Liga 1

Momente emoționante în Bănie. Mitriță a primit tăblița unui soldat căzut la datorie

Alex Mitriță primește plăcuța unui soldat căzut la datorie / Foto: Universitatea Craiova

Articol de Aurelian Botezatu   —  joi, 17 octombrie 2024

Jucătorii Universității Craiova i-au avut ca oaspeți, joi dimineață, pe membrii Invictus, militari răniți în teatrele de operațiuni NATO care vor participa în februarie 2025 la jocurile paralimpice „Invictus Games”.

Punctul culminant al întâlnirii organizate în cantonamentul „Ilie Balaci” a fost momentul în care unul dintre sportivii Invictus i-a oferit lui Alexandru Mitriță plăcuța de indentificare a unui soldat român mort pe teatrul de operațiuni.

Jucătorii Universității Craiova au mai primit de la oaspeții lor un tricou, de genul acelora pe care le vor purta în februarie 2025, la „Jocurile Invictus” de la Vancouver, o minge de volei și o plachetă.

„Invictus Games” este un eveniment sportiv organizat de către Prințul Harry


„Invictus Games”  este un eveniment sportiv dedicat militarilor răniți în urma participării la misiuni în teatrele de operații, organizat de către Prințul Harry, Duce de Sussex (Henry Charles Albert David) al Marii Britanii.

+9 Foto
Sportivii Invictus România, în vizită la Universitatea Craiova / Foto: Universitatea Craiova

Evenimentul cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu nevoi speciale, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la ergometru (rowing), powerlifting, ciclism, volei din poziţia şezând, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

În 2014 a a luat ființă „Invictus România”


„Invictus România”, creat în urmă cu un deceniu, se autodefinește ca „un grup informal de oameni care prin propriul exemplu și exemplul camarazilor răniți reușesc să facă diferența, să schimbe, să motiveze și să inspire și și-au propus să sprijine luptătorii răniți pentru a face sport și a participa la Invictus Games în vederea recuperării fizice și psihice”.

Și și-a propus să promoveze „valorile istorice fundamentale ale poporului român şi ale militarilor români prin practicarea sportului pe toate ramurile lui”.

Invictus România „şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare”

Povestea „Invictus România”, spusă chiar de membii acestuia, a început în 2014. „Atunci, un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor Jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie.

Sportivii Invictus România față în față cu jucătorii Universității Craiova / Foto: Universitatea Craiova

Dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, acesta şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.

Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus.

Începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi”, se arată pe site-ul Ministerului Apărări Naționale.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.