Opinii   •   Opinii   •   EDITORIAL

Dinastia MalTRIni merge mai departe

Daniel Scorpie

Articol de Daniel Scorpie   —  miercuri, 16 octombrie 2024

Cesare, Paolo, Daniel. 64 de ani, 40 de săptămâni și 8 zile. Aproape cât o viață de om. Este povestea unică a primei dinastii fotbalistice din istoria Italiei. Clanul Maldini. Un triumvirat, care nu l-a prins pe planeta sportului-rege, nici printre cei de pe Pământ, pe bunicul a cărui dorință era să devină martorul afirmării unui nepot la echipa națională.

A fost însă ocazia ca tatăl, al doilea din arborele genealogic, aproape să plângă de emoție văzându-și băiatul cum își poartă mândru, în iarba de la Udine, tricoul azzurro. Trecuseră 22 de ani și 118 zile de la ultimul meci al lui Paolo Maldini pentru selecționata în care a jucat de 126 de ori și a marcat șapte goluri.

Dar cu care n-a putut câștiga niciun trofeu, terminând de două ori pe podiumul mondial (vicecampion în 1994 și, mai înainte, cu medalie de bronz la Italia 1990) și încă o dată al doilea la Euro 2000. Și 61 de ani și o zi de la ultimul contact cu gazonul ca fotbalist al lui Cesare Maldini.

Il Capitano Paolo Maldini ridică aici a cincea și ultima sa cupă cu urechi mari, după finala cu Liverpool (2-0) din mai 2007 / Foto: Imago

Cesare Maldini a „betonat” flancul drept italian la CM 1962

La fel ca părintele său ca jucător la naționala peninsulară în trei ani și nouă luni, dar cu doar două prezențe la Mondialul din Chile (1962), ca integralist contra Germaniei și a Elveției în banda dreaptă defensivă ori stoper.

26de trofee a cucerit, în cariera de aproape un sfert de secol, Paolo Maldini, între care cinci Cupe ale Campionilor Europeni/Champions League și șapte scudetti. Tatăl Cesare s-a limitat la șase (patru titluri), dar a fost ales în 1962 în FIFA World Cup All-Star Team

Despre nepotul lui Cesare e mult prea devreme să emitem bilete de favoare ori să pariem (ca în Anglia) că va ajunge la un turneu final planetar. Și, cu atât mai puțin, că Daniel va putea spera să ridice un trofeu deasupra capului în tricoul azuriu. Dar ceea ce contează cu adevărat este că luni seară s-a împlinit visul avut de „il nonno” Cesare: că fotbalul s-a transmis încă o dată.


Pentru mine a fost o mare emoție să fiu trimis în teren de Luciano Spalletti, Mă bucur că familia a fost în tribună pentru a vedea debutul meu la națională

Daniel Maldini, mijlocaș ofensiv italian

Din tată în fiu. Dacă nu a fost să fie Christian, puștiul mai mare al lui Paolo, retras la doar 27 de ani (tot fundaș stânga a jucat!), după ce a trecut la 20 de primăveri pe la maltezii de la Hamrun Spartans (s-a pierdut în anonimat, la Reggiana, Pro Sesto, Fano, Fondi și Lecco) a tras lozul câștigător celălalt băiat purtând nume de familie Maldini.

Imagine de-acum 24 de ani, Christian Maldini (fratele lui Daniel) și bunicul său Cesare / Foto: Imago

126de apariții în tricoul Squadrei Azzurra a avut Paolo Maldini, care a debutat pe 31 martie 1988 și și-a luat adio de la națională pe 18 iunie 2002 (al treilea din toate timpurile, după Gianluigi Buffon și Fabio Cannavaro). Când fiul Daniel avea doar opt luni și o săptămână!

Nu este deloc o coincidență, ci destinul clanului Maldini!

Și nu este o chestiune de întâmplare, ci de soartă. Daniel Maldini, la primul său meci la cu echipa națională în Liga Națiunilor împotriva Israelului (4-1), a făcut primii pași în echipamentul Squadrei Azzurra pe stadionul „Friuli” (vechea denumire), exact unde Paolo a bifat primul său meci în tricoul rossonerilor de la AC Milan în 1985!

Actualul mijlocaș ofensiv (uneori folosit atacant) de la Monza, intrat în minutul 73 în locul lui Raspadori, a făcut-o să lăcrimeze pe mama sa venezueleană, Adriana, care l-a filmat tremurând de emoție.

Daniel Maldini a fost recompensat de selecționerul Luciano Spalletti pentru startul bun stagional cu Monza, oferindu-i debutul la națională luni, contra Israelui (4-1)

24de sezoane a jucat Paolo Maldini (doar) pentru AC Milan, cu 901 meciuri la seniori, 33 de goluri și 43 de pase decisive. Așa-numita „bandiera” (termen dispărut azi) rossonera a avut dublul stagiunilor petrecute de tatăl Cesare (412 partide, 3 goluri)

Alături de fostul fotomodel, Paolo nu și-a putu ascunde emoția, iar gândul s-a înălțat subit către amintirea lui don Cesare. Imortalizată de camera televiziunii Rai (Uno), videoclipul devenind la fel de repede viral pe rețelele de socializare.

Paolo și Cesare au lucrat la națională între 1996 și 1998

Legătura de sânge din afara terenului s-a proiectat la finele anilor '90 într-o relație profesor-elev la naționala Italiei, care a scos în relief forța dinastiei nepereche în Il Calcio.

Tatăl Cesare și fiul Paolo, primii doi reprezentanți ai clanului Maldini. Cu primul selecționer și fundașul stânga elev în Sqaudra Azzurra / Foto: Imago

Tehnicianul, școlit chiar la echipa pe care a părăsit-o ca fost apărător în 1966 (pentru a mai evolua un sezon la Torino), cu doi ani mai devreme de nașterea lui Paolo, l-a avut mentor pe faimosul Nereo Rocco. Dar a „ars” într-un singur sezon performant (1972-1973) și n-a mai atins Olimpul decât la selecționata de tineret a Italiei.

3titluri continentale a câștigat Cesare Maldini ca selecționer al naționalei italiene U21 (1992, 1994, 1996), pe lângă Cupa Cupelor și Coppa Italia (1972-1973). A fost 27 de meciuri pe banca tehnică a reprezentativei de seniori, în 19 partide avându-l ca elev pe căpitanul Paolo!

Seria inegalabilă de 3 titluri a lui Cesare la Euro U21 în 6 ani!

Am fost martorul mai multor meciuri ale „azzurrinilor”, cu care a reușit ceea ce n-a putut nimeni în Europa: trei triumfuri consecutive la U21! Papa Cesare era făcut parcă numai pentru a le purta de grijă și a le insufla toate învățăturile celor ce-i puteau fi nepoți și pe care îi certa rareori în public.

Dovadă că, după ce a savurat bucuria penultimului titlu mondial al Squadrei Azzurra, la turneul final din Spania 1982, ca asistent al lui Enzo Bearzot (a stat în umbra și fumul pipei acestuia timp de șase ani), n-a confirmat așteptările și ca antrenor principal.

Paolo și Cesare Maldini, într-o poză artistică făcută la Milano în toamna anului 1980 / Foto: Imago

Deși a avut la dispoziției staruri precum Christian Vieri, Alessandro Del Piero și Filippo Inzaghi, succesorul lui Arrigo Sacchi a plecat singur după doar doi ani, la sfrțitul unui CM 1998, mai degrabă dezamăgitor, încheiat dramatic în „sferturi”, 3-4 în fața Franței, viitoarea campioană.

La fel cum (re)numele i-a fost pătat grav în 1973, de cel mai sever eșec al unei echipei italiene (AC Milan) într-o finală de competiție continentală (1-6 cu Ajax în Supercupa Europei). Cesare avea să fie demis un an mai târziu și înlocuit cu Giovanni Trapattoni.

Don Cesare ar fi fost tare mândru de Daniel Maldini

Seniorul Maldini a plecat în lumea celor drepți când Daniel abia își scosese buletinul, dar nepotul cel mic n-a înșelat peste ani speranțele bătrânului bonom, ce nu s-a certat probabil cu nimeni în viața lui! Papa Cesare nu a apucat decât să-și urmărească nepotul cel mai talentat cu mingea până la trecerea acestuia la juniori.

Paolo și Cesare Maldini, după finala CCE câștigată de Milan, pe 23 mai 1990 (1-0 cu Benfica), la Viena / Foto; Imago

Da, jucătorul, crescut în academia rossonera și având cele mai bune statistici de până acum la Milan U17 și Primavera, pare să-și găsit trupa și antrenorul care i se potrivește cel mai bine: Monza, respectiv, Alessandro Nesta.

Un fundaș legendar (pe care am avut privilegiul de a-l intervieva pe 17 mai 2015, la Palatul Mogoșoaia, pe vremea când un renumit sponsor cu guler al Ligii Campionilor invita foste staruri mondiale la taclale cu fanii), la fel mare ca bunicul și, mai ales, tatăl său. Care așteaptă mai multe goluri de la Daniel.

5goluri și două assisturi are Daniel Maldini în 19 partide în tricoul celor de la Monza (908 minute). A mai trecut pe la AC Milan (24 de meciuri/1 gol), Spezia (20/3) și Empoli (7/0). Are un singur trofeu în vitrină: „lo scudetto” cu rossoneri în 2021-2022

La vârsta debutului în națională al lui Daniel, Paolo avea 7!

Cesare și Maria Luisa, în mijlocul celor patru copii ai cuplului, Paolo fiind cel cu mâna ridicată / Foto: Imago

Și nu numai goluri, dar și o traiectorie măcar apropiată de cea a legendarilor săi precursori, la echipa de club și, în special, în Squadra Azzurra. La 23 de ani și 4 zile, cât avea luni Daniel pe dreptunghiul verde din Udine, mijlocașul ofensiv are tot viitorul în față.

Tot la acel moment al vieții, Paolo avea deja în palmares două CCE câștigate, un titlu, două Supercupe ale Europei plus tot atâtea Cupe Intercontnentale. Iar bunicul Cesare nu bifase, la fel ca el, niciun trofeu, pregătindu-se însă de întâiul scudetto cu AC Milan. Acum nu mai puțin de șapte decenii!

Paolo Maldini debuta pentru naționala peninsulară, într-un amical jucat la Napoli. Fix pe stadionul care avea să primească, mult mai încolo în timp, numele unui mare fotbalist argentinian. Care se năștea doar cu 24 de zile mai târziu, în Lanús. Diego Armando Maradona.

Numărătoarea inversă până când MalTRIni va deveni dinastia cu careu de ași a început în Friuli.

La doar trei zile după a 23-a aniversare, Daniel Maldini, campion cu Milan în 2021-2022, a prins 17 minute cu Israel (4-1) / Foto: Opta

Oare când, dar, mai ales, dacă îl vom putea vedea în iarbă și pe al patrulea fotbalist ce răspunde la numele de familie Maldini?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.