Campionate

Ia naștere o nouă superputere în Europa: cel mai bogat om al continentului și Red Bull sunt gata să cumpere clubul!

Bernard Arnault // foto: Imago Images

Articol de Daniel Grigore  —  joi, 10 octombrie 2024

Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa și al cincilea la nivel mondial, și compania Red Bull GmbH vor cumpăra acțiuni la clubul Paris FC, care evoluează în liga secundă a Franței.

„Paris FC, liderul din Ligue 2, este pe cale să-și schimbe acționarii majoritari și să treacă într-o altă dimensiune”, scrie cotidianul francez L'Equipe.

Conform sursei citate, Pierre Ferracci, actualul președinte și acționar majoritar al clubului parizian de ligă secundă, negociază de luni bune vânzarea pachetului majoritar de acțiuni către familia Arnault și compania Red Bull.

Părțile interesate au dezvoltat legături de afaceri în Formula 1, unde familia Arnault este implicată ca „partener de lux” prin intermediul LVMH Watches, al cărei CEO este Frederic Arnault, fiul lui Bernard.

Al cincilea cel mai bogat om din lume și Red Bull sunt gata să cumpere clubul Paris FC

Pierre Ferracci ar urma să rămână în acționariat pentru moment, cu aproximativ 30% dintre acțiuni. Familia Arnault va prelua 55 sau 56% dintre acțiuni prin intermediul companiei Agache, iar Red Bull restul de aproximativ 15%. Acordul presupune ca familia Arnault să cumpere și restul de 30 de procente ale lui Pierre Ferracci în 2027.

Bernard Arnault, capul familiei, este cel mai bogat om din Europa și al cincilea din lume, conform topului Forbes, cu o avere estimată la 182,5 miliarde de dolari. În vârstă de 75 de ani, Bernard deține grupul LVMH, care se descrie drept „lider mondial în produse de înaltă calitate”. Printre brandurile aflate sub umbrela LMVH se numără Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon, Sephora, TAG Heuer, Fendi și BVLGARI.

Primul pas, revenirea în prima ligă după 46 de ani

Paris FC domină eșalonul secund al Franței, lider cu 18 puncte acumulate în primele 8 etape, două peste Lorient și Dunkerque.

Antrenată de Stephane Gilli, 50 de ani, echipa are un lot evaluat la 28,1 milioane de euro, cu „închizătorul” Maxime Lopez (26) și atacantul Jean-Philippe Krasso (27) cei mai valoroși fotbaliști.

Fondat în 1969, Paris FC a fuzionat un an mai târziu cu Stade Saint-Germain pentru a da naștere actualului PSG. Doi ani mai târziu, în 1972, Paris FC s-a desprins de PSG și a continuat pe cont propriu.

Paris FC nu a mai jucat în prima ligă din sezonul 1978/1979.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.