Campionate

Al treilea câștigător al Cupei UEFA cu Liverpool care s-a stins din viață! I-a înfruntat în finală pe Netzer, Bonhof, Vogts și Heynckes

Peter Cormack (în alb), în duel cu Rainer Bonhof din turul finalei Cupei UEFA 1972-1973 cu Borussia Monchengladbach / Foto: Imago

Articol de Daniel Scorpie  —  sâmbătă, 12 octombrie 2024

Peter Cormack, fostul optar al marii trupe a lui Liverpool, manageriată de celebrul scoțian Bill Shankley, care a decedat acum peste patru decenii, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani. Mijlocașul scoțian a fost pe 10 mai 1973 coautor la primul din golurile „cormoranilor” din prima manșă (3-0) cu Borussia Monchengladbach, de pe „Anfield Road” (0-2 la retur).

Mijlocașul cu zece selecții în naționala Scoției, pentru care a fost doar rezervă nefolosită la CM 1974, în remizele cu Brazilia lui Zagallo, Rivelino și Jairzinho (0-0) și cu Iugoslavia (1-1) din faza grupelor, i-a urmat pe drumul către Ceruri imensului Sir Bobby Charlton, fostului căpitan Ron Yeats, lui David Johnson și lui Larry Lloyd.

7trofee a câștigat Peter Cormack în cele patru sezoane (1972-1976) petrecute la Liverpool: două Cupe UEFA (la ultima din 1975-1976, n-a contat însă ca titular!), două titluri, o Cupă și două Supercupe ale Angliei

Arbitrul rus Pavel Kazakov, între Günter Netzer și Peter Cormack (dreapta) / Foto: Imago

Peter Cormack a învins trei nemți viitori campioni mondiali

Aruncarea lui lungă de la margine a creat primul dintre cele două goluri semnate de Kevin Keegan și deschiderea scorului cu M'gladbach. Echipă la care evoluau titulari celebrii Berti Vogts, Rainer Bonhof, Jupp Heynckes și Günter Netzer. Primii trei care urmau să devină, peste 14 luni, campioni mondiali cu Mannschaft-ul lui Helmut Schön, după celebra finală cu Olanda (2-1).

„Cormoranii” au triumfat atunci la un scor de neprezentare pentru rivalii de la Borussia, care nu au putut întoarce soarta finalei în favoarea lor la returul disputat în Germania (2-0), în același sezon în care Cormack a devenit și cel mai bun din Anglia alături de colegii „The Reds”.

68de trofee a cucerit Liverpool în istoria de peste 132 de ani a clubului din Merseyside. 54 au fost în competiții din Anglia

Și au așezat în vitrina cu trofee, alături de al optulea titlu de campioană a Angliei (First Division) din cele 19 actuale (inclusiv cele din Premier League), prima cupă internațională dintr-o colecție ajunsă în prezent la 14 europene și mondiale (între care 6 Ligi ale Campionilor).

A fost obținută la capătul unui sezon în care UTA și Universitatea Cluj erau eliminate din primul tur de către Norrköping (1-4 la general), respectiv, de către Levski Spartak Sofia (5-6 după prelungiri în Bulgaria!).

336de meciuri a adunat în cariera sa (1961-1981) la echipele de club, Liverpool, Nottingham Forest, Bristol, Hibernian și Stenhousemir. A avut 59 de goluri înscris și 13 pase decisive

„Suntem profund întristați", a declarat clubul după trecerea în neființă a lui Peter Cormack. Ce a purtat tricoul roșu al clubului din Merseyside timp de patru sezoane și care a fost adus la insistențele lui Bill Shankly de la Nottingham Forest.

Bill Shankley l-a „semnat” pe Peter Cormack de la Forest!

În total, a avut 125 de apariții și a marcat 21 de goluri pentru „cormorani”., câștigând ambele titluri de campion în 1972-1973 și 1975-1976 în First Division.

220de mii € (echivalată la valoarea pound din 1972) a plătit Liverpool lui Forest (Transfermarkt) pentru Peter Cormack

În afara succeselor finale din Cupa UEFA, exact în aceleași stagiuni cu competiția supremă din Anglia, el și-a întregit perioada de glorie cu FA Cup, când Liverpool a învins-o pe Newcastle, în finala de pe Wembley.

Peter Cormack (în dreapta), într-un duel cu George Burley (Ipswich), în meciul jucat pentru Liverpool în 1975 / Foto: Imago

Gândurile tuturor celor de la Liverpool FC sunt alături de familia și prietenii lui Peter Cormack în aceste momente foarte triste și dificile
Comunicatul lui FC Liverpool

Cormack a fost un mijlocaș tehnic, ofensiv și marcator

Peter Cormack și-a făcut un renume în fotbalul britanic ca mijlocaș tehnic, ofensiv și marcator. Printre altele, el a fost implicat în anii în care Kevin Keegan s-a afirmat la Liverpool. A evoluat alături de alte staruri de-acum o jumătate de veac, precum Ian Callaghan, Emlyn Hughes, Phil Thompson, Tommy Smith și Ray Clemence.

Integralist în finala FA Cup cu 100.000 de fani pe Wembley!

Peter Cormack (în stânga), după triumful din finala FA Cup 1974, alături de Emlyn Hughes (cu trofeul în mâini), Chris Lawler și John Toshack, la capătul meciului cu Newcastle / Foto: Imago

A jucat în 52 de meciuri din toate competițiile și a marcat 10 goluri, ajutându-i pe elevii lui Shankly să câștige titlul intern pentru prima dată din 1965-1966 și fiind integralist în finala Cupei UEFA în cele două manșe.

Peter și-a repetat performanța în sezonul 1973-1974, cu 57 de meciuri și 11 goluri, inclusiv opt titularizări în Cupa Angliei.

Evoluții care au culminat cu acel succes pe Wembley (în care a îmbrăcat tricoul roșu cu numărul 5), 3-0 în fața lui Newcastle United, în fața a 100.000 de spectatori!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.