Fotbal   •   Liga 1   •   LICENȚIERI

CUTREMUR în fotbal: FCSB, Rapid sau Dinamo sunt în pericol ca în 2026 să NU mai obțină licențele, inclusiv pentru cupele europene!

Daniel Bîrligea, vârful celor de la FCSB, foto: Imago

Articol de Marius Mărgărit   —  joi, 17 octombrie 2024

Dizolvarea AMFB poate produce o undă de șoc în rândul formațiilor din București din primele două ligi, FCSB, Rapid, Dinamo, Steaua și Metaloglobus.

Deoarece, conform cerințelor din manualele de licențiere pentru Liga 1 și Liga 2, dar și pentru participarea în cupele europene, toate aceste cluburi trebuie să aibă un număr minim de echipe de copii și juniori angrenate în competiții. Iar o parte dintre acestea erau afliliate în campionate organizate de Asociația de Fotbal a Municipiului București.

Intervenția Rapidului și a FRF în sprijinul AMFB a lămurit lucrurile

În procesul câștigat de AFC Rapid și Progresul București, în urma căruia AMFB a fost dizolvată de Curtea De Apel, Rapid a vrut să intre ca intervenient de partea respectivului for. Iar ca să justifice interesul ca intervenient, clubul din Giulești a folosit un document emis de FRF, unul semnat de șeful departamentului juridic de la Casa Fotbalului, Adrian Stângaciu.


În care se preciza că „trebuie avut în vedere și că, în conformitate cu regulile impuse de Federația Română de Fotbal, echipele participante în competițiile profesioniste (Liga 1 și Liga a 2-a) sunt obligate să aibă un număr minim de echipe de juniori pentru a putea participa în competițiile menționate anterior. În acest sens, existența AMFB este de maximă importanță, deoarece unele categorii de vârstă au organizate competiții exclusiv la nivelul asociațiilor județene de fotbal/AMFB.

Dan Șucu, în România - Elveția // foto: Ionuț Iordache (GSP)

Implicit dacă AMFB nu va mai putea organiza competițiile respective, nici cluburile cu sediul în București și cu echipe participante în ligile profesioniste cum ar fi CSA Steaua, FCSB, Dinamo 1948 SA, Rapid 1923 București nu vor avea posibilitatea de a îndeplini condițiile de participare în competițiile organizate de LPF/FRF, ceea ce va conduce la afectarea întregii piramide competiționale specifice sistemului european al sportului și aplicată de FRF în ceea ce privește sistemul de promovare-retrogradare în sistemul competițional din România."

Adrian Stângaciu: „Pericolul e la licențierea din martie 2026"


Adrian Stângaciu a ținut să facă câteva precizări în acest caz. El susține că "trebuie să lămurim puțin lucrurile, fiindcă ele sunt prezentate puțin deformat de cei care și-au dorit dizolvarea AMFB. Pericolul ca aceste cluburi să nu mai obțină licențe pentru Liga 1, Liga 2 și chiar pentru cupele europene nu este acum, în prezent, ci pentru viitor.

Fiindcă licențierea pentru sezonul următor se va face în martie 2025. Iar cluburile vor putea demonstra că au deținut echipele respective, că le-au înscris în competițiile AMFB, că au participat la ele. Faptul că acum n-ar exista respectivele competiții, deși înțeleg că încă se joacă, n-ar însemna în niciun fel că aceste grupări n-ar fi respectat cerințele manualelor de licențiere.

Nu poate fi culpa lor că n-au mai terminat o competiție care a fost oprită fiindcă forul care o organiza a fost dizolvat de o decizie judecătorească. Deci pentru licențierea pentru sezonul 2025-2026, respectivele cluburi nu vor avea probleme, din acest punct de vedere".

Joyskim Dawa a înscris 11 goluri pentru FCSB // foto: Imago Images

A continuat să explice care vor fi efectele pentru sezonul 2026-2027:

„Pentru acel campionat, licențierea se va face în martie 2026. Și faptul că în 2026 ar exista riscul ca echipele în cauză să nu primească licențele este adevărat.

Dar trebuie avut în vedere că acest risc e valabil doar dacă pentru sezonul 2025-2026 nu va exista o competiție la nivelurile de vârstă aferente Bucureștiului și recunoscută de FRF.

O poate organiza o nouă entitate juridică, altă AMFB, nu știm încă. Dar important este ca în acel sezon să fie organizate oficial acele campionate. Deci nu există niciun pericol așa de mare imediat, precum încearcă să susțină cei care au făcut publică adresa mea către Curtea de Apel, prezentând-o ca pe un document-bombă".

Nici varianta ca aceste cluburi să-și mute echipele la AJF-uri limitrofe, precum AJF Ilfov sau AJF Prahova, nu este fezabilă, pentru că fiecare dintre aceste e obligată să-și limiteze activitatea pe teritoriul județului pe care îl reprezintă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.