Fotbal   •   Nationala   •   Echipa națională

Calcule actualizate după Cipru - România: aproape imposibil să ratăm urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Mondialului 2026

+10 Foto
Mircea Lucescu/ foto Cristi Preda (GSP)

Articol de Marius Mărgărit, Daniel Scorpie   —  duminică, 13 octombrie 2024

Cele trei victorii în serie din Liga Națiunilor, cu Kosovo, Lituania și Cipru, nu au adus doar poziția de lider al grupei, șansa de a promova în Divizia B și de a juca barajul pentru Mondialul 2026. Ci și urcarea în urna a doua valorică, pentru tragerea la sorți a preliminariilor clasice prin care se poate ajunge la competiția ce va fi găzduită de SUA, Canada și Mexic.

Asta ar însemna că "tricolorii" vor avea un singur adversar de mare calibru în acele preliminarii. De unde ajung la turnirul mondial de peste doi ani numai câștigătoarele grupelor, în timp ce ocupantele locurilor secunde trebuie să mai dispute un baraj.

România, 97% șanse să fie în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile Mondialului 2026

Primele 4 grupe valorice europene au câte 12 formații, iar cea de-a 5-a numai 6 naționale. Iar în acest moment, conform datelor de pe Football Meets Data, o platformă specializată în analize statistice, probabilități și simulări, România se află pe locul 21.


Adică este locul 9 în urna a doua, cu 1.485 de puncte. Pe ultimele 3 locuri în ierarhia actuală se află Grecia (loc 22, 1.481 puncte), Norvegia (loc 23, 1.480 puncte) și Cehia (loc 24, 1.479 puncte).

Iar prima din urna a treia, care ar mai putea pune în pericol rămânerea "tricolorilor" sau următoarelor clasate acum în urna a doua, este Scoția (1.457 puncte).

Scoția joacă însă în Divizia A, într-o grupă cu Portugalia, Croația și Polonia. Iar după trei runde din Liga Națiunilor, britanicii sunt ultimii, cu 0 puncte. Mai au de jucat acasă cu Portugalia și Croația și în deplasare cu Polonia.

Conform analizei celor de la Football Meets Data, dacă Scoția ar câștiga toate aceste 3 partide rămase, ceea ce pare imposibil după rezultatele de până acum, ar ajunge să facă maximum 1.488 de puncte.


În acest scenariu, pentru a fi siguri că nu pot fi scoși din urna a doua valorică, "tricolorii", care evoluează în Divizia C, ar mai avea nevoie de două victorii și un egal în următoarele 3 meciuri, în deplasare cu Lituania, acasă cu Kosovo și Cipru.

Tocmai de aceea, România este cotată, conform acestei analize, cu 97% șanse să rămână în urna în care se află acum, iar probabilitatea de a cădea în cea de-a treia este de numai 3%.

Am evita adversari periculoși

Prezența în urna a doua valorică la tragerea la sorți din decembrie, unde se vor stabili grupele preliminarii pentru Mondialul 2026, ar însemna un mare avantaj. Am avea doar un adversar de mare calibru pe drumul clasic spre CM. Plus că am evita adversari periculoși precum Serbia, Polonia, Ungaria, Turcia, Suedia, Norvegia, echipe aflate și ele în aceeași urnă cu noi.

Din urna a treia, așa cum arată ea cu 3 etape înainte de finalul primei faze a Ligii Națiunilor, sorții ne-ar putea scoate însă în cale adversari incomozi, Albania, Georgia, Scoția sau Slovenia.

Deocamdată, echipa lui Mircea Lucescu conduce grupa C2 din Liga Națiunilor, iar în cazul în care o va câștiga, va avea încă o șansă de a ajunge la Mondialul 2026, prin barajul oferit de această competiție.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.