Nationala

În Kaunas, cum nu există în București! Sală Polivalentă de 50 de milioane de euro în orașul de doar 300.000 de locuitori

+14 Foto
Aşa arată Sala Polivalentă din Kaunas // FOTO: Cristi Preda (GSP)

Articol de Cristi Preda (foto), Sergiu Alexandru  —  luni, 14 octombrie 2024

Kaunas, orașul care va găzdui meciul Lituania – România, din Liga Națiunilor, se poate lăuda cu o sală polivalentă modernă, așa cum Bucureștiul nu are # Inaugurată în 2011, sala a costat 50 de milioane de euro, iar în 2022 i s-a adăugat un complex de natație.

  •  Lituania – România se joacă marți, 15 octombrie, de la ora 21:45. Va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Antena 1 
  • Reporterii GSP Sergiu Alexandru și Cristi Preda se află la Kaunas, de unde oferă cele mai importante detalii și fotografii

Kaunas, un oraș cu puțin peste 300.000 de locuitori, beneficiază de o sală multifuncțională modernă, care poate găzdui 15.000 de oameni la evenimentele sportive. De trei ori mai mulți decât încap în Polivalenta din București. Iar la concerte și spectacole, numărul de locuri poate ajunge și la 22.000.

FOTO. Cum arată Sala Polivalentă din Kaunas

+14 Foto
Zalgiris Arena // FOTO: Imago

3 ani și 50 de milioane de euro pentru construcție

În septembrie 2008, autoritățile lituaniene au dat startul lucrărilor la noua sală, care urma să înlocuiască vechiul complex sportiv din oraș, Kaunas Sports Hall. Ca locație, a fost aleasă o insulă din apropierea centrului orașului, înconjurată de râul Nemunas. O suprafață totală de 40.000 de metri pătrați.

După 3 ani și 50 de milioane de euro, în septembrie 2011, noua sală era inaugurată. A devenit imediat casa echipei de baschet BC Zalgiris și atrage an de an zeci de mii de fani. Media ultimilor ani a fost de puțin peste 14.000 de fani pe meci, la partidele din Euroliga de baschet.

Arena a fost proiectată de un renumit arhitect local, Jurgis Rimvydas Palys. Și se distinge printr-un design modern, fațada de sticlă și metal oferindu-i o imagine total diferită față de restul orașului. Arhitectul a dorit să creeze un reper urban, o legătură între sport și oraș, și a gândit întreaga sală nu doar pentru sport, ci și pentru a fi un spațiu cultural.

Pe lângă diferite spectacole, în sală se organizează meciuri de baschet, volei, handbal sau patinaj. Chiar în perioada în care România se află în Kaunas, în Zalgirio Arena are un loc un fashion show și un târg de produse tradiționale.

Printre cele mai importante evenimente sportive organizate aici se numără Mondialul de Futsal (2021), Final Four-ul Euroligii de baschet (2023) și Europeanul de patinaj (2024).

20,517 de faniau fost în 5 decembrie 2015 la concertul SEL, stabilind recordul de audiență

5 milioanede vizitatori a înregistrat sala până în 2018

Nume importante au venit să concerteze

De-a lungul anilor, arena din Kaunas a fost gazda unor concerte importante. De la Elton John, Kylie Minogue, Mariah Carey, Iron Maiden, Dua Lipa sau J Balvin au folosit sala pentru spectacolele lor.

Potrivit reprezentanților arenei, în medie se organizează peste 100 de evenimente pe an. Care adună în jur de 600.000 de spectatori.

Au făcut și bazin de înot lângă sală

Recent, complexul sportiv din inima Kaunasului s-a mărit și cu un bazin de înot. În septembrie 2022 a fost inaugurat un bazin olimpic, cu 10 culoare cu o lungime de 50 de metri. Complexul de natație îndeplinește toate standardele, astfel că poate fi folosit la competițiile internaționale.

300.000 de locuitoriare Kaunas, orașul cu sală de 50 de milioane de euro

Bucureștiul are o Sală Polivalentă din 1974

Spre deosebire de Kaunas, București are o arenă multifuncțională care este departe de standardele internaționale. Deși au existat mai multe inițiative, capitala a rămas cu Sala Polivalentă construită în 1974. În trecut, foști primari au promis o astfel de construcție. Sorin Oprescu vorbea o sală polivalentă cu 12.000 de locuri, în valoare de 65 de milioane de euro, iar Gabriela Firea, în 2019, una de 138 de milioane de euro. Nu s-a făcut niciuna.

Nicușor Dan, actualul primar, spunea în 2023, pentru GSP, ce plan are: „Acum avem în lucru noul plan urbanistic general al orașului și una din secțiuni privește interesele de obiectiv public pe care Bucureștiul să le construiască în următorii zece ani.

Și unul dintre punctele dezbaterii care va avea loc în aceste luni va lămuri care este locația cea mai potrivită pentru sala polivalentă. Am și eu o opinie pe subiectul ăsta, dar aștept dezbaterea. E secret în momentul ăsta”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.