Opinii

Se înșală cine crede că va fi ușor!

Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de Ovidiu Ioanițoaia  —  luni, 14 octombrie 2024

Destui suporteri ai naționalei par convinși că meciul de marți de la Kaunas va fi o bagatelă pentru "tricolori". O formalitate, nu mai mult. Iar cei care gândesc astfel au, recunosc, suficiente argumente. Ei știu, de pildă, că Lituania ocupă doar locul 137 în ierarhia FIFA la zi, departe în spatele României, situată pe 45.

Că România pornește cu prima șansă în condițiile în care e liderul grupei din Liga Națiunilor, cu punctaj maxim. În timp ce Lituania n-a reușit, tot din 3 partide, să ia măcar un punct! De aceea și e ultima clasată, coada.

Aceia ce cred că elevii lui Lucescu se află mai degrabă în excursie la Kaunas, la plimbare, invocă și detaliul că Cipru și Kosovo au învins-o pe Lituania la ea acasă, pe când România le-a bătut pe amândouă pe terenurile lor. De aici concluzia că naționala noastră ar trebui să câștige fluierând marți seara.

Optimiștii apreciază că misiunea sa ar fi cu atât mai simplă cu cât ea și-a dovedit superioritatea și în meciul tur, câștigat la București, pe 9 septembrie, cu 3-1.

De acord că aceste judecăți stau în picioare. Și că, în numele lor, Stanciu et Co. vor aborda duelul cu Gertmonas și coechipierii din pole-position. Indiscutabil, calculul hârtiei îi recomandă pe "tricolori" ca favoriți cerți.

Pe de altă parte, consider că se înșală cei ce-și închipuie că întâlnirea de la Kaunas e dinainte câștigată. Dimpotrivă, merită presupus că balticii vor opune o rezistență îndârjită. Dacă admiteți un clișeu, ei își vor vinde scump pielea. Cum au făcut-o și în partida pierdută pe stadionul Steaua, în care tabela de marcaj arăta 1-1 în minutul 87!

Atunci R. Marin a transformat o lovitură de la 11 metri, după care, abia în 90+2, Mitriță a înscris pentru 3-1 și am răsuflat ușurați. Ne-a cam trecut glonțul pe la ureche, așa-i?!

În raport cu Larnaca, unde succesul s-a conturat repede, căci în minutul 35 era deja 3-0 pentru oaspeți, datele s-au schimbat. Din care motiv și sunt rezervat. Nu temător, să nu interpretați greșit!, iar speriat nici atât, numai precaut, asta da.

Prudent, în ideea în care în Lituania nu va mai fi nici vremea din Cipru și, alt impediment pentru noi, nici gazonul de acolo. Dacă la Larnaca au fost 30 de grade, la Kaunas termometrele vor indica doar 7-8, iar temperatura resimțită va scădea chiar până la 3-4 grade! În plus, ca tacâmul să fie complet, e posibil să și plouă!

Eventuala ploaie ar strica și mai tare suprafața de joc, una pe care, chiar nerespectând dispozițiile UEFA (dar cu aprobarea forului de la Nyon), băieților noștri li s-a interzis efectuarea antrenamentului oficial! Iar dacă terenul va fi prost, logic că el va pune probleme în special echipei mai tehnice.

Adică naționalei României, cea care, alt minus comparativ cu Larnaca, dar și cu evoluțiile de la Euro 2024, nu se va mai bucura de prezența unui număr impresionant de fani. De susținerea unor tribune care s-o mobilizeze permanent.

În încheiere, vă mai invit o dată să mă înțelegeți exact. Să nu deduceți că mi-e frică, ci doar că sunt prevenitor. În fond, paza bună trece întotdeauna primejdia rea. "Tricolori", succes și victorie!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.