Miercuri, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a negat că ar fi primit o sesizare cu privire la faptul că un comentator sportiv a numit clubul FK Csikszereda „Miercurea Ciuc”, un subiect preluat inclusiv de Gazeta Sporturilor # Astăzi, pe contul oficial de Facebook al CNA a fost publicat un text care nu le-a picat deloc bine celor de la Steaua, în care instituția încearcă detensionarea situației precizând „la siguranță, că Csikszereda nu e Steaua”.
Astăzi, la ora prânzului, pe pagina oficială și verificată a Consiliului Național al Audiovizualului a fost publicată o postare de nicăieri, care a generat reacții contrastante: unii utilizatori s-au amuzat, alții au fost înfuriați.
Concret, CNA a dezmințit în mod inedit, pe un ton glumeț, atipic stilului de comunicare al paginii, o știre publicată miercuri, care susținea că pe masa CNA ar fi ajuns o plângere față de un comentator sportiv, care a numit echipa FK Csikszereda drept Miercurea Ciuc, denumirea românească a orașului de proveniență.
Postare pe pagina oficială CNA: „La siguranță, precizăm: Csikszereda nu e Steaua”
„Ieri a circulat în presă o informație falsă: cică cineva s-ar fi plâns la CNA că un comentator sportiv a completat numele echipei Csikszereda cu numele românesc Miercurea Ciuc. Bun, n-a fost adevărat, dar, la siguranță, precizăm: Csikszereda nu e Steaua”, se arată în postarea CNA, finalul fiind o reinterpretare a sloganului pe care îl repetă suporterii și oficialii clubului din Ghencea, anume că „FCSB nu e Steaua”.
Postarea de pe pagina oficială CNAAceasta a fost publicată simultan și pe contul unuia dintre cei 11 membri ai Consiliului, Mircea Toma, fost președinte al ONG-ului ActiveWatch, care militează pentru drepturile omului, îndeosebi pentru libera comunicare, și membru fondator al publicației de satiră politică „Academia Cațavencu”.
Astfel, de nicăieri, în ecuație a fost inclus și clubul Steaua București, ceea ce nu le-a picat bine nici oficialilor clubului, nici susținătorilor acestuia.
Reacție furioasă a Stelei: „Inițial, am fost siguri că a fost spart contul!”
În replică, clubul din Ghencea a publicat un comunicat tăios:
În momentul în care am văzut postarea făcută pe contul oficial de facebook al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), am fost siguri că a fost spart contul oficial al instituției, dar am constatat cu indignare, că de fapt această „creație” se vrea o glumiță, care să combată o știre falsă apărută în mass media din România.
Văzând cu ce se ocupă angajații acestei instituții, începem să ne explicăm lipsa de reacție împotriva derapajelor din media și ne este clar că CNA s-a îndepărtat tot mai mult de misiunea Consiliului, de „a asigura un climat bazat pe libera exprimare și responsabilitatea față de public în domeniul audiovizualului”.
Credem că menționarea celui mai mare brand al sportului românesc într-o postare care nu are nicio legătură cu Steaua este total neinspirată și totodată este o lipsă totală de respect față de toți campionii clubului nostru, dar și față de suporterii roș-albaștri.
În final, le transmitem tuturor, inclusiv angajaților CNA, să fie siguri și să nu mai aibă dubii, că Steaua este, a fost și va fi întotdeauna aici!
- Comunicat Steaua București
Poziția AS47, asociație compusă din suporteri ai Stelei, a fost chiar mai dură: „E clar că CNA-ul a devenit o glumă proastă, o instituție care servește doar anumite interese. Este profund dezamăgitor să vedem cum instituțiile statului batjocoresc unul dintre cele mai mari branduri din România”.
Mircea Toma, în dialog cu GSP.ro: „Eu am făcut postarea, nu ne-a spart nimeni contul! Dacă am jignit pe cineva îmi cer scuze public”
GSP.ro l-a contactat pe Mircea Toma, membrul CNA care a publicat aceeași postare pe contul personal de Facebook. Acesta a transmis că textul îi aparține și a explicat intenția din spatele lui, prezentându-și scuzele față de suflarea stelistă.
Mircea Toma // sursă foto: Facebook- Domnule Toma, v-am sunat pentru un punct de vedere cu privire la postarea de astăzi a CNA-ului și reacțiile pe care le-a generat.
- Să reluăm firul evenimentelor. CNA a dezmințit ieri o știre apărută în presă. După acea dezmințire, pe Facebook-ul CNA a apărut un text pe care eu l-am compus. Îmi asum asta.
- Care a fost ideea din spate, ați încercat să detensionați situația?
- Da, am vrut să detensionez. Nu a spart nimeni contul. Ultimul lucru la care m-am gândit a fost să jignesc pe cineva. Dacă am făcut-o, îmi cer scuze public. Am vrut să spun că în patimile legate de fotbal e bine să ne păstrăm umorul.
- Cei de la Steaua n-au privit postarea cu ochi buni.
- Când am văzut reacția de pe Facebook-ul clubului, am înțeles că i-am rănit și mi-a părut rău.
- Poate consideră că ați luat în derizoriu lupta lor, pe care o poartă și prin sloganul „FCSB nu e Steaua”.
- Nu am luat în glumă. De altfel, la CNA vin foarte multe sesizări din partea lor, zeci de sesizări privind faptul că în unele emisiuni, comentatorii sportivi fac referire la Steaua când vorbesc despre FCSB. Pe acest subiect, CNA a și avut o reacție, care în principiu a recomandat ca în cazul clubului să fie folosită denumirea recunoscută de FRF (n.r. - mai nou, Steaua București). Bine, în timpul meciului, când comentatorii sunt prinși de febra evenimentelor din teren, nu poți să pretinzi rigoarea formală. Lor le mai scapă, CNA-ul nu poate amenda așa ceva. Dar cei de la Steaua nu au fost niciodată neglijați, așa cum susțin. Nu este adevărat că i-am fi ignorat! Am luat decizii care s-au concretizat în mesaje adresate radiodifuzorilor reclamați, că este nevoie să folosească referirea asumată de FRF.
- În reacția lor, suporterii din asociația AS47 au acuzat că „o instituție a statului a batjocorit unul dintre cele mai mari branduri ale României”.
- E dreptul lor să interpreteze așa, dar nu are acoperire în realitate. Este un text produs, evident, cu scopul de a detensiona patimile generate... Sincer, îmi pare rău. Oricum, îmi asum personal inițiativa. Probabil că nu scap de reflexele de pe vremea Academiei Cațavencu. E greu să mi le reprim, când sunt atât de la îndemână, dar sunt făcute fără rea-voință.
{{text}}