Tenis

Simona Halep cere daune de 10 milioane de dolari, dar canadienii „sabotează” procedurile! » GSP publică detalii din dosarul de la New York

Simona Halep, fotomontaj GSP

Articol de Justin Gafiuc  —  marţi, 08 octombrie 2024

Avocații Simonei Halep au introdus o cerere de prelungire cu 180 de zile a termenului pentru notificarea în Canada a companiilor Quantum Nutrition, RJ Packaging Inc. și General Ingredient. Ele sunt considerate responsabile pentru prepararea și livrarea suplimentului contaminat care a dus în 2022 la suspendarea pentru doping a Simonei Halep. Firmele se ascund însă sub proceduri juridice alambicate!

  • CONTEXT: pe 15 februarie 2024, Simona Halep, prin avocații angajați în SUA, iniția la Tribunalul Suprem din New York procesul în care solicită daune de 10 milioane de dolari de la compania canadiană Quantum Nutrition;
  • E vorba despre firma din Toronto, proprietate a fraților John și Konstantinou Koveos, care a livrat fostului staff al româncei, condus de Patrick Mouratoglou, suplimentul Keto MCT contaminat cu roxadustat;
  • Folosirea produsului i-a atras inițial lui Halep, pe 7 octombrie 2022, o suspendare pe patru ani, după ce ieșise pozitiv la un test doping pe durata US Open 2022, dar TAS i-a redus sancțiunea la 9 luni, pe 5 martie 2024;
  • Constănțeanca a reintrat în circuit, dar procesul de peste Ocean încă nu a demarat, fiind blocat în complicate demersuri administrative, care sugerează că pârâții (Quantum Nutrition, plus Custom Food Packaging și General Ingredient) uzează de toate metodele posibile pentru a trage de timp la maximum în litigiul periculos cu Halep. GSP a consultat documente oficiale de ultimă oră din dosar și-ți prezintă detaliile la zi ale unei spețe explozive.

Proces intentat de Simona Halep în februarie 2024, pentru „neglijență, umilire, suferință”

Așadar, pe 15 februarie 2024, pe rolul Tribunalului Suprem din New York era înregistrat dosarul Halep vs Quantum Nutrition. Miza: 10 milioane de dolari drept daune financiare (”nivel de neglijență gravă”), reputaționale (”umilire trecută și viitoare”) și emoționale (”durere, suferință, pierderea plăcerii de viață”).

De fapt, plângerea mai invocă printre cauze „răspunderea absolută pentru produs, încălcarea garanției de conformitate implicite și exprese, denaturare intenționată și din neglijență, publicitate falsă, cu încălcarea legii generale a afacerilor din New York”.

De ce cazul e pe rolul unei instanțe din NY? Deoarece colagenul comercializat sub marca Schinoussa i-a fost adus lui Halep la un hotel din New York, unde era cazată pentru US Open 2022. Intră, așadar, sub umbrela jurisdicției americane.

Încă două companii introduse printre pârâți, în iunie 2024

Ulterior, pe 12 iunie 2024, avocații lui Halep operau o extensie în dosar în ceea ce privește pârâții în sensul în care, alături de Quantum Nutrition, au mai fost introduse încă două entități juridice considerate responsabile pe circuitul suplimentului contaminat.

Așa arăta în octombrie 2023 intrarea în depozitul Quantum Nutrition din Toronto. Foto: arhiva GSP

Numele lor este RJ Packaging Inc. (comercial „Custom Food Packaging”) și General Ingredient Inc. (comercial „General Ingredient”). Ambele au apărut mai târziu în speță datorită unor „evoluții factuale semnificative relevante pentru pretențiile doamnei Halep”, după cum se precizează în documentele cercetate de GSP.

Apărătorii Simonei explică în acte faptul că „General Ingredient a procurat materiile prime pentru presupusul supliment alimentar Schinoussa Keto MCT (...), Custom Food Packaging a amestecat ingredientele pentru fabricare, a ambalat produsul și a etichetat ambalajul, iar Schinoussa a comercializat, expediat și vândut Schinoussa Keto MCT sub marca sa comercială”.

Vestea proastă e însă că societatea RJ Packaging Inc. nu mai există încă din octombrie 2022, după izbucnirea scandalului cu Halep, așa cum dezvăluia o anchetă GSP realizată în Canada în octombrie 2023.

Aici era sediul firmei Custom Food Packaging, dispărută însă după declanșarea scandalului de doping al lui Halep

Cerere specială în octombrie: extensie de 6 luni pentru notificarea canadienilor

La începutul acestei luni, pe 2 octombrie, echipa de avocați a lui Halep a introdus o nouă cerere la Tribunalul din New York.

Este vorba despre o solicitare de prelungire cu 180 de zile (6 luni) a termenului de notificare a pârâților, care trebuie să ia act pe cale oficială, în scris și sub semnătură de primire, în legătură cu faptul că împotriva lor s-a deschis un proces pe teritoriul SUA. Sunt operațiuni administrative obligatorii, fără îndeplinirea cărora Halep & Co. i-ar putea scăpa printre degete pe canadieni din motive strict formale.

Captură de pe partea de început a cererii introduse de avocații lui Halep pentru prelungirea perioadei de notificare

„Înainte de inițierea prezentului proces, doamna Halep a depus eforturi diligente pentru a localiza și a afla numele complet și adresa lui Schinoussa pentru a emite o citație care să includă informații exacte și corecte pentru pârâtul menționat mai sus. (...) În cursul lunilor următoare depunerii citației inițiale și a plângerii, în timp ce doamna Halep își continua investigațiile diligente în legătură cu pretențiile sale, a descoperit implicarea a încă două entități în proiectarea, fabricarea, etichetarea și expedierea suplimentului Schinoussa Keto MCT cu colagen marin, și anume RJ Packaging și General Ingredient. Prin urmare, doamna Halep a întreprins noi eforturi diligente pentru a localiza și a stabili numele și adresele legale complete ale acestor pârâți suplimentari în vederea includerii lor în citația și în plângerea modificate”, se mai arată în documentele consultate de GSP.

Proceduri complicate în baza unei convenții internaționale din 1965

Conform procedurilor în materie, avocații lui Halep au apelat la o companie cu servicii de curierat juridic în relația cu Canada, au expediat toată documentația necesară către o Autoritate Centrală din țara vecină, de unde notificările și confirmările de primire ar trebui să plece spre fiecare destinatar în parte.

Odată ce documentele sunt primite de Autoritatea Centrală dintr-o anumită țară, celelalte faze ale notificării sau comunicării actelor de procedură sunt în afara controlului părților care efectuează notificarea sau comunicarea. În consecință, nu a existat și nu e posibilă nicio acțiune diligentă sau rezonabilă pe care doamna Halep sau executorul judecătoresc internațional le mai poate lua pentru a accelera sau monitoriza procesul
- pasaj din documentele aferente procesului de la New York

Toată comunicarea aceasta obligatorie se derulează potrivit unui pact internațional, Convenția de la Haga din 1965, și, în practică, așa cum se notează chiar în dosarul de la New York, ”durează rareori sau niciodată mai puțin de 120 de zile”.

Cum corespondența SUA – Canada – SUA s-a demarat la mijlocul lui iulie, ar însemna că soluționarea era estimată pentru sfârșitul lui noiembrie. Iar acum solicitarea extensiei e pe 180 de zile, adică până spre luna mai 2025! Dar această lăbărțare în timp se datorează în primul rând celor de la care Halep solicită despăgubirile, fiindcă uzează de toate metodele pentru a fugi, de fapt, din calea procesului de la New York. Cum? Iată!

Simona Halep a urcat în clasament după turneul WTA Hong Kong

Brusc, un avocat al Schinoussa cere lămuriri de la Team Halep. Dar dispare!

„La 29 iulie 2024, avocatul doamnei Halep a primit o scrisoare, datată 26 iulie 2024, de la firma de avocatură Tyson & Mendes, în special din partea partenerului său Randy S. Faust. Acesta îl informa pe avocatul doamnei Halep că firma lor a fost angajată de Schinoussa în legătură cu plângerea depusă de doamna Halep, solicitându-i să adreseze prin biroul său orice comunicare referitoare la prezentul proces”, arată un pasaj din cererea de extindere a perioadei de notificare.

În răspuns, avocații lui Halep îi chestionează pe cei de la Tyson&Mendes dacă au autorizare din partea clientului lor să și accepte notificarea și comunicarea acesteia ”în interesul eficienței judiciare”. Adică, în traducere, spre a nu mai pierde timpul pe căile clasice de corespondență și să deschidă, astfel, mai repede porțile pentru începerea propriu-zisă a procesului, pe fondul cauzei.

Pasaj dintr-un mail expediat de cabinetul de avocați al lui Halep către apărătorul Quantum Nutrition, în care solicită deschiderea unei căi oficiale de comunicare

De asemenea, au întrebat dacă avocatul lui Schinoussa îi reprezintă și pe ceilalți din plângere, respectiv RJ Packaging și General Ingredient. Tot pentru urgentarea comunicărilor.
Apoi, tăcere totală! Asta în ciuda unei avalanșe de noi mail-uri și apeluri telefonice către Randy Faust.

Canadienii refuză notificările și comunicările prin avocați!

Abia după două luni de insistențe, apare în peisaj un alt avocat al canadienilor, coleg cu Faust: John Anselmo. Și, în fine, pe 30 septembrie vine răspunsul lapidar: ”Avocatul lui Schinoussa l-a informat pe avocatul doamnei Halep că Schinoussa nu i-a autorizat să accepte notificarea și că nu reprezentau niciun alt pârât”.

”Având în vedere lipsa evidentă de curtoazie profesională care există de obicei între avocați și poziția adoptată de Schinoussa în contradicție cu principiile eficienței judiciare, avocatul doamnei Halep a decis că este necesar să se adreseze cu promptitudine Curții spre a solicita prelungirea termenului pentru a finaliza notificarea pârâților și pentru ca notificarea pârâtului Schinoussa să fie considerată finalizată”, își justifică apărătorii Simonei cererea către tribunalul newyorkez. Ei își bazează solicitarea pe ”motive întemeiate sau în interesul justiției”, evocând inclusiv riscul pentru ”împlinirea unui termen de prescripție”.

Doamna Halep a început notificarea de proces în temeiul Convenției de la Haga. A angajat cu diligență servicii internaționale de procesare pentru a notifica în mod corespunzător pârâții străini. Chiar dacă doamna Halep a demarat în timp util procedura și s-a asigurat că documentele au fost transmise cu promptitudine Autorității Centrale din Canada, nu se știe și nici nu se poate estima cu exactitate când comunicarea procesului va fi finalizată sau când doamna Halep va primi dovada notificării către pârâți, (...) fiind în mod clar o circumstanță în afara controlului său
- pasaj din cererea formulată la Tribunalul din New York

Halep cere Curții să pornească deja procesul: ”Sunt informați, și-au angajat avocat special”

În plus, Halep sugerează instanței să interpreteze totuși notificările ca fiind deja făcute, deoarece pârâții ”sunt efectiv informați cu privire la existența prezentului proces și, prin urmare, cunosc foarte bine natura pretențiilor doamnei Halep împotriva lor. Acest lucru este evident nu numai datorită acoperirii mediatice abundente a subiectului la nivel mondial, (...) dar și pentru că Schinoussa a angajat un avocat special pentru a o reprezenta în prezentul proces și același avocat l-a contactat pe avocatul doamnei Halep în legătură cu prezentul proces”.

Nepermiterea continuării acestui caz încă incipient și respingerea cererii doamnei Halep de prelungire a termenului de finalizare a notificării ar provoca o nedreptate nu numai prin negarea drepturilor pe care doamna Halep le revendică pe bună dreptate, ci și prin privarea dreptului doamnei Halep de a prezenta cazul în fața instanței pentru judecată
- pasaj din cererea formulată la Tribunalul din New York

Solicitarea Simonei Halep va fi dezbătută pe data de 10 octombrie, poimâine, când judecătoarea Mary Rosado ar trebui să se pronunțe asupra demersului. Sau să amâne pronunțarea într-un termen rezonabil.

Simona are patru avocați americani de top

Imran Ansari este principalul avocat al lui Halep din dosarul deschis la New York

Dar cine sunt, în final, apărătorii lui Halep?

Simona lucrează de la început cu casa newyorkeză „Aidala, Bertuna & Kamins”, respectiv cu avocații Imran Ansari și Giovanni Orlando Conti. Primul conduce divizia de drept civil de la ABK și, jurist de prestigiu, e solicitat în diferite ocazii ca analist de specialitate de către marile posturi TV americane, precum CNN, CBS sau Fox News.

De asemenea, în echipa lui Halep se mai află Daniel Fleck și Howard Jacobs. Ultimul e cel care a obținut la TAS reducerea suspendării Simonei de la 4 ani la 9 luni. Iar Fleck are o experiență formidabilă în spețe similare cu cea a lui Halep.

Jacobs vine de la Baroul din California, iar Fleck din Wyoming, motiv pentru care ambii au avut nevoie să obțină o dispensă specială din partea Curții spre a pleda la New York, sub umbrela cabinetului titular, ”Aidala, Bertuna & Kamins”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.