Box

BESTIE! Artur Beterbiev l-a doborât pe Dmitry Bivol și a devenit primul campion absolut la semigrea, în 25 de ani! Controversă la final în meciul anului: „E dezgustător ce ați făcut!”

+9 Foto
Artur Beterbiev (39 de ani) a devenit campionul absolut la box, categorie semigrea, foto: Guliver/gettyimages

Articol de David Istrate  —  duminică, 13 octombrie 2024

Rusul Artur Beterbiev (39 de ani) a devenit campionul absolut la box, categorie semigrea, după ce l-a învins pe compatriorul Dmitry Bivol (33), într-o luptă care a avut loc în Kingdom Arena din Riyadh, capitala Arabiei Saudite.

Duelul dintre Artur Beterbiev și Dmitry Bivol a fost unul dintre cele mai așteptate dueluri de box din ultimii ani, iar asta pentru că miza era foarte mare. Beterbiev a pus pe masă centurile WBC, IBF și WBO la categoria semigrea, în timp ce Bivol a venit cu centura IBO și titlul WBA (Super).

Așadar, câștigătorul luptei din Arabia Saudită urma să devină primul campion absolut la box, categoria semigrea, în 25 de ani. Precedentul campion absolut la box a fost americanul Roy Jones.

Un alt motiv al entuziasmului pe care l-a stârnit această luptă a fost că atât Beterbiev, cât și Bivol erau neînvinși în carieră. După duelul din Kingdom Arena, în dreptul unuia dintre cei doi, coloana înfrângerilor avea să arate „1”.

+9 Foto
Artur Beterbiev - Dmitry Bivol, foto: Guliver/gettyimages

Bivol a început mai bine lupta, dar Beterbiev a revenit în runda a treia

Dmitry Bivol, rusul născut în Tokmok, oraș din Kirghizstan, a început mai bine confruntarea și a câștigat primele două runde prin decizii unanime. Artur Beterbiev, și el rus, și-a revenit în runda a treia, iar cei trei arbitri (Glenn Feldman, Manuel Palomo, Pawel Kardyni) i-au acordat lui această rundă.

Au urmat alte patru runde câștigate de Beterbiev, două prin decizii unanime și două prin majoritate. Bivol a dat replica și și-a adjudecat runda a 8-a și a 9-a, dar Beterbiev le-a câștigat pe următoarele trei.

La final, Artur Beterbiev a fost anunțat drept câștigătorul duelului. Deținătorul titlurilor WBC, IBF și WBO și-a adăugat în palmares titlurile WBA (Super) și IBO, reușind să ajungă la 21 de victorii în carieră.

Decizia a fost luată prin majoritate, diferența dintre cei doi boxeri fiind foarte mică. Scorurile date de arbitri au fost: 114-114, 115-113 și 116-112.

„Nu mă simt rău. Nu am luptat bine azi. Îmi doream să boxez cu mai multă calitate. Voi fi mai bun într-o zi. M-am simțit puțin inconfortabil. Desigur, a fost o luptă grea fiindcă Dmitry este un campion puternic, cu abilități mai bune decât ale mele”, a declarat Beterbiev pentru DAZN.

10 milioane de dolarise estimează că a câștigat fiecare dintre cei doi boxeri în urma meciului organizat în Arabia Saudită.

Promotorul lui Bivol critică dur un arbitru: „Nu ar mai trebui să lucreze niciodată”

Finalul luptei nu a fost lipsit de controverse. Eddie Hearn, promotorul lui Bivol, a considerat că acesta trebuia să câștige și a criticat dur un arbitru:

„Cum nu puteți să vorbiți despre ce s-a întâmplat în ring? Cum puteți să îi dați lui Bivol doar patru runde în întreaga luptă? Dezgustător”, a spus promotorul britanic. „Nu vreau să fiu lipsit de respect față de Beterbiev, dar acel arbitru nu ar mai trebui să lucreze niciodată. Amândoi sunt niște luptători fantastici. Nimeni din rândul nostru nu a crezut că Beterbiev va câștiga. Am intrat în ring, m-am uitat la Beterbiev și toți erau dezumflați”, a mai adăugat Hearn.

În schimb, Bivol nu a criticat arbitrajul, ci l-a felicitat pe adversarul său:

„Sunt un luptător. Nu am nicio explicație fiindcă ar suna ca o scuză. Mi-am făcut treaba, am simțit că puteam face mai mult, dar asta a fost opinia unor arbitri. Felicitări lui Artur. Este foarte, foarte puternic”, a declarat învinsul pentru DAZN. „De ce nu? Desigur. E visul meu să fiu campion absolut”, a spus Bivol, întrebat dacă ar lupta din nou împotriva lui Beterbiev.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.