă perfecționez, ca să devin un tată mai bun cu fiecare zi.
Cu fotbalul m-am gandit să nu mai joc la nivel de profesionist, am avut o experiență proastă în Belgia. Semnasem pe trei ani, un proiect mare cu un club de tradiție, dar până la urmă n-a mers cum trebuia.
Întârzieri salariale... Am plecat cu familia din Belgia, încă din iarna trecută. În vară n-am găsit nimic ce să mă atragă, așa că am spus "stop". Mă dedic familiei, o să încep școala de antrenori... Și sper să ne revedem în România peste câțiva ani, de data aceasta ca antrenor!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.