Sporturi   •   Altele   •   DECLARAȚIE

ÎPS Teodosie le mai dă o variantă celor care merg la sală: „Noi avem un exercițiu și mai binefăcător, care pune toți mușchii în mișcare”

Articol de David Marinescu   —  luni, 07 octombrie 2024

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a început să dea sfaturi și despre sport. Conform înaltei fețe bisericești, mersul la sală este foarte benefic, dar mai există un anumit tip de „sport”, duhovnicesc, mult mai binefăcător: metania.

ÎPS Teodosie consideră că „metaniile reprezintă cele mai binefăcătoare exerciții fizice”.

ÎPS Teodosie: „Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet precum metania, dacă e făcută corect”

„Este bine, pentru sănătate, să mergem la sala de sport? Cineva spunea că noi, credincioşii, nu trebuie să mergem la sală, căci acolo, fiind spaţiu închis, sunt multe energii negative” a fost întrebarea adresată de un enoriaș Arhiepiscopului Tomisului, care a replicat: „Nu de aceea nu este bine, că sunt energii negative. Peste tot sunt demoni, în jurul nostru. Zicem energii negative.


Sigur, este bine să meargă sportivii la sala de sport, că şi-au ales această cale şi e binecuvântată. Dar noi avem sportul nostru religios, metania. Nu există exerciţiu fizic mai binefăcător şi mai complet pentru ca să pună în mişcare toţi muşchii trupului precum metania, dacă e făcută corect”, potrivit ct100.ro.

Potrivit doxologia.ro, „metania este o formă de închinare, de regulă în fața sfinților reprezentați în icoane. Se pot face metanii mici și metanii mari. În primul caz, credinciosul se apleacă spre pământ până când îl atinge cu mâna dreaptă, apoi se ridică, făcându-și simultan semnul Crucii. În al doilea caz, el îngenunchează, atinge pământul cu fruntea sprijinindu-se cu brațele, apoi se ridică, făcându-și în același timp semnul Crucii.

Metania mare, specifică postului, este un gest de profundă smerenie. În timp ce se săvârșește o metanie, se spun cuvintele: «Dumnezeule, curățește-mă pe mine păcătosul». Căderea în genunchi simbolizează căderea în păcat, iar ridicarea, însoțită de semnul Crucii, simbolizează ridicarea din păcat, posibilă numai cu ajutorul lui Dumnezeu.”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.