Baschet

Start în Euroligă, principala competiție continentală de baschet. Prima etapă, primele surprize

Zalgiris Kaunas vs. FC Barcelona: 74-67 / Foto: Imago

Articol de David Istrate  —  vineri, 04 octombrie 2024

Euroliga, cea mai importantă competiție continentală de baschet, a dat startul unui nou sezon joi, 3 octombrie. Este cea de-a 25-a stagiune de când Euroliga se află sub tutela EuroLeague Basketball și nu sub cea a Federației Internaționale de Baschet (FIBA).

În anul 2000, competiția care fusese înființată cu 42 de ani mai devreme, în 1958, sub numele de Cupa Campionilor Europeni, s-a desprins de FIBA și a trecut sub organizarea EuroLeague Basketball, o companie privată cu sediul la Barcelona.

Astfel, dacă înainte, pentru o bună perioadă de timp, Cupa Campionilor Europeni primea echipele campioane din majoritatea țărilor europene, în prezent, Euroliga este o competiție închisă, în care se pătrunde foarte greu.

Euroliga a fost câștigată de Panathinaikos în sezonul 2023-2024

Ediția precedentă a fost câștigată de Panathinaikos, echipă care nu își mai adjudecase titlul de 13 ani, din 2011. Alb-verzii, antrenați de carismaticul și controversatul Ergin Ataman, s-au impus în Final Four-ul de la Berlin, trecând în ultimul act de Real Madrid (95-80).

FC Bayern Munchen vs. Real Madrid: 97-89 / Foto: Imago

Panathinaikos este una dintre favoritele la titlu și în stagiunea 2024-2025. Olympiacos Piraeus, marea sa rivală, pare una dintre trupele care o pot opri în cursa de apărare a trofeului. Alte formații care se bat la titlu sunt Real Madrid, Barcelona, Fenerbahce și Monaco.

În Euroligă participă 18 echipe care joacă fiecare cu fiecare în sistem tur-retur. Mai departe, primele șase clasate sunt calificate direct în sferturile de finală, în timp ce următoarele patru grupări vor lupta în play-in pentru accederea în sferturi.

Prima rundă a playoff-ului se joacă în formatul de „cel mai bun din cinci meciuri”, după care cele patru învingătoare ajung în Final Four. Deocamdată nu s-a anunțat locația unde se va juca Final Four-ul Euroligii în 2025.

Euroliga a început cu două surprize: Barcelona și Real Madrid au fost învinse

Prima etapă din noul sezon a început joi, 3 octombrie, cu două surprize: atât Barcelona, cât și Real Madrid au pierdut. Iată rezultatele:

  • Alba Berlin vs. Panathinaikos Atena: 77-87
  • Zalgiris Kaunas vs. FC Barcelona: 74-67
  • AS Monaco vs. Olimpia Milano: 93-80
  • Baskonia vs. Partizan Belgrad: 88-82
  • FC Bayern Munchen vs. Real Madrid: 97-89
  • Maccabi Tel Aviv vs. LDLC ASVEL Villeurbane: 89-82

Runda inaugurală continuă vineri, 4 octombrie, cu alte trei meciuri:

  • Fenerbahce Istanbul vs. Olimpiacos Piraeus – ora 20:30
  • Paris Basketball vs. Steaua Roșie Belgrad – ora 22:00
  • Virtus Bologna vs. Anadolu Efes – ora 22:00

Meciurile din acest sezon nu vor mai fi transmise la televizor, pe teritoriul României. Acestea pot fi urmărite doar online, pe platforma EuroLeague TV.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.