Altele

Caz incredibil în lumea șahului: jucătorul care reprezintă România, acuzat că a trișat printr-o metodă ingenioasă! Ce au descoperit spaniolii

Articol de David Istrate   —  miercuri, 16 octombrie 2024

Kirill Shevchenko (22 de ani, locul 69 mondial), un șahist ucrainean care reprezintă România, a fost exclus de la o competiție din Spania, fiind acuzat că a trișat prin intermediul unui telefon mobil ascuns în baie.

Publicațiile spaniole și site-urile de specialitate au publicat povestea unui caz șocant din lumea șahului. Kirill Shevchenko, șahist care reprezintă România de la începutul anului 2023, a fost exclus de la Campionatul spaniol pe echipe, organizat în perioada 12-18 octombrie în Melilla.

Jucătorul născut în Kiev, capitala Ucrainei, este acuzat că a mers în mai multe rânduri la toaletă, acolo unde se folosea de un telefon mobil pentru a pregăti următoarele mutări din meciul pe care îl disputa.

„În lumina dovezilor adunate de-a lungul acestei investigații, cred ferm că jucătorul a folosit telefonul mobil de-a lungul meciului”, a spus arbitrul Oscar Bruno de Prado Rodriguez, citat de chessdom.com.


„Anunțăm că astăzi Kirill Shevchenko, un membru al echipei Silla-Integrant Col.lectius, a fost sancționat cu pierderea partidelor disputate în prima și a doua rundă și cu excluderea de la campionat”, a transmis Federația Spaniolă de Șah (FEDA), prin intermediul unui comunicat.

Care ar fi fost ingenioasa strategie folosită de Kirill Shevchenko pentru a trișa?

După ce a făcut egalitate cu Bassem Amin în prima rundă, Shevchenko l-a avut ca adversar în runda secundă pe Francisco Vallejo. De-a lungul jocului, spaniolul a reclamat un comportament ciudat al adversarului său, care a părăsit în mai multe rânduri sala.

Shevchenko s-a justificat spunând că are o problemă și că trebuie să meargă la toaletă, însă arbitrul nu a fost satisfăcut de acest răspuns. În urma unei investigații, a descoperit un telefon în cabina pe care o folosea șahistul care este mare maestru de la vârsta de 14 ani.


Lângă telefon era o bucată de hârtie pe care scria în spaniolă „Nu atingeți! Acest telefon a fost lăsat pentru ca proprietarul lui să poată răspunde în decursul nopții”. Organizatorii au comparat scrisul de pe hârtie cu cel al lui Kirill Shevchenko și au găsit similarități atât la caligrafie, cât și la culoarea cernelii folosite.

Prin urmare, jucătorul în vârstă de 22 de ani a fost eliminat de la turneu. Jose Antonio Garcia, delegatul clubului spaniol din care face parte Shevchenko, l-a descris pe acesta ca un tip introvertit, care nu vorbește spaniolă.

„Nu pot să spun că este vinovat. La acest club ne dorim ca, în cazul în care este un trișor, să se acționeze cu dreptate, așa cum dictează regulile. Dar ar trebui să fie foarte siguri, fiindcă dacă s-a comis o greșeală atunci efectul este ireversibil”, a spus Garcia pentru El Mundo. „A fost prea calm. Dacă eu aș fi fost acuzat de ceva ce nu am făcut, aș fi furios”, a adăugat delegatul lui Silla.

Federația Română de Șah i-a luat apărarea lui Shevchenko: „Suntem de partea șahistului nostru”

Federația Română de Șah a emis un comunicat prin care îi ia apărarea lui Kirill Shevchenko:

„Astfel de acuzații grave trebuie obligatoriu însă susținute de dovezi solide, iar până acum au apărut public doar probe circumstanțiale. Așteptăm detaliile cazului și vom studia cu atenție dovezile care îl însoțesc. Momentan, avem doar informații din presă și presupuși martori, dar nicio comunicare oficială. Până atunci suntem de partea șahistului nostru, care neagă acuzațiile ce îi sunt aduse. Îl vom sprijini așa cum o facem cu toți șahiștii noștri, în limitele regulamentelor în vigoare”, este o parte din reacția FR Șah.

Shevchenko nu a comentat acest caz, dar a distribuit comunicatul Federației Române de Șah.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.