Liderii celor două circuite ale tenisului mondial, ATP și WTA, discută despre o contopire a operațiunilor comerciale, care ar urma să fie dirijată de o nouă unitate, Tennis Ventures. Repartizarea veniturilor avantajează tenisul masculin, mai productiv, care ar primi 80%, iar cel feminin 20.
Ideea unei fuziuni între organismele care guvernează cele două circuite ale tenisului, ATP și WTA, a apărut drept o variantă foarte aproape de realizare la începutul lunii septembrie.
Discuțiile legate de respectiva înțelegere se aflau deja într-o fază înaintată, contopirea vizând operațiunile comerciale. Acordul se așteaptă să fie finalizat în prima parte a lui 2025.
O sursă apropiată de ATP a dezvăluit atunci planul pentru Front Office Sports: noua unitate se va numi Tennis Ventures, iar calendarul, premiile în bani de la turnee sau legăturile cu sportivii vor rămâne ca și până acum.
Discrepanța apare când vine vorba despre repartizarea veniturilor rezultate din partea comercială, una care înclină considerabil către circuitul masculin. În anii recenți, WTA a suferit mult din punctul de vedere financiar după ce s-a renunțat la turneele din China, ca răspuns și formă de protest în urma cazului Shuai Peng.
„ATP face de patru ori mai mulți bani”
„ATP face de patru ori mai mulți bani decât WTA, așa că se va porni de la 80-20%”, a precizat sursa citată mai sus. „Planul este să se continue cu această repartizare a veniturilor până când realitatea va contrazice predicțiile făcute în acest moment de experții celor două grupuri”.
Există totuși șansa să se plece de la 75-25%, lasă sursa o portiță deschisă. „Nu este o înțelegere bună pentru WTA pe termen scurt, dar cred că dacă este acceptată și se pariază pe un plan de durată, va ieși în avantaj”.
Conform datelor publicate cel mai recent de cele două entități în declarațiie lor fiscale, adică 2022, WTA a avut un activ negativ net de 26 de milioane de dolari și venituri de 114 milioane. În comparație, în același an ATP a raportat venituri de 259 milioane și active de 332 milioane.
Discuții decisive la finalul sezonului
Fuziunea operațiunilor comerciale va include și ATP Media, Tennis Data Innovations și WTA Ventures, ceea ce ar pune partea de media, sponsorizări și statistică sub aceeași umbrelă.
ATP și WTA au angajat două firme, McKinsey & Co și Boston Consulting Group pentru a analiza peisajul și a oferi o variantă de împărțire a veniturilor, conform aceleiași surse apropiate ATP. Acestea au afirmat că tenisul va putea să se bată cu alte sporturi, precum baschetul sau golful, unindu-și operațiunile, însă sursa consideră că este „ceva frumos, dar total nerealist”.
Următorul pas se va face în lunile care vin, prin întâlniri ale conducerii celor două circuite cu ocazia ATP și WTA Finals de la Torino, respectiv Riyadh. Rămâne de stabilit, în cazul în care fuziunea se va înfăptui, cine va conduce Tennis Ventures.
{{text}}