De duminică la prânz, când primii jucători au sosit la Mogoșoaia, a început acțiunea naționalei pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor. Ambele în deplasare, programate pe 12 octombrie la Larnaca și, respectiv, pe 15 la Kaunas. De notat că România e în momentul actual liderul grupei 2 din Liga C de calificare cu maximum de puncte, 6 din 6.
Pentru cele două confruntări, Mircea Lucescu a chemat 25 de fotbaliști, 16 din străinătate și 9 din țară, ultimii provenind 3 de la FCSB (Târnovanu, Olaru, Șut), câte 2 de la Craiova (Bancu, Mitriță) și Rapid (Cr. Manea, Pașcanu), câte unul de la U Cluj (Chipciu) și Farul (Alibec). A surprins convocarea lui Pașcanu, care n-are nicio prezență în națională până la 26 de ani, văzut și remarcat de Lucescu în partidele pe care acesta le-a urmărit, aproape pe toate, în Giulești.
Dificil de crezut însă că Pașcanu va prinde echipa mai mult decât câteva minute. Posibil ca el să fie în situația "polonezului" Ghiță (Cracovia), adus pentru "dubla" anterioară cu Kosovo și Lituania, dar nefolosit. Și dacă tot vorbim despre stoperi, să menționăm că Nedelcearu și Rus, adesea nominalizați, au fost acum săriți din schemă.
Se reîntoarce însă printre "tricolori", consecință a transferului său la Sassuolo, totuși în Serie B, portarul Moldovan. Dar e de presupus că lupta pentru titularizare se va da între Niță, goalkeeperul de la Euro 2024, și mai tânărul Târnovanu, 24 de ani. Personal, aș înclina spre cel din urmă, aflat într-o formă excelentă. Între altele, salvator pentru FCSB și în recentul duel de Europa League de la Salonic, la 1-0 cu PAOK.
Desigur că, la experiența lui, Mircea Lucescu are mai puțin sau deloc nevoie de sfaturi. Știe el bine ce și cum să facă. Tocmai de aceea și e, până la proba contrarie, greu de contrazis. Riscant. Inclusiv în situațiile în care opțiunile lui pot fi puse la îndoială. Comentate și chiar dezavuate. Capitol ce-ar trebui deschis cu rechemarea lui Ianis Hagi, primit înapoi la prima formație a lui Rangers, dar fără meciuri în picioare după "exilul" la echipa de rezerve a clubului din Glasgow.
Nu văd la ce-ar servi continuarea polemicii pe această temă. Așa cum a procedat și cu alți fotbaliști de-a lungul carierei, să-i reamintim măcar pe românii Lupu, Pancu și Balaci, dar și pe turcul Sergen, la fel și-a propus Lucescu să-l ajute și pe Ianis într-o conjunctură delicată pentru fiul lui Gică. Din punctul meu de vedere, consider că n-a greșit, în ciuda faptului că reconvocarea lui Ianis i-a intrigat pe unii. Ba i-a și înfuriat pe alții.
În măsura în care pot apărea obiecții, ele s-ar manifesta mai ales în raport cu cei 3 atacanți din lotul anunțat, cu Pușcaș, Alibec și Drăguș. Componenți ai unor echipe de club ce nu traversează perioade prea faste. Afirmație valabilă atât pentru Alibec, căzut cu Farul pe poziția 12 în Superligă, cât și pentru "turcii" Pușcaș (Bodrum) și Drăguș (Trabzon).
Într-adevăr, după lungi stagii modeste în diviziile secunde din Anglia și Italia, Pușcaș s-a mai trezit la nou-promovata din Bodrum: a reușit 3 goluri în 7 meciuri din 7 disputate în SüperLig. Ceea ce nu se poate afirma, din păcate, despre Drăguș, al cărui bilanț e dezamăgitor: zero goluri și un singur assist în 7 etape! Și din pricina slabului său randament, Trabzonspor, campioana Semilunii din 2022, se găsește abia pe locul 9, unul sub Bodrum!
Tocmai pentru că va fi nevoie ca România să înscrie la Larnaca și la Kaunas, altfel nu va învinge, numeroși suporteri ai fotbalului s-au întrebat, absolut logic, de ce Lucescu n-a apelat în atac la Bîrligea și la Louis Munteanu, ambii în vână și marcatori?! Primul cu gol la Salonic, celălalt în întâlnirea de sâmbătă din campionat cu Poli Iași.
Ținându-le pumnii strânși "tricolorilor", să ne păstrăm optimismul și să tragem nădejde că Lucescu, unul dintre cei mai galonați antrenori din istorie, a ales inspirat. Succes!
{{text}}