Nationala

Legătura stranie pe care o are arbitrul de la Lituania - România cu clubul unui „tricolor”

Arbitrul de la Lituania - România se află în conflict de interese: ce legătură are cu clubul unui „tricolor”. Foto: Imago

Articol de George Nistor  —  luni, 14 octombrie 2024

Nick Walsh (33 de ani) se va afla la centru în Lituania - România, meci din etapa a 4-a a Ligii Națiunilor. Arbitrul numărul 1 al Scoției este acuzat că o favorizează constant pe Rangers, echipa la care este legitimat Ianis Hagi.

Nu doar episoadele din trecut ridică suspiciuni în cazul lui Walsh, ci și o conexiune bizară, în care este direct implicat.

Celtic, rivala „protestanților”, l-a numit în mod oficial „o preocupare” pe centralul aflat într-o continuă ascensiune în ultimii ani, care a greșit flagrant și împotriva lui Rangers, pentru a scăpa de eticheta pusă de opinia publică.

  • Lituania - România, se joacă marți, 15 octombrie, de la ora 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Antena 1.

Nick Walsh, arbitrul de la Lituania - România, este profesorul juniorilor de la Rangers

Arbitru cu ecuson FIFA din 2018, Nick Walsh este născut în Glasgow și practică meseria de profesor de educație fizică la Boclair Academy, școală din Bearsden, suburbie a capitalei scoțiene, care din iunie 2016 are un parteneriat cu Rangers FC.

Juniorii clubului de pe Ibrox cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani studiază la Boclair, situată chiar în proximitatea bazei de pregătire la care Ianis Hagi se antrenează.

Imaginea lui Walsh s-a prăbușit în momentul în care a început să comită greșeli mari în favoarea „The Gers”. Prima dată s-a întâmplat în sezonul 2022-2023, din Premiership, în derby-ul Celtic - Rangers 4-0, disputat în septembrie, în care centralul a avut o manieră de arbitraj vizibil îndreptată împotriva gazdelor. Le-a refuzat un penalty clar la scorul de 1-0, însă diferența netă de la final, de pe tabelă, a trecut în plan secund prestația oficialului.

1meci în Champions League are Walsh, în acest sezon, Brest - Sturm Graz 2-1. În Europa League s-a aflat la centru în trei partide

Nick Walsh nu obișnuiește să apeleze la VAR în cazul situațiilor dificile și sancționează des celebrările excesive ale golurilor. Foto: Imago

O lună mai târziu, Walsh a influențat scorul în Rangers - St. Mirren 4-0. „Protestanții” au primit total gratuit o lovitură de pedeapsă pentru un fault inexistent asupra atacantului croat Antonio Colak. „Nu îmi venea să cred că a dat. Eram în spatele lui Declan Gallagher, nu aveam cea mai clară vedere, dar Dec atinge mingea”, a afirmat, la final, fundașul lui St. Mirren, Marcus Fraser.

Decizia i-a scandalizat nu doar pe suporterii echipei din Glasgow, ci și întreaga opinie publică, iar bănuielile în privința lui Walsh au devenit tot mai mari.

Patronul lui Celtic a intervenit: „E o sursă de îngrijorare profundă”

Walsh a continuat prestațiile slabe și în partidele lui Celtic la care a fost delegat, motiv pentru care patronul Ian Bankier, a lansat o serie de acuzații publice la adresa arbitrului scoțian.

„Este o sursă de îngrijorare profundă. Suntem un club membru al federației și ne spunem cuvântul. Nu vă puteți aștepta ca, dintr-o mișcare a încheieturii mâinii, să spunem celor de la SFA (n.r. - Federația de Fotbal Scoțiană) ce să facă și ce să nu facă. Nu noi conducem!”, a fost declarația finanțatorului „catolicilor”.

  • În sezonul 2021-2022, Nick Walsh a acordat trei cartonașe roșii adversarelor lui Rangers, în meciurile directe, într-un interval de două luni. Ryan Porteous, Stephen O'Donnell și Josh Ginnelly au fost jucătorii eliminați.

Sunt pentru oamenii care au un job, dar Walsh lucrează cu jucători de la Rangers și acum este arbitru.

- Frank McAvennie, fost atacant Celtic

3,84este media cartonașelor galbene per meci pentru Nick Walsh și 0,24 cea a cartonașelor roșii

A ruinat derby-ul sezonului trecut. Rangers a cerut înregistrarea audio

În decembrie 2023, Nick Walsh a fost delegat la derby-ul Celtic - Rangers, spre surprinderea fanilor din ambele tabere. În prima repriză, scoțianul a refuzat o lovitură de pedeapsă într-o fază în care fundașul Alistair Johnston, de la Celtic, a comis un henț în interiorul careului, după un duel cu extrema Abdallah Sima.

Sistemul VAR nu a intervenit, iar oaspeții au sărit ca arși. S-a încheiat 2-1, astfel că antrenorul Philippe Clement a protestat vehement la finele meciului.

  • Nick Walsh va fi ajutat la cele două tușe, în Lituania - România, de către Graeme Stewart și Calum Spence. În camera VAR se vor afla John Beaton și asistentul Ross Hardie.

Rangers a solicitat ulterior federației să facă publică discuția dintre central și arbitrul din camera VAR, însă fără succes.

Antrenorul lui Rangers, Philippe Clement, a protestat dur împotriva arbitrului Nick Walsh. Foto: Imago

47de meciuri ale lui Rangers a arbitrat Nick Walsh din sezonul 2015-2016 și până în prezent. 35 dintre acestea au fost victorii pentru „The Gers”.

5derby-uri Rangers - Celtic a arbitrat scoțianul

„Clubul dorește să înțeleagă procesul care a condus la luarea deciziei”, a fost poziția oficială a clubului de pe Ibrox.

Walsh a fost criticat și de către analiștii sportivi din Scoția care au catalogat prestația sa ca fiind una „de arbitru speriat”, care „vrea să scape de eticheta” pusă de-a lungul timpului.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.