International   •   Campionate   •   ANGLIA

Doi reputați ziariști din Londra au dat un verdict dur despre Radu Drăgușin: „În 10 luni, apărătorul român a dovedit că e încă imatur și până în ianuarie...”

Articol de Daniel Scorpie   —  sâmbătă, 05 octombrie 2024

Radu Drăgușin (22 de ani), fundașul central al celor de la Tottenham, nu e văzut deloc bine nici de doi ziariști ce scriu despre fotbal internațional pentru cotidienele La Gazzetta dello Sport și Tuttosport. Alessandro Aliberti consideră că Drăgușin riscă „să repete parcursul mai puțin strălucit al unui alt apărător român, Vlad Chiricheș!”.

Iar Davide Chinellato e mai sever: „Românul mai trebuie să se perfecționeze tactic și să umple golurile pe care le are și ce ajung să-i reducă minutele și să-l limiteze deocamdată la un rol de rezervă”.

După reacțiile provocate de criticile primite în ultima vreme de Radu Drăgușin, mai ales pentru cartonașul roșu încasat în minutul 7, fix la debutul său în Europa League, din fericire fără consecințe pentru echipa sa, Tottenham (învingătoare cu 3-0 în fața lui Qarabag), doi corespondenți italieni au dat verdictul despre fundașul român.

+7 Foto
Radu Drăgușin, eliminat în Tottenham - Qarabag/ foto Imago Images

Chinelatto și Aliberti, mărturii critice despre Drăgușin!

Gazeta Sporturilor a dorit să afle cum văd de la Londra, metropola în care locuiește și joacă în tricoul echipei lui Ange Postecoglou, doi ziariști italieni, corespondenți permanenți care scriu regulat despre tot ceea ce se întâmplă în fotbalul englez. Și a obținut reacțiile lui Davide Chinellato (La Gazzetta dello Sport) și a lui Alessandro Aliberti (Tuttosport)

Opinia cea mai categorică și critică, pe alocuri, a venit de la angajatul cotidianului roz, ce nu crede că Drăgușin este de calibrul așteptat și pentru care gruparea londoneză a plătit o sumă de peste 25 de milioane de euro, plus că saltul pe care apărătorul de 22 de ani s-a decis să îl facă atunci când s-a transferat (în loc de Bayern Munchen) la Tottenham a fost mult prea mare.

Radu Drăgușin a ales Tottenham, și nu pe Bayern, iar acum freacă banca de rezerve / Foto: Imago

„Sosit în ianuarie 2024 la Tottenham de la Genoa, unde a fost un pilon de bază al echipei, apărătorul de 22 de ani a stat la Spurs mult timp pe bancă, nereușind să urce în ierarhia echipei lui Postecoglou.

Motivele țin atât de o creștere individuală, care în mod clar n-a avut încă loc, cât și de nivelul superior valorc al celor doi titulari din fața sa, Cristian Romero și Micky Van de Ven.

În ianuarie, Tottenham îl considerase pe Drăgușin soluția potrivită atât pentru a depăși o urgență momentană în apărare (vezi accidentările lui Romero și van de Ven, care au revenit cu mult înainte ca românul să-și finalizeze perioada de acomodare).

Radu Drăgușin a rezistat doar 7 minute în partida de debut a lui Spurs în grupa de Europa League cu Qarabag (3-0) / Foto: Imago

Cât și pentru a privi spre viitor, având în vedere vârsta sa și nivelul pe care jucătorul demonstrase că îl poate atinge în Serie A, în special cu Genoa. Drăgușin a preferat să facă imediat saltul în Premier League, în ciuda propunerilor ce îi garantau mai multe minute”.

Jurnalistul de la Gazzetta dello Sport a continuat analiza amplă a românului: ”Privind retrospectiv, se poate spune că a fost o alegere proastă pentru fotbalist. Sezonul trecut, a jucat nouă meciuri, dintre care patru ca titular. În actualul, până acum a bifat două, dintre care unu singur de la început.

„Se poate spune că a fost o alegere proastă pentru fotbalist”

Cu circumstanța agravant a fiasco-ului din Europa League, cu acea eliminare evitabilă, după opt minute în meciul cu Qarabag, care nu doar că i-a răpit o mare șansă de a juca titular, dar amenință să-l retrogradeze în ierarhia defensivă a lui Postecoglou. Drăgușin a ieșit învins și în confruntarea directă cu Romero și Van de Ven, titular înaintea sa. Argentinianul este liderul apărării, știe să se impună în careu propriu (are un gol sezonul acesta în Premier League, cinci în cel trecut) și este punctul de referință pentru coechipierii săi.

Radu Drăgușin e cel mai bine cotat român conform Transfermarkt, fiind evaluat la 25 de milioane de euro / Foto: Imago

Batavul, sosit la Tottenham la începutul stagiunii trecute, s-a remarcat prin continuitatea prestațiilor, înțelegerea perfectă cu Romero, creșterea constantă, care l-a determinat să fie unul dintre cei mai buni fundași din Premier la acest început de sezon”.

De ce nu joacă Drăgușin mai mult la Tottenham?

Jurnalistul italian a făcut și comparația între Drăgușin și fundașul central olandez care evoluează în locul său: „Van de Ven, în special, a făcut ceea ce Drăgușin nu a reușit încă să facă. Să se adapteze rapid la realitatea din Premier și să continue să-și îmbunătățească jocul, înțelegând mai presus de toate nivelul de care este nevoie pentru a rămâne la vârf.

Acesta e motivul pentru care, în ierarhia lui Tottenham, Drăgușin rămâne în spate. Și de aceea zece luni în Premier arată clar că stoperul nu e încă pregătit să facă diferența la acest nivel. Fizic ar fi potrivit pentru Premier, dar mai trebuie să se perfecționeze tactic și să umple acele goluri pe care le are și care ajung să-i reducă minutele și să-l limiteze deocamdată la un rol de rezervă.

Andrea Pirlo este antrenorul care a avut deplină încredere în Drăgușin, debutându-l la Juventus în Serie A, Cupă și Ligă / Foto: Imago

Privind la evoluția altor jucători care au făcut alegeri diferite (un exemplu fiind Koni De Winter, cu Drăgușin atât la Juve, cât și la Genoa), saltul pe care apărătorul a decis să îl facă a fost mult prea mare. Și, înainte de a face acest lucru, ar trebui probabil să se maturizeze mai tare, să demonstreze că este competitiv pentru Premier League înainte de a ajunge acolo. Cu toate acestea, Spurs continuă să îl prețuiască pe Drăgușin, pentru care nu se întrevede nicio urmă de schimbare a situației sale”.

„Chiricheș a plecat după două sezoane dezamăgitoare”

La rându-i, corespondentul publicației torineze și-a sintetizat astfel considerațiile pe ideea că „există un risc destul de mare de a repeta parcursul mai puțin strălucit al unui alt apărător român, Vlad Chiricheș.

Acesta a ajuns de la FCSB la Tottenham în 2013, în vârstă de 23 de ani, pentru a pleca două sezoane mai târziu fără a lăsa mari amintiri. Chiricheș și-a construit apoi o carieră de succes în Italia, mai întâi la Napoli, apoi la Sassuolo. De aceea, cred că e foarte probabil ca, de acum și până în ianuarie, Radu Drăgușin să își joace permanența la Spurs. E greu să te gândești că tânărul stoper ar putea rămâne la Tottenham pentru mult mai mult timp, dat fiind că joacă atât de puțin".

Alessandro Aliberti explică în detaliu cum a decurs adaptarea „tricolorului” la Tottenham: „N-are rost să o ocolim. Primele nouă luni din experiența lui Radu Drăgușin la Tottenham nu au decurs așa cum se aștepta românul de 22 de ani.

„Tottenham a scos din cont o sumă foarte mare pentru Drăgușin!”

Fundașul central, care a ajuns în 2018 la Juventus și a «explodat« apoi la Genoa, s-a mutat la Londra în ianuarie, după ce Spurs au reușit să doboare concurența de la Napoli și de la Bayern Munchen.

O sumă foarte mare a intrat de la Londra astfel în vistieria clubului ligur: 25 de milioane de euro. De atunci, românul a strâns doar 622 de minute la echipa din nordul Londrei și, de fapt, niciodată n-a intrat în rotația lui Ange Postecoglou.

Dar nu asta a fost premisa. Apărătorul, care la Genova, a fost nu doar un titular incontestabil, ci și unul dintre liderii echipei lui Alberto Gilardino, a preferat propunerea clubului condus de Postecoglou.

Și acest lucru i s-a întâmplat nu numai din cauza posibilității de a juca în Premier League, ci mai ales pentru că era convins că va putea prinde și un tricou de titular la Spurs, în ciuda unei concurențe foarte importante. Cea a unui alt fundaș jucător al lui Genoa, campionul mondial El „Cuti" Romero, și a foarte tânărului central olandez Micky van de Ven.

Radu Drăgușin mai prinde câte un meci ca titular la Spurs în Cupa Ligii, aici în duel cu Milan Van Ewijk (Coventry) / Foto: Imago)

Managerul nu l-a folosit decât 424 minute în primele 5 luni!

Dar lucrurile nu au mers chiar așa! Managerul Ange Postecoglou l-a luat foarte puțin în calcule. Într-atât de puțin încât din ianuarie până în luna mai nu l-a folosit decât 424 de minute. Adică, aproximativ șapte ore! Doar patru apariții ca titular, dintre care două în penultimul și apoi în ultimul meci al sezonului.

Pe scurt, o situație departe de ceea ce se aștepta tânărul născut în București. Atât de deranjant încât agentul lui Drăgușin, Florin Manea, tuna deja la sfârșitul lunii mai: „Dacă nu mai joacă, trebuie să ne gândim la alte soluții.

Însă acum nu cred, pentru că a venit în ianuarie. Apoi, nu se știe niciodată în viață, să sperăm că nu... dar nu ai cum să știi niciodată ce se poate întâmpla”.

Ierarhiile însă nu s-au schimbat nici în acest sezon. Drăgușin are mereu în față perechea Romero - van de Ven, iar ocaziile pentru el continuă să fie la fel de rare.

158de partide a adunat Radu Drăgușin în cariera începută la juniorii lui Juventus, reușind în total 12 goluri și 2 aasisturi. Cea mai bună perioadă a avut-o la Genoa: 62 de meciuri, 6 goluri și 4 pase decisive

O singură apariție ca titular în această ediție de Premier League, în meciul pierdut (1-2) la Newcastle, în care, altfel, românul nu a arătat deloc rău. O alta în FA Cup cu Coventry City.

„A surprins prin capacitatea de reacție în duelurile unu la unu”

Radu Drăgușin a trăit la Genoa cele mai bun momente ale carierei sale italiene (cu împrumuturile lui Juventus la Salernitana și Sampdoria) / Foto: Imago

La drept vorbind, Ange Postecoglu îl trimisese în teren ca titular și în meciul de la Londra cu Qarabag, de acum câteva săptămâni. O oportunitate ce nu a fost însă fructificată, Drăgușin fiind eliminat după doar 7 minute, pentru un fault aproape de centrul terenului în poziție de ultima apărător!”.

Ziaristul care l-a urmărit atent și în 2024 pe internaționalul român de 22 de ani își continuă analiza: „O ocazie ratată. Totuși, în ceea ce privește fizicul și caracteristicile defensive, Drăgușin este prototipul apărătorului perfect pentru Premier League.

25de milioane de euro este suma achitată de Tottenham în ianuarie 2024 pentru a-l cumpăra de ka Genoa pe Radu Drăgușin, pe lângă alte eventuale 6 milioane ca bonusuri de performanță

Are 190 de centimetri și 80 de kilograme, ceea ce îi permite să domine cu capul atât propriul careu, cât și să apară periculos în suprafața adversă. Dar și să fie mereu foarte agresiv cu adversarii.

Drăgușin are medie peste 90% dintre fundași în Top 5 Europa!

În ciuda fizicului său deosebit, ceea ce a surprins cel mai mult când a jucat în Italia a fost capacitatea sa de a reacționa în situații de unu la unu.

Ca o dovadă, datele colectate de site-ul specializat Fbref au arătat că niciun apărător din Serie A nu a putut rezista la mai multe driblinguri decât Drăgușin (87,5 %).

13meciuri a bifat Radu Drăgușin la Tottenham, pentru un total de 620 de minute. Doar de 7 ori a intrat titular la Spurs și n-a avut niciun fel de realizare

Ca să nu mai vorbim despre duelurile aeriene. În sezonul trecut, la Genoa, a câștigat în medie 3,17 dueluri aeriene, adică puțin sub 70% pe meci (o medie mai mare decât cea a 90% dintre apărătorii care au evoluat în Top 5 campionate ale Europei în stagiuea trecut).

„Managerul lui Spurs nu s-a ținut de cuvânt în privința lui Drăgușin!”

Ziaristul care lucrează pentru Tuttosport crede că promisiunile antrenorului de la Antipozi nu sunt confirmate de realitatea actuală: „Cu toate acestea, Postecoglou continuă să-l folosească pe român cu «lingurița», chiar dacă în urmă cu câteva săptămâni, după ce l-a trimis ca titular la St James' Park, aproape că a semnat o poliță de asigurare că românul de 22 de ani «va juca un rol important în sezonul nostru» și că «trecerea prin această fază îi va fi utilă».

Pe scurt, cel puțin în cuvinte, managerul australian promite o mai mare implicare în centrul proiectului Spurs pentru Drăgușin. Și pentru că a juca atât de puțin nu mulțumește pe nimeni, cu atât mai puțin pe un tânăr de 22 de ani, care, înaintea mutării la Londra, chiar era printre cei mai căutați tineri apărători din Europa!”

„Comparația cu Chiricheș nu i-ar face cinste. Dacă nu se schimbă ceva...”

Jonathan Walters este faultat de Vlad Chiricheș, într-un meci între Tottenham și Stoke City / Foto: Imago

Experiența pe care Tottenham a avut-o cu actualul stoper al lui FCSB îi dă fiori lui Radu. „Riscul e de a repeta parcursul mai puțin strălucit al unui alt apărător român, Vlad Chiricheș.

Ajuns la Tottenham în 2013, la 23 de ani, a trebuit să plece două sezoane mai târziu, fără a lăsa amintiri prea bune. Chiricheș și-a construit apoi o carieră de succes în Italia, mai întâi la Napoli și apoi la Sassuolo.

De aceea, este foarte probabil ca, de acum și până în ianuarie, Drăgușin să își joace permanența la Spurs. Este greu, de fapt, să te gândești că tânărul fundaș central român ar putea rămâne la Tottenham pentru mult mai mult timp, știind că joacă atât de puțin”, își încheie analiza Alessandro Aliberti.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.