Javier Tebas (62 de ani), președintele Ligii spaniole de fotbal, s-a coalizat cu șefi importanți ai altor campionate de top ale Europei și au deschis proces contra FIFA și a președintelui Gianni Infantino. „Protejați sănătatea fotbaliștilor și asigurați sustenabilitatea campionatelor naționale ale continentului nostru în fața abuzului de putere tot mai periculos al forului cu sediul în Elveția!” e „manifestul” lansat de adversarii de moarte ai extinderii la formatul XXL și pentru CM al Cluburilor!
Dacă dușmanii de moarte ai proiectelor megalomanice ale președintelui forului suprem fotbalistic s-au revoltat, tot mai tare, în ultimele săptămâni, în care, coincidență ori nu, mai mulți jucători faimoși s-au accidentat grav la genunchi, contestând „monopolul și abuzul de poziție dominantă”,
FIFA a ripostat ferm, la rându-i: „Evident că ei, toți cei care au doar critici la noile idei ale noastre, preferă un calendar plin de meciuri amicale și să fie invitați la diverse turnee de vară, cu recompense considerabile”.
Tot scandalul, luările dure de poziție plus amenințările de ambele părți au plecat de la hotărârea luată de FIFA de a renunța la vechea formulă desuetă a Campionatului Mondial al Cluburilor, programat în decembrie într-o concurență destul de dezechilibrată, cu deznodământ lesne de ghicit.
Șefii ligilor de top din Spania, Anglia și Belgia plus FIFPro conduc revolta!
Președintele Gianni Infantino și-a impus ferm punctul de vedere și, copiind modelul UEFA cu Champions, Europa și Conference League, a ordonat (chiar dictatorial) trecerea la 36 de cluburi și o lungă vară fierbinte.
Lista reclamanților e una destul de consistentă: Javier Tebas, președintele LaLiga, Lorin Parys, directorul executiv al Ligii belgiene, președintele FIFPro Europe, Sindicatul european al fotbaliștilor, David Terrier, directorul de relații internaționale al Premier League, Mathieu Moreuil, președintele asociației norvegiene a fotbaliștilor, Kristoffer Vatshaug, și președintele AIC-ului nostru, Umberto Calcagno.
„Abuz de putere dominantă și încălcarea normelor Uniunii Europene”
Acțiunea judiciară contestă modul în care FIFA și-a impus punctul de vedere față de calendarul internațional. „Acțiunea FIFA reprezintă un abuz de poziție dominantă și încalcă normele legislației Uniunii Europene.
Jurisprudența recentă arată clar că FIFA acționează în termeni de monopol și că, în schimb, trebuie să își exercite funcțiile de reglementare într-un mod transparent, obiectiv, nediscriminatoriu și astfel încât să își neutralizeze conflictul de interese”.
FIFA schimbă și mercato, nu doar formatul CM al Cluburilor!
De la Bruxelles, acuzația la adresa FIFA sună limpede: „Ei spun că vor să dialogheze, dar de ce o fac abia acum? După ce au aprobat deja nu numai o nouă competiție, care supraîncarcă calendarul, ci și o nouă fereastră de piață.
Cu tot ceea ce implică aceasta pentru cei 50.000 de jucători și 2.000 de cluburi profesioniste. Fotbalul nu mai este la fel ca acum 10 sau 20 de ani, pe de altă parte este reglementat cu aceleași reguli ca atunci”.
Gazzetta dello Sport a remarcat că provocarea la adresa forului de la Zurich este totală. „Ajunge!”, a tunat Moreuil. „A trebuit să adaptăm competițiile naționale și să începem să reducem lungimea întrecerii din campionate. Nu e bine pentru fani, dar n-avem altă soluție. Vrem să protejăm fotbalul local și ecosistemul, vrem acorduri cu FIFA, nu doar consultări”.
„Calendarul se prăbușește, iar Mondialul Cluburilor XXL pare să fie fix picătura care poate rupe barajele și să învolbureze teribil apele în relațiile dintre cluburi și FIFA. E surprinzător cum, după 9 luni de decizii foarte relevante privind guvernarea fotbalului în Europa, FIFA nu a luat deloc în seamă mesajul transmis. În Spania, stau la masă cu sindicatele, pentru a le asculta părerea și a stabili calendarul, așa că și pe plan mondial ar trebui să fie la fel”.
{{text}}