Jocurile Olimpice

Marcel Ciolacu a chemat-o pe Elisabeta Lipă să dea explicații în cazul premierilor propuse de FR Canotaj spre COSR

După ce GSP.ro a făcut publice în exclusivitate listele cu propunerile de premiere din partea FR Canotaj pentru COSR,

Articol de Marius Mărgărit   —  joi, 17 octombrie 2024

După ce GSP.ro a făcut publice în exclusivitate listele cu propunerile de premiere din partea FR Canotaj pentru COSR, cu sumele pentru sportivii medaliați la JO de la Paris, dar și pentru angajații respectivului for, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a chemat-o pe Elisabeta Lipă pentru lămuriri.

Un alt motiv a fost legat și de acuzațiile fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, care a reclamat, într-o postare pe contul său de Facebook, că e total anormal ca niște funcționari ai federației de canotaj, precum Călin Erhan (secretar general) și Roxana Petrescu (contabil șef), să încaseze câte 162.000 de euro de la COSR, adică mai mult decât va primi David Popovici pentru titlul olimpic (140.000 de euro).

De ce Lipă și nu președintele FR Canotaj, Valentin Gavril?!

Convocarea Elisabetei Lipă pentru a explica la Guvern acest caz este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, că, de fapt, nu Valentin Gavril, președintele FR Canotaj, conduce acest for, ci tot șefa ANS, totodată și vicepreședinte PSD.


Conform informațiilor publicate de libertatea.ro, din cauza programului foarte încărcat, Marcel Ciolacu n-a putut să o primească pe Elisabeta Lipă, care a discutat cu Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei primului ministru.

Premierul nu exclude nici varianta modificării legii premierilor

Aceleași surse susțin că „Lipă a explicat traseul legal al banilor pentru rezultatele de la Paris. COSR a cerut din partea federațiilor niște propuneri de premiere. Aceste fonduri se dau conform unei Hotărâri de Guvern care spune că pentru personalul auxiliar se acordă aproximativ 40% din premiile sportivilor”.

La întâlnirea de azi cu reprezentanții presei, Marcel Ciolacu a spus, referindu-se la caz, "Haideţi să vedem totuşi, am înţeles că au fost bani daţi la un contabil, la un medic, pentru întreg lotul. E normal ca şi medicul echipei, al lotului olimpic, să aibă nişte beneficii suplimentare. E normal ca tot angrenajul să le aibă. Părerea mea, trebuie foarte clar ştiut încă de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astfel de cazuri".


Premierul a mai spus că "este o opțiune" chiar și varianta modificării legii, tocmai pentru a fi evitate situații de acest gen pe viitor.

Deocamdată, banii nu au fost alocați pentru că există un întreg proces până la virarea sumelor către sportivi și oficiali. "Aceste propuneri merg la COSR, care avizează premiile. Mai departe, COSR transmite la Guvern și la Ministerul de Finanțe, care își dau și ei avizul, și abia apoi se eliberează banii pentru premiere", au mai adăugat aceleași surse.

Acele sume trecute la contabilă și la secretar general sunt doar niște simulări. Cum să încaseze o singură persoană atâția bani? Intenția a fost să se calculeze exact cât ar însemna sumele pentru personalul federației, care poate încasa până la 40% din premiile sportivilor. Apoi, după ce lista va fi aprobată, banii vor intra separat în contul fiecărei persoane, în conformitate cu drepturile financiare legale



- Elisabeta Lipă, președinte ANS

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.