Liga 1

Dinamo - FCSB, în cifre » 4 elemente statistice-cheie care pot decide cel mai echilibrat derby din ultimii ani

Dinamo - FCSB, în cifre » 4 aspecte statistice-cheie care pot decide cel mai echilibrat derby din ultimii ani

Articol de Cezar Titor   —  duminică, 20 octombrie 2024

Înaintea derby-ului dintre Dinamo și FCSB, Gazeta a întocmit o analiză în patru puncte de ordin statistic, care pot fi decisive pe cel mai mare stadion al țării.

Se anunță a fi unul dintre cele mai echilibrate partide dintre cele două din ultimii ani, ținând cont de revirimentul în stadiul incipient al „câinilor”.

  • Partida dintre Dinamo și FCSB va avea loc duminică seară, de la ora 21:00, pe cel mai mare stadion al țării, Arena Națională. Disputa va fi în format liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Prima Sport și Digi Sport.

1. Forță ofensivă - avantaj Dinamo


Unul dintre aspectele importante îmbunătățite de Zeljko Kopic în acest sezon la Dinamo este cel ofensiv. La egalitate cu CFR Cluj (echipă cu un meci în minus), Dinamo are cel mai bun atac al Superligii: 21 goluri marcate.

Deși Abdallah și Politic au avut probleme medicale, absentând mai multe etape, trupa alb-roșie a beneficiat de constanța kosovarului Astrit Selmani (6 goluri, 4 pase decisive - cele mai multe contribuții la gol din acest sezon) și a lui Cătălin Cîrjan (4 goluri). Dennis a punctat și el de patru ori, în timp ce malgașul Abdallah, care nu a mai jucat din luna august, însă va fi disponibil pentru derby-ul de duminică, are 2 goluri și 3 assist-uri.

Curios este faptul că Dinamo reușește să marcheze consistent, asta deși ocaziilor mari create nu sunt abundente. Pentru asta, ne uităm pe cifrele privind golurile așteptate - statistica de xG, conform portalului de specialitate Wyscout. Trupa lui Kopic are 21 goluri marcate, însă un xG de doar 14,39. În schimb, FCSB își creează mai multe șanse importante, însă fără să le fructifice: 15 goluri marcate, xG de 17,95.

  • xG (expected goals) este o statistică avansată în fotbal care măsoară probabilitatea ca o ocazie de gol să fie transformată, pe baza poziției și a altor factori (cum ar fi tipul de pasă, tipul de șut, distanța față de poartă).

În ceea ce privește șuturile expediate spre porțile adverse, FCSB este lider detașat! În medie, băieții lui Charalambous șutează de 14,41 ori pe meci la poartă, media campionatului fiind de doar 10,40.

În acest top, roș-albaștrii sunt urmați de CFR Cluj (13,20), Universitatea Craiova (12,16), Sepsi (12,09) și Poli Iași (11,94). Pe de cealaltă parte, Dinamo este antepenultima la acest criteriu: doar 7,96 șuturi în medie / 90 minute. „Câinii” îi surclasează doar pe cei de la Buzău (7,80).

2. Pierderi în propria treime / recuperări în ultima treime - avantaj FCSB

La acest capitol, roș-albaștrii prezintă mult mai multă siguranță. În medie, pe meci, Dinamo pierde mingea de 94,96 ori, în timp ce FCSB renunță de mai multe ori la posesie: 102,02. Cu toate acestea, „câinii” pierd foarte multe mingi în propria treime, dându-le adversarilor ocazia să le amenințe serios poarta apărată de Golubovic: 20,28, 21% din totalul baloanelor pierdute.

Doar Buzăul, „lanterna roșie” a Superligii stă mai prost la acest capitol: 20,59, procentul total fiind totuși inferior: 21%. În schimb, FCSB pierde doar 14,49 baloane, în medie, în propria treime, chiar dacă de multe ori duo-ul Charalambous - Pintilii a improvizat de multe ori în axul defensiv, la fel cum s-a întâmplat și la partida cu trupa lui Eugen Neagoe, Adrian Șut fiind folosit pe postul de stoper.

O explicație în acest sens ar putea fi tendința trupei lui Kopic de a pasa mult înapoi, goalkeeper-ul sloven transformându-se într-un soi de playmaker, asta în anumite momente ale jocului. De altfel, jucători precum Dawa sau Radunovic au un joc mai bun de picior decât Boateng sau Opruț.

Cum arată clasamentul mediei recuperărilor în ultima treime din Superligă:

  1. FCSB - 36,48 / meci
  2. CFR Cluj - 36,12
  3. Sepsi - 35,88
  4. Oțelul - 35,68
  5. Farul - 35,42
  6. Unirea Slobozia - 35,21
  7. Rapid - 34,25
  8. UTA Arad - 33,84
  9. Dinamo - 33,06
  10. Petrolul - 33,01
  11. U Cluj - 32,36
  12. Universitatea Craiova - 31,41
  13. FC Botoșani - 30,91
  14. Buzău - 30,28
  15. Poli Iași - 28,78
  16. Hermannstadt - 26,86%

Jucătorii celor de la FCSB sunt mult mai eficienți în pressing, reușind să câștige, în medie, mult mai multe baloane decât rivalii. În schimb, dinamoviștii, mai ales dacă se află în avantaj, nu forțează de multe ori să se desprindă pe tabela de marcaj, așteptând momentele de contraatac, unde jucători rapizi precum Politic sau Cîrjan pot face diferența. De multe ori, Selmani este singurul jucător trecut de linia de la centrul terenului, defensivele adverse nefiind puse sub mare presiune.

Deși campionii en-titre au un pressing mai agresiv, nici Dinamo nu stă rău la capitolul de intensitate al pressing-ului, „PPDA” - „pase progresive decisive în apărare", un indicator folosit pentru a evalua stilul și eficiența echipei în pressing. Mai exact, PPDA măsoară numărul de pase pe care o echipă adversă le reușește înainte ca echipa care face pressing să efectueze o acțiune defensivă, cum ar fi o intervenție, o deposedare sau un fault. Un PPDA scăzut indică un pressing intens, deoarece echipa care apără nu permite multe pase înainte de a interveni.

Astfel, FCSB stă cel mai bine la acest capitol din întreg campionatul - 7,50, în timp ce Dinamo ocupă poziția a treia la acest capitol, cu un indice de 8,56. Între ele, Sepsi cu 7,52, foarte aproape de echipa patronată de Gigi Becali.

3. Jocul de pase - avantaj FCSB

Echipă

Media paselor / meci

Pase înainte

Pase laterale

Pase lungi

FCSB

459,96

154,97

175,22

43,97

DINAMO

356,69

133,95

117,72

41,02

FCSB este echipa mai combinativă, profitând și de prezența „dirijorului” Darius Olaru în angrenaj, unul dintre cei mai buni pasatori din Superligă, de fundașii laterali mult mai prezenți pe faza ofensivă, dar și de închizătorii mai tehnici.

În schimb, dinamoviștii mizează pe explozivitatea unora jucători sau pe realizările tehnice individuale.

Alte statistici cheie privind jocul de pase:

Echipă

Media posesiei / meci

Media paselor în ultima treime / meci

Media paselor filtrante / meci

Media numărului de centrări / meci

FCSB

62% (1 în Superligă)

55,83 (4 în Superligă)

4,03 (6 în Superligă)

14,16 (6 în Superligă)

Dinamo

51.1% (6 în Superligă)

42,15 (14 în Superligă)

2,63 (12 în Superligă)

9,48 (16 în Superligă)

4. Siguranță defensivă - egalitate

15 este numărul golurilor primite de ambele până în acest moment, însă Dinamo are un meci în plus disputat. „Câinii” au o medie superioară a duelurilor defensive câștigate pe meci, 60,40, față de 56,98 la FCSB, același lucru fiind valabil și pentru media duelurilor aeriene: 39,74 față de 36,56.

Cel mai probabil, linia defensivă a lui Zeljko Kopic va fi formată, pentru meciul cu FCSB, din următorii: Sivis, Patriche, Boateng și Sivis. Patriche suferă la capitolul viteză, însă compensează prin poziționare, Sivis este neglijent de multe ori, Boateng a crescut în evoluții, însă va fi pus într-o postură inedită, de a nu îl avea pe conaționalul Homawoo lângă el, revenind și după o accidentare, în timp ce Opruț este și el oscilant în evoluții.

Duelul Bîrligea - Patriche va fi unul interesant de privit, cel dintâi având o viteză fulminantă, mai ales pe distanțe scurte și medii.

În schimb, Eddy Gnahore dă o mână serioasă de ajutor defensivei, fiind ca o veritabilă stâncă în fața careului de 16 metri.

Nici FCSB nu stă grozav la capitolul defensivă. Ngezana nu va reveni în centrul axului defensiv central, reîntregirea parteneriatului defensiv cu Dawa amânându-se pentru o dată ulterioară. Vor juca fie Mihai Popescu, chiar fostul jucător al lui Dinamo, fie veteranul Chiricheș.

Radunovic rămâne constant în evoluții, însă o posibilă intrare a lui Hakim Abdallah în repriza a doua îi poate pune probleme.Pe Crețu îl va aștepta un duel extrem de dificil cu tehnicul Dennis Politic.

Dinamoviștii sunt mai anticipativi, având mai multe intercepții decisive: 37,49 în medie pe meci. FCSB, 29,56, penultima din L1. Roș-albaștrii devansează doar trupa lui Marius Măldărășanu, Hermannstadt.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.