Nationala

În orașul care găzduiește Lituania - România, baschetul e rege! De aici vine unul dintre cei mai mari jucători din istorie + Statuie de 40.000€ pentru inventator

Articol de Cristi Preda (foto), Sergiu Alexandru  —  marți, 15 octombrie 2024

Kaunas, al doilea cel mai important oraș din Lituania, este în aceste zile concentrat pe fotbal, având în vedere că a găzduit meciul Lituania – Kosovo (1-2) și se pregătește să organizeze azi și meciul Lituania – România. Dar, în general, nu fotbalul este sportul numărul 1 # În Kaunas, ca în întreaga Lituanie, baschetul e regele!

  • Lituania – România, în etapa #4 din Liga Națiunilor, se joacă azi, de la ora 21:45. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Antena 1
  • Reporterii GSP Sergiu Alexandru și Cristi Preda transmit de la fața locului cele mai importante informații și imagini

În lumea pasionaților de sport, Lituania și mai ales Kaunas sunt sinonime cu baschetul. Sportul care a fost inventat în 1891 de James Naismith și care în SUA reprezintă o industrie de miliarde este principala atracție pentru iubitorii de sport. Iar de-a lungul anilor, Lituania s-a consacrat ca fiind un nume important în baschet.

Baschetul, sportul numărul 1 în Lituania

Peste 100 de școli și academii de baschet numără micuța țară baltică, fiind o activitate esențială și extrem de populară în rândul tinerilor.

Parte a culturii din Lituania, baschetul numără în jur de 40.000 de jucători la cluburile din țară, iar toți speră să-i calce pe urme renumitului Arvydas Sabonis.  

2,8 milioane de locuitorinumără Lituania. În Kaunas sunt aproximativ 300.000

Statuie pentru James Naismith

Kaunas este unul dintre orașele care-l omagiază pe James Naismith, profesorul canadian care este considerat inventatorul baschetului. El a scris primele reguli ale baschetului, în 1892, iar apoi a pus bazale programului de baschet al Universității din Kansas, în 1898.

Iar în Kaunas există o statuie a acestuia. Ridicarea statuii care-l înfățișează pe Naismith cu o minge de baschet în mână a costat 40.000 de euro și a fost dezvelită în 23 aprilie 2022, cu ocazia centenarului baschetului lituanian. E situată lângă muzeul destinat acestui sport.

BC Zalgiris, echipa-fanion a Lituaniei

În Kaunas, se găsește cea mai importantă și renumită echipă de baschet din Lituania. Și una dintre cele mai cunoscute la nivel european. E vorba de BC Zalgiris.  

Fondat în 1944, clubul din Kaunas are 35 de titluri de campioană a Lituaniei, cel mai recent în 2023. Și a fost de 5 ori campioană a URSS, perioadă în care a devenit tot mai populară în rândul fanilor, reușind să concureze cu marile forțe ale Uniunii Sovietice.

Pe plan european, cel mai important succes a venit în 1999, când a reușit să câștige Euroliga, echivalentul UEFA Champions League din fotbal. Asta după ce, cu un an înainte, câștigase FIBA Europe Cup.

Chiar dacă de atunci nu a mai reușit să triumfe în principala competiție, BC Zalgiris rămâne o referință în baschetul european. Și e o mândrie la nivel local, astfel că fanii umplu Zalgirio Arena (15.000 de locuri) la fiecare meci, fie că e pe plan național, fie că e internațional.

BC Zalgiris // FOTO: Imago

Lituania, un nume de referință în baschetul european

Și naționala Lituaniei are în palmares rezultate notabile în competițiile europene și internaționale, fiind medaliată la Europene, Mondiale și Jocurile Olimpice.

De-a lungul anilor, naționala Lituaniei și-a dezvoltat un stil de baschet în care pune accentul pe o deplasare excelentă pe parchet și pe jocul colectiv. Mereu bine organizată, Lituania e la fiecare turneu un punct de atracție.

După medaliile de aur la Campionatele Europene din 1937 și în 1939, naționala Lituaniei nu a mai avut rezultate până în anii ’90. Seria de medalii a fost deschisă la JO de la Barcelona (1992), cu un bronz. Performanță repetată și la Atlanta (1996) și Sydney (2000). Au mai urmat un aur la Europeanul din 2003 și un bronz la Mondialul din 2010.

„Regele” Arvydas Sabonis vine din Kaunas

Cel mai cunoscut și cel mai mare baschetbalist al Lituaniei, și unul dintre cei mai renumiți la nivel internațional, vine din Kaunas. E vorba de Arvydas Sabonis, cel care între timp și-a și deschis o școală în orașul natal.

Arvydas Sabonis // FOTO: Imago

Născut pe 19 decembrie 1964, Sabonis a intrat în echipă la 17 ani, vârstă la care măsura deja 2.09 metri. Ulterior adăugând alți 12 centimetri. Acesta a devenit rapid un om de bază, impresionând prin calitățile defensive, dar și prin ușurința cu care pasa mingea către colegi. Prima parte a carierei și-a petrecut-o la Zalgiris (1981-1989).

În 1986, Sabonis avea ocazia să ajungă în NBA, fiind ales de Portland Trail Blazers, însă autoritățile din URSS nu i-au dat voie să plece. A mai rămas 4 ani, iar apoi a făcut pasul în Spania, bifând aventuri la Forum Valladolid și Real Madrid. În 1995, a venit și mutarea în NBA. La aceeași Portland Trail Blazers, care l-a ales în ciuda problemelor pe care le avusese de-a lungul anilor cu accidentările și în ciuda vârstei, 31 de ani.

După mai multe teste, medicul de la Portland mărturisea: „Având în vedere rezultatele radiografiilor, Arvydas ar fi îndreptățit să ceară permis de parcare pe locurile destinate persoanelor cu handicap”.

Dar șeful echipei, Bob Whitsitt, a insistat să-i ofere un contract, iar Sabonis a arătat că nu a fost o greșeală. A părăsit NBA-ul în 2003. Între timp, a devenit unul dintre favoriții fanilor, a intrat în Hall of Fame și și-a trecut în cont 5.629 de puncte.

Sabonis s-a retras în 2004, după încă un sezon la Zalgiris. În palmaresul său se regăsesc un titlu mondial (1986), multiple titluri de campion în URSS, Lituania și Spania, dar și câte o medalie de aur la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene.

Când Portland m-a ales, cineva mi-a zis că fusesem draftat cu ceva ani în urmă. Dar nu știam asta. Nu aveam acces la informații

- Arvydas Sabonis

În prezent, mai mulți baschetbaliști lituanieni sau cu origini lituaniene sunt în NBA, cel mai cunoscut fiind Domantas Sabonis, de la Sacramento Kings.

Două echipe de fotbal în Kaunas

În prezent, în prima ligă din Lituania evoluează două echipe din Kaunas. FC Hegelmann, care a terminat sezonul pe locul 2, și FK Kauno Zalgiris, care a fost a treia. Pentru moment, niciuna nu poate ține pasul cu Zalgiris Vilnius.

În oraș a existat în trecut și FBK Kaunas, una dintre forțele Lituaniei în anii 2000. Clubul a fost desființat în 2010 din cauza unor probleme financiare.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.