Liga 1

Cine e Alex Dobre, noul transfer al Rapidului: „winger” clasic, viteză și forță » Însă vine cu un mare minus

Alex Dobre a fost prezentat luni de Rapid // FOTO: facebook.com/FCRapid1923oficial

Articol de Sergiu Alexandru  —  miercuri, 09 octombrie 2024

După un start slab de sezon, Rapid încearcă să se redreseze din mers # Clubul alb-vișiniu a făcut o mutare surprinzătoare și l-a prezentat pe Alex Dobre # Fanii așteaptă să-l vadă cât mai repede pe internaționalul român și speră ca acesta să fie decisivi în revenirea echipei # Gazeta Sporturilor l-a analizat pe Alex Dobre și face un portret al noului rapidist, care s-a aflat și pe lista celor de la Dinamo și CFR Cluj.

„Lotul Rapidului a fost construit fără benzi” spunea recent Șumudică. Echipa i-a avut până acum doar pe Petrila, Rareș Pop și Micovschi pentru poziția de extremă. Așa că șefii clubului s-au mișcat repede. L-au adus pe Clinton N'Jie, iar luni l-a prezentat și pe Alex Dobre.

Cine e Alex Dobre, noul transfer al Rapidului: prima aventură la seniori în România

În vârstă de 26 de ani, Alexandru Dobre a semnat cu Rapid din postura de jucător liber de contract. Acestuia i-a expirat în vară contractul cu Famalicao (Portugalia), pentru care a jucat din ianuarie 2023 Jucător de picior stâng, fotbalistul care măsoară 1,85 m evoluează în principal ca extremă stânga. Dar la fel de bine poate evolua și în banda dreapta.

Dobre se afla la prima aventură la un club profesionist în România. El a crescut până în 2016 la FC Viitorul Mihai Georgescu Cluj, după ce în prealabil își făcuse junioratul la FCSB, iar apoi a făcut trecerea în Anglia. A semnat cu Bournemouth, dar a jucat doar câteva minute la echipa mare, în Cupa Angliei. A stat mai mult la echipa de tineret și a fost împrumutat în ligile inferioare, la Bury, Rochdale, Yeovil Town și Wigan.

Dobre și-a încheiat contractul cu Famalicao pe 31 august, ultima zi a perioadei de transferuri, iar de atunci s-a pregătit singur.

Cum joacă Alex Dobre

Alex Dobre arată ca o extremă clasică. Puternic în duelurile fizice, acesta este adeptul unui joc liniar, în bandă.

El posedă o viteză excelentă, ceea ce-l ajută să-și depășească adversarii cu ușurință, așa că de multe ori preferă să-și folosească această calitate în duelurile unu contra unu.

Dobre apelează în dese rânduri la curse în bandă, cu mingea la picior. De acolo, fie centrează în careu, fie alege să intre în interior și să șuteze, în funcție de banda în care e folosit.

Alex Dobre, noul transfer al Rapidului

Alex Dobre a jucat foarte puțin în 2024

Pentru noul rapidist, partea a doua a sezonului 2023-2024 a fost extrem de complicată. A bifat 60 de minute în luna ianuarie, apoi a suferit o accidentare, care l-a ținut departe de teren două meciuri. Iar ulterior, a mai bifat doar 15 minute, pe 13 aprilie cu Porto. În rest, fie a fost rezervă, fie nu a prins lotul.

Dobre a început promițător sezonul. A fost titular în două din primele trei etape, iar în una a jucat aproape întreaga repriză. Apoi a bifat apariții rare, intrând pe finalul meciurilor. Maximum 30 de minute. La finalul sezonului 2023-2024, cifrele lui Dobre arătau astfel: 14 meciuri și un gol.

Cât a jucat Dobre în ultimele sezoane

  • 2023-2024: 14 meciuri pentru Famalicao (un gol)
  • 2022-2023: 20 de meciuri pentru Famalicao (două goluri și 3 pase de gol) și 7 pentru Dijon (o pasă de gol)
  • 2021-2022: 32 de meciuri pentru Dijon (11 goluri și 4 pase de gol)
  • 2020-2021: 26 de meciuri pentru Dijon

Nu a fost un eșec în Anglia. Acolo, orice jucător are nevoie să meargă în liga a patra, a treia, a doua și abia apoi în Premier League. Nu am prins minute în Premier League, dar la 19 ani eram pe bancă împotriva lui Brighton, West Ham sau Liverpool. Cred că acum e începutul carierei mele. Acum am parte de minute și arăt ce pot. După un prim sezon de acomodare, noul antrenor a văzut cât de mult mă implic, așa că mi-a oferit o șansă.

– Alex Dobre

Experiențe în Franța și Portugalia

Vara lui 2020 a adus o schimbare importantă pentru Alex Dobre. A părăsit Anglia și a semnat în Franța, la Dijon. Francezii l-au cumpărat cu un milion de dolari. Iar în doi ani și jumătate a bifat 58 de partide. În ianuarie 2023 Famalicao (Portugalia) îl aducea sub formă de împrumut, pentru 500.000 de euro. Iar după 6 luni îl cumpăra definitiv cu 600.000 de euro.

1.000.000 de euroe cota lui Alex Dobre, potrivit transfermarkt. Vârful a fost în iunie 2022, când era cotat la 1,5 milioane

Alex Dobre a dat probe la Barcelona

Noul jucător al Rapidului a fost un junior apreciat de cluburi importante din Europa, printre care și Barcelona. Iar Dobre a povestit cum a dat probe la formația catalană, dar mutarea nu s-a putut realiza.

„Eram în 2009, eram încă la Steaua. Am plecat cu tata la Barcelona am încercat să vorbim cu directorul, care avea biroul la stadion. I-am zis că vrem probe, că suntem de la Steaua. Ne-a trimis în ziua următoare la baza de antrenament, exact lângă Camp Nou.

Atunci încă se făcea La Masia. Am mers în probe acolo. Acolo îmi amintesc că eram împărțiți în grupa Messi, grupa Busquets, grupa Iniesta. Chiar la grupa Messi am fost repartizat. Îmi dăduseră numărul 10 la meci. După o săptămână de antrenament am avut un meci cu Cornella. Atunci îmi dăduse numărul 10 antrenorul Carlos.

Ziua după meci a fost liberă, iar săptămâna următoare m-au scos din timpul antrenamentului. Sunase președintele Stelei la Barcelona să vadă dacă sunt acolo. Ei au aflat că nu mi-a dat Steaua foaie să vin în probe. Atunci mi-au spus că își doresc să mă oprească, dar nu au cum să îmi facă contract până nu împlinesc 15 sau 16 ani. Nu m-a lăsat nici președintele să plec.

Cei de la Barcelona mi-au spus: «Noi am vrea să te ținem, dar nu putem. Au sunat după tine, trebuie să te întorci la clubul tău». M-am întors la Steaua și mi-am depus memoriu și așa am reușit să plec de acolo. A durat o grămadă! Nu mai știu să zic exact.

Am mers la Barcelona, dar la Espanyol. În 2011, la doi ani după. Am reușit să plec din nou și m-am dus acolo. Acolo a fost super, chiar am jucat câteva luni de zile, vreo 5-6 luni am stat. M-am întors la Steaua, iar de acolo am plecat la Viitorul Mihai Georgescu. Am mers la Benfica, la Saint-Etienne, am luat probele, dar am ales Bournemouth”, spunea Dobre în 2020.

Alex Dobre

Filozofia lui Alex Dobre: „Să muncești mai mult decât toți”

În 2021, când era juca în Ligue 1, la Dijon, Alex Dobre vorbea cu Gazeta Sporturilor și își prezenta filozofia.

„M-am obișnuit să fiu printre străini, fiind plecat de la o vârstă fragedă de acasă, de când am mers în Anglia. Cel mai important lucru învățat afară? Să muncești și să dai mult, mult mai mult decât restul, deoarece doar prin muncă poți avea o carieră de succes ca fotbalist.

O zi din viața mea începe dimineața la ora 07:00, mă pregătesc de primul antrenament, după aceea am o ședință de pregătire cu preparatorul meu fizic, apoi refacere. În partea a doua a zilei, mă odihnesc, mă relaxez. Îmi doresc ca la un moment dat în carieră să ajung la un club de top european, unde pot câștiga trofee, cu echipa și pe plan individual. La sfârșitul carierei, voi analiza unde am ajuns” mărturisea Dobre.

Visa la Balonul de Aur

În urmă cu doi ani, Alex mărturisea că visul lui este să câștige Balonul de Aur, cel mai râvnit premiul individual din fotbal.

„Când eram mic, iubeam fotbalul, dar nu eram atât de bun. Aș zice că eram tipul fotbalistului muncitor. Familia m-a ajutat mult, am avut antrenor pentru finalizare, făceam atletism, parte tehnică. La vârsta de șapte ani, făceam două antrenamente pe zi, iar când m-am dus la fotbal am zis că nu vreau să fiu un jucător normal.

Fie voi fi cel mai bun, în primii cinci din lume, fie voi face altceva. Da, vreau să devin primul român care câștigă Balonul de Aur. Acesta este cel mai mare vis al meu. Poate că oamenii vor râde, poate vor spune că sunt nebun, dar dacă tu crezi în visul tău, îl vizualizezi, poate, la un moment dat, îl vei putea atinge”.

Scandal cu naționala. Alex Dobre: „Nu mai sunt interesat de echipa națională a României”

Trecut pe la echipele naționale de juniori și tineret, Alex Dobre a prins două selecții pentru prima reprezentativă. Dar înainte de debut (25 martie 2023), Dobre a fost în centrul unui episod tensionat, criticând public faptul că selecționerul Edi Iordănescu nu l-a convocat.

„Nu mai sunt interesat de echipa națională a României. Cei de acolo mă fac să mă simt inexistent, invizibil. Nu mi-au respectat munca.

Din ceea ce observ la fiecare convocare, indiferent de selecționer, se pare că pe mine nu mă vede nimeni. Mă face și pe mine să mă gândesc dacă să mai accept să vin vreodată. Probabil dacă mi-aș lua cetățenia franceză sau engleză aș fi chemat mult mai repede”, a declarat Alex Dobre într-un interviu acordat celor de la Le Bien Public, în primăvara lui 2022.

Apoi, după un an, când a fost convocat de Edi, a spus că declarația lui nu a fost corect interpretată.

„Sunt foarte onorat și fericit să fiu aici, abia aștept să încep. Vreau să arăt ceea ce pot, să ajut naționala cu calitățile mele, cu ceea ce pot face. Este un vis împlinit să fiu la prima reprezentativă, să-mi reprezint țara.

Am fost întrebat despre echipa națională (n.r. - referitor la declarațiile din 2022), am spus că nu vreau să vorbesc despre echipa națională și au interpretat ca și cum nu mi-aș dori să fac parte din națională. Dimpotrivă, pentru mine este o onoare, o plăcere, oricând vin cu inima deschisă când sunt chemat pentru a reprezenta România” a declarat Dobre.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.