GSP special   •   Special   •   PRIETENII LUI OVIDIU

7 idei din oferta pentru sport a candidatului Mircea Geoană » Strategia din Cehia pe care ar aplica-o din secunda unu: „Chiar vreau să facem treaba asta!”

+15 Foto
Mircea Geoană, în studioul Gazetei Sporturilor

Articol de Andrei Crăiţoiu, Daniel Grigore   —  joi, 03 octombrie 2024

Mircea Geoană, 66 de ani, și-a depus astăzi candidatura pentru președinția României. Fost secretar general adjunct al NATO și președinte al PSD, aspirantul la fotoliul de la Cotroceni a participat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”. În dialog cu Ovidiu Ioanițoaia, politicianul a exprimat mai multe idei despre viziunea lui asupra sportului și despre îmbinarea dintre Stat și sistemul privat în funcționarea acestuia.

  • În luna octombrie, Gazeta Sporturilor organizează o serie specială de emisiuni axate pe alegerile prezidențiale, programate în acest final de an (24 noiembrie & 8 decembrie).
  • Emisiunile vor avea loc în fiecare miercuri din luna octombrie, de la ora 20:00. Prima dintre cele 5 ediții l-a avut protagonist pe Mircea Geoană. Emisiunea integrală poate fi urmărită mai jos:

7 idei ale lui Mircea Geoană, candidat la președinția României, despre sport

Sportul din România a fost punct central al discuției dintre Ovidiu Ioanițoaia și Mircea Geoană. Candidatul la cea mai înaltă funcție din Stat a explicat ce consideră că scârțâie la sistemul actual, a dezvăluit ce schimbări ar face și ce îl „frământă cel mai mult” pe această temă. Iată 5 idei exprimate de Mircea Geoană.


Mă duc la Rapid mai des, dar mă duc când apuc. Mă duc la orice echipă și la orice sport. Când am timp mă duc, văd puțin. Am fost inclusiv la fotbal feminin pe „Arcul de Triumf” și mi-a plăcut. M-am uitat acum la televizor la un meci al celor de la Bayern fete. Era un vârf de atac acolo care, efectiv, era excepțional. Îmi place sportul.



- Mircea Geoană

+15 Foto
Prietenii lui Ovidiu - ediție alegeri prezidențiale. Invitat: Mircea Geoană (candidat independent). FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

1. Mircea Geoană: „Noi nu avem sport de masă, asta mă frământă cel mai mult”

„M-aș ruga la Dumnezeu, nu mai prind eu în viața mea, ca vreodată vreo echipă de fotbal românească să ajungă să facă ce-au făcut Steaua sau Dinamo acum câteva decenii! Până când nu schimbăm modelul de economie, de politică și de sport, că ele sunt legate...


Politicul, economicul și sportul fac parte din aceeași chestie. Nu e diferit ceva. N-o să avem șansa să mai avem performanță la nivel înalt! Sistemele noastre, și politic, și economic și cel sportiv, încă nu și-au găsit rostul și nu sunt articulate. Și de asta noi nu avem sport de masă, de fapt. Asta mă frământă cel mai mult.

Cred că trebuie să ne întoarcem, vorbind acum și de oferta mea politică, unde sportul figurează proeminent. La mine sportul figurează la educație, nu neapărat la sportul de performanță. Pentru mine sportul de masă este o chestiune de educație și de sănătate, în primul rând. Este un element de coeziune socială. Este un element de sănătate public.

Și aici sportul pentru mase înseamnă accesibilitate pentru cei cu venituri mici, pentru copiii de la țară, pentru copiii din orașe”, a transmis politicianul.

2. „Încă avem nostalgia sistemului de pe vremuri”

Plecând de la susținerea financiară de care anumite cluburi se bucură din partea autorităților locale sau a Ministerelor, Mircea Geoană a spus:

Noi, în clipa de față, încă avem nostalgia sistemului de pe vremuri, care funcționa din punctul de vedere al ierarhiei, dar nu l-am adaptat la realitățile de astăzi. Astăzi nu am adaptat relația între privat, banul privat și banul public. Toată ziua e o discuție și un scandal. De ce bagă primăria bani?



Trebuie să găsim o formulă de coexistență între banul public, transparent, cinstit, fără furăciune, fără terenuri de fotbal în pantă, făcute doar de dragul de a le face, și banul privat. Noi avem niște mecanisme fiscale de a încuraja sportul, dar nu sunt suficient de puternice. Mecenatul trebuie făcut.

3. „Ne putem uita cu invidie și respect la modelul spaniolilor”

Un model privind sportul de la care Mircea Geoană se inspiră este cel spaniol:

„Dacă e un model pe care putem să ne uităm cu invidie și cu respect, e la spanioli, care au venit de 20 și ceva de ani. Au început cu sport în cartier, sportul finanțat, TVA redus la tot ce înseamnă investiție în echipamente sportive și terenuri de joacă la țară sau în orașe. Au venit cu o chestie metodică, s-au ținut de ea și sunt o superputere sportivă, nefiind o țară mult mai mare decât România”, a spus candidatul la președinție.

4. Mircea Geoană ar schimba legea sportului: „Vreau să văd și publicul, și privatul la aceeași masă”

„Noi avem o lege a sportului care cred că nu corespunde modelului de sportiv pe care vrem să-l propunem. Vreau să fac asta nu din pix... Deși o să am elemente de sport în oferta mea politică, vreau să facem o discuție serioasă cu toți actorii implicați, vreau să văd și publicul, și privatul la aceeași masă”, a transmis Mircea Geoană.

Adevărata problemă este că România este o țară care, neavând investiție în sport, nu are tineri sănătoși. Petrec mai multe ore la spital, sistemul nostru economic și social devin mai greoaie. În loc să fie o țară viguroasă, o țară sănătoasă, o țară ambițioasă, o țară care merge înainte, gâfâie și are și o populație care e foarte scăzută numeric.



- Mircea Geoană

5. „Nu mi se pare normal ca la Udinese să joace cu Dacia pe piept și la mine să nu fie”

Un alt subiect atins de fostul secretar general adjunct al NATO: faptul că unele companii românești sau cu activitate în România dau bani pentru echipe din străinătate, dar nu și din țara noastră.

Vreau să văd oamenii de afaceri români care deja investesc în sport, dar și companiile mari străine. Am mai spus-o. Nu mi se pare normal ca la Udinese să joace cu Dacia pe piept și la mine să nu fie. E o problemă de reputație a fotbalului, o problemă de sport, dar principala problemă e sportul de masă și accesibilitatea familiilor sărace la sport. Acolo e problema principală.



- Mircea Geoană

6. Mircea Geoană: „Aș prefera ca banii publici să meargă către sportul de masă și către comunitățile sărace”

O discuție sensibilă: investițiile statului în susținerea cluburilor publice. Un exemplu elocvent îl reprezintă situația din liga secundă de fotbal, unde 8 cluburi nu au drept de promovare în elită pentru că sunt de drept public, adică finanțate de la bugetul local sau cel de Stat.

Mircea Geoană susține că ar prefera ca respectivii bani să fie direcționați către susținerea sportului de masă:

„Eu unul aș prefera ca banii publici să meargă către sportul de masă și către comunitățile sărace. Eu acolo aș vrea să văd investiția. Acolo mi se pare că este cheia problemei. Pe măsură ce ajungi sus la vârf, mai ales la fotbal, lucrurile devin foarte politice. Și treaba asta mie nu prea îmi place.

Eu aș prefera să văd privat, pentru că e un sport profesionist, e pe bani. Și de asta aș vrea să văd bugete mai mari la echipele mari de fotbal din România, bugete mai mari la echipele mijlocii și să văd sport de masă, inclusiv sportul sătesc”.

7. „Mihai Covaliu a venit cu un exemplu din Cehia. Chiar vreau să facem treaba asta”

În fine, Mircea Geoană a dezvăluit una dintre strategiile pe care le-ar implementa în caz că ar obține puterea executivă.

Mihai Covaliu a venit cu o chestie foarte interesantă și chiar vreau să o facem după alegerile astea. A venit cu o chestie din Cehia, el mi-a spus. O dată pe an, la ora de sport, în toată Cehia, în toate școlile, la ora de sport profesorul îi punea pe copiii din clasa lui în fața unui ecran să facă 4-5 chestii de bază. Să arunce, să sară, să alerge 30 de metri, lucrurile fundamentale care sunt baza oricărei mișcări.



În spate era un element de inteligență artificială care pentru fiecare copil descifra unde are talent, unde ar avea o șansă mai bună. Și fiecare familie din Cehia a primit, în cutia poștală sau pe mail, din partea statului ceh, o scrisorică în care a zis...



Copilul dumneavoastră a avut acest test și vă spunem că este mai degrabă pentru scrimă, nu pentru fotbal. Pentru schi,i nu pentru handbal. Și dacă aveți un interes să-i dezvoltați aceste aptitudini naturale, aveți pe o rază de zece kilometri adresele cluburilor care vă ajută. 



Știți cu cât a crescut într-un an de zile numărul de copii care s-au dus la sport organizat? Cu zece la sută!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.