Handbal

Handbalul stă pe un butoi de pulbere » CSM Constanța, acuze grave și plângeri penale: n-a scăpat nici președintele Federației

Antrenorul George Buricea și handbaliștii de la CSM Constanța la un time out Foto: Facebook CSM Constanta

Articol de Ionuţ Coman   —  joi, 17 octombrie 2024

Decizia în cazul litigiului dintre Laurențiu Toma și CSM Constanța a provocat acuze grave și plângeri penale din partea vicecampioanei României, inclusiv la adresa președintelui FRH, Constantin Din.

Handbalul românesc stă pe un butoi de pulbere, cu acuze dure și plângeri în justiție. Anunțul depunctării vicecampioanei Ligii Naționale masculine, CSM Constanța, a declanșat un scandal uriaș, în care este implicat direct și președintele federației, Constantin Din.

La începutul acestei săptămâni, echipa antrenată de George Buricea, chiar actualul selecționer al reprezentativei tricolore, a primit o veste șoc. Comisia Centrală de Disciplină i-a sancționat pe constănțeni cu ridicarea dreptului la transfer, legitimare și drept de joc pentru o perioadă de doi ani, începând cu data de 16.10.2024 și scăderea unui punct la fiecare 10 zile.

Motivul? O datorie neachitată către Laurențiu Toma, dictată de federație în urma unei decizii a Comisiei de Soluționare a Litigiilor.


Conform plângerii făcute de fostul handbalist, din postura de oficial al HC Dobrogea Sud, CSM Constanța nu și-a respectat obligațiile contractuale din momentul preluării echipei. Comisiile federației au analizat actele și i-au dat dreptate.

Acuze cu documente dinspre CSM Constanța

Hotărârea a fost întâmpinată cu revoltă de către oficialii clubului constănțean. Iar reacția nu s-a lăsat așteptată. Într-un comunicat oficial, CSM Constanța face acuze grave atât la adresa foștilor oficiali de la HC Dobrogea Constanța, președintele Ionuț Rudi Stănescu și vicepreședintele Laurențiu Toma, cât și în privința președintelui FRH, Constantin Din.

Conform actelor prezentate, primii doi și-au semnat între ei contracte pe o durată de 5 ani, cu același număr de înregistrare, după ce au prezentat cereri de a fi preluați de CSM Constanța a căror veridicitate este pusă sub semnul întrebării.


Contractele prezentate Federației Române de Handbal de către domnii Toma Laurențiu Mihai și Stănescu Rudi ambele poartă în mod bizar același număr de înregistrare de la Asociația Handbal Club Dobrogea Sud (nr. 224 din 10.01.2022), fiind încheiate pentru o perioadă de 5 ani de zile și sunt semnate într-un mod neobișnuit: domnul Toma Laurențiu Mihai semnează ca reprezentant al Asociația Handbal Club Dobrogea Sud în contractul domnului Stănescu Rudi și invers, domnul Stănescu Rudi semnează ca reprezentant al Asociația Handbal Club Dobrogea Sud în contractul domnului Toma Laurențiu Mihai, cu remunerații deosebit de augmentate



– comunicat CSM Constanța

Totodată, acest lucru s-a întâmplat deși aveau alte contracte care s-ar fi încheiat în acest an. Mai mult, în comunicat se susține că Laurențiu Toma a revendicat o sumă considerabilă, 270.000 de euro, chiar dacă nu s-ar fi prezentat la muncă, mutându-se de mai multă vreme în alt oraș, la Brașov.

Contractele lui Laurențiu Toma și Rudi Stănescu datate în aceeași zi

S-au făcut plângeri penale!

Federația condusă de Constantin Din este acuzată că a încălcat flagrant regulamentele, iar comisiile au executat clubul constănțean și au satisfăcut în acest mod interesele grupului organizat de influență compus din cei trei. Motiv pentru care toate aceste hotărâri au fost contestate prin acțiune în anulare în fața instanțelor de judecată, conform articolului 608 din Codul de procedură civilă. Și asta pentru că FRH nu a adoptat competența Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în această privință.

Precizăm că toate hotărârile comisiilor Federației Române de Handbal au fost contestate prin acțiune în anulare în fața instanțelor de judecată, conform articolului 608 din Codul de procedură civilă. Până în acest moment, nu a fost pronunțată nicio soluție definitivă în aceste cazuri. Arătăm că Federația Română de Handbal nu a adoptat competența Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în această privință, tocmai pentru ca hotărârile acestora să nu poată fi supuse „riscului” desființării acestora ca urmare a analizei oricăror hotărâri ale comisiilor acesteia de către o instanță cu adevărat independentă și imparțială, respectiv Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne



– comunicat CSM Constanța

Și mai grav, CSM Constanța anunță că a sesizat organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de către mai multe persoane, în frunte cu Laurențiu Toma și Ionuț Rudi Stănescu.

Laurențiu Toma: „Am fost umilit!”

De cealaltă parte, Laurențiu Toma susține că sunt doar încercări ale clubului constănțean de a scăpa de răspundere și a acuzat tratamentul la care a fost supus în ultimii doi ani.

„CSM Constanța a vrut doar să fenteze regulamentele și să preia doar contractele pe care le dorește (pe mine, pe Rudi și pe alți jucători nu i-a mai dorit... din motivele subiective ale conducerii CSM)... Mi-au interzis să vin la echipă.. mi-au cenzurat accesul la orice antrenament… m-au obligat să stau pe holurile Clubului (la sediu)…refuzau să-mi permită să fiu antrenor….Am fost umilit… Am ajuns la situația în care, am vrut să renunț la bani și să încetez amiabil cu ei, să renunț la contract și banii rămași. CSM-ul a refuzat! În schimb, mi-au dat o propunere prin care să declar minciuni, să renunț la toate litigiile câștigate și practic să aduc eu înapoi, de acasă, toți banii plătiți de ei în baza contractului”, a transmis fostul internațional.

În plus, acesta spune că suma pe care o are de încasat este mult mai mică și că de vină pentru situația crată este managementul clubului, care a preferat să facă investiții costisitoare, în loc să achite datoriile.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.