Nationala

Dan Alexa îi ia partea lui Mircea Lucescu înaintea meciului de la Larnaca: „Tind să-i dau dreptate” » Cum a comentat gestul lui Dorinel Munteanu

Dan Alexa

Articol de Justin Gafiuc  —  sâmbătă, 12 octombrie 2024

Acum antrenor în L3, la Tunari, Dan Alexa are experiența fotbalului cipriot și crede că „tricolorii” vor colecta trei puncte în această seară la Larnaca. Vorbește despre situațiile la zi de la Dinamo, Rapid și Oțelul.

Dan Alexa s-a refugiat în a treia divizie, la CS Tunari, „e un proiect cu oameni serioși, ne dorim promovarea”, dar rămâne conectat la tumultul fotbalului mare. Într-o discuție-flash cu GSP, fostul mijlocaș scanează seria naționalei din Cipru și Lituania, plus temele fierbinți din L1.

Dan Alexa: „Suntem favoriți, chiar dacă Ciprul are nou selecționer”

- Dan Alexa, ai jucat două sezoane la Anorthosis, în Insula Afroditei, urmează acum un interesant Cipru – România în Liga Națiunilor. Victorie pentru ”tricolori”?
- Mă bucur că am obținut deja șase puncte în primele două partide, iar asta se datorează în mare parte lui Mircea Lucescu. Echipa a devenit constantă, și-a găsit un echilibru, ceea ce ne-a lipsit în ultimii ani. Edi Iordănescu a lăsat acolo niște lucruri foarte bune, pe care le continuă actualul selecționer. Și-a asumat un risc important să facă acest pas la final de carieră. Suntem favoriți în fața Ciprului, dar nu ne va fi ușor la Larnaca. Vom da peste un adversar dârz și ambițios.

- Un nou selecționer și pentru ciprioți, Ketsbaia a plecat. Un stimulent de moment, nu?
- E o mutare care, în general, aduce o schimbare în vestiar, dar una este echipa națională și alta clubul. Reușești să lucrezi doar o săptămână pentru a pregăti un joc. Îl știu și pe noul antrenor al Ciprului, Sofronis Avgousti. E un tip care poate aduce un refresh la nivel mental, dar, chiar și în acest context, nu cred că ne pierdem statutul de favoriți.

Dan Alexa: „Nea Mircea are dreptate cu Bîrligea”

- Multora încă nu le vine să creadă că Mircea Lucescu s-a întors la națională. Te așteptai la această întoarcere?
- Sincer, nu! E un risc, am mai zis-o! Închide acum un ciclu la națională, după mandatul început în anii ‘80, când lucra și la Corvinul. Ce tânăr era atunci! Dar sunt convins că era varianta cea mai bună acum, iar aici e și meritul Federației, care a reușit să-l convingă.

- Câteva surprize pe lista pentru meciurile cu Cipru și Lituania. Cum ți se pare absența lui Bîrligea, de exemplu?
- Ne așteptam să-l vedem la lot pe Bîrligea, mai ales după evoluțiile bune din ultima lună. Dar știți că, în România, suntem zeci de milioane de selecționeri, nu? Unul singur are însă responsabilitatea, iar acela e Lucescu. Probabil că, în viziunea dânsului, nu e o soluție viabilă în acest moment și tind să-l cred.

Mircea Lucescu, foto: Imago Images

- Pașcanu adus de la Rapid.
- O convocare, într-adevăr, surprinzătoare. Dar e un băiat care promitea mult la un moment dat, fiind unul dintre liderii naționalei de tineret care a atins semifinalele la acel European din Italia, în 2019. Deși Rapidul nu e încă la un nivel înalt cu rezultatele, Pașcanu rămâne un om de perspectivă. Așa a gândit, probabil, și Mircea Lucescu, să câștige un fundaș central pentru viitor. Poate crește încă mult. L-am văzut mereu foarte motivat.

„Nu l-aș fi vândut pe Rrahmani!”

- Pentru că am ajuns la subiectul Rapid, e acolo o vâlvătaie fără sfârșit.
- Acolo se plătește prețul pentru greșelile comise în vară. S-a demonstrat că stilul britanic adus de Lennon nu se potrivește într-o țară latină. Iar Șumudică nu e acum un magician. E cea mai bună soluție în contextul actual, are puterea să pună lucrurile la punct, dar e clar că acolo sunt complicații la nivel de jucători, de pregătire. A preluat o echipă cu probleme și toți cei care țin cu Rapid ar trebui să aibă răbdare.

- Rapidul își propune obiective mari, are în curte doi golgeteri de rasă, precum Dugandzic și Rrahmani, pe care-i vinde. Ai fi procedat la fel?
- Dacă nu depindeam de banii pentru Rrahmani, l-aș fi păstrat. Nu l-aș fi vândut! Văd că are în continuare evoluții bune și la Praga, marchează în Champions League. A fost un jucător important pentru Rapid. Dar, pe de altă parte, a fost la mijloc și o sumă mare, cinci milioane de euro, pe care nu sunt convins că Rapidul ar mai fi avut oportunitatea să o obțină în viitor. Problema mare apare însă atunci când nu ai un înlocuitor pe măsură. Iar asta se vede!

Șucu face lucrurile corect la Rapid. A început cu infrastructura, a investit în Academie, în bazele sportive, ceea ce nu s-a mai întâmplat demult cu un patron. Având însă pe mână un club precum Rapid, cu mulți suporteri, trăiri intense, pasiune, ești obligat să ai rezultate, fiindcă lumea nu are răbdare
Dan Alexa, antrenor CS Tunari

”Dinamo va ajunge în play-off”

- Dinamo e o echipă tot mai închegată, o vezi deja în play-off?
- După cum începuse campionatul în urmă cu doi ani în liga secundă, nu le dădea nimeni șanse să promoveze. Uite însă că lucrurile s-au schimbat fundamental! Kopic îmi place foarte mult, are experiență și pare un tip serios. Dinamo s-a și stabilizat financiar, au început să apară din nou jucători cu CV, iar asta se simte și în joc. Vor ajunge în play-off. Echipa arată bine spre foarte bine, antrenorul schimbă rar linia de titulari, dar parcă sunt prea multe accidentări acolo.

Cîrjan a renăscut la Dinamo / foto: Cristi Preda

- Cătălin Cîrjan o gafă a Rapidului, de acord?
- Nu știu dacă o gafă, pentru că în lume sunt atâtea exemple similare. Fotbaliști foarte buni nu confirmă într-un loc, dar, după ce se mută, arată altfel. Îmi vine acum în cap exemplul lui Palmer, care n-a prins la City, dar a devenit apoi om de bază la Chelsea. Să nu uităm, în plus, că, atunci când Cîrjan nu prindea echipa, Rapidul se bătea la titlu, nu era echipa cu problemele de acum.

- Cum ai fi reacționat dacă un antrenor te chema la margine și te lua de gât, cum s-a întâmplat în cazul lui Dorinel la Galați, cu Maftei?
- Aici e o discuție. Nu cred că Dorinel ar fi făcut asta cu Cisotti, de exemplu. Maftei e un jucător tânăr, care evoluează la Liga 1 datorită lui Dorinel, cu metodele lui, care oferă succes până acum. Face minuni la Galați, chiar dacă e hulit. Are principii serioase și vrea ca tinerii să dea absolut tot pe teren. Nu pot să-l judec eu, mai ales că i-a crescut nivelul acestui băiat, lui Maftei.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.