George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, a vorbit în cadrul emisiunii „Prietenii lui Ovidiu” despre problemele cu care se confruntă sportul românesc în acest moment. Trăgând un semnal de alarmă în ceea ce privește obezitatea și bugetul pe care trebuie să-l aibă un părinte ca să-și țină copilul la un sport de performanță
- Domnule Simion, care este planul dumneavoastră de sport?
- Unii s-ar aștepta să vorbim despre medalii olimpice și să vorbim de înalta performanță. Noi vorbim de educație fizică și sport. Noi vorbim despre sportul de masă, de la minus 9 luni la 80 plus. Au apărut, după ce am făcut prezentarea acestui plan, știri: "Ia uite, Simion vrea să pună embrionii să facă sport!". E vorba de sănătatea națiunii. L-ați avut invitat pe Ion Țiriac și interviul cu domnul Țiriac a stârnit controverse, a stârnit replici.
George Simion: „Țiriac a avut sută la sută dreptate! Nu mai suntem preocupați de sănătate!”
- Da.
- Ca de obicei, Cristian Tudor Popescu a venit să îi reproșeze lui Țiriac ce a făcut acum 50 de ani, 60 de ani. Nici nu mai știu când. Eu cred că, cel puțin legat de sănătatea națiunii, domnul Țiriac a avut sută la sută dreptate! Nu mai suntem preocupați de sănătate! Iar eu de acolo pornesc când mă refer la sport. Avem nevoie ca ai noștri copii, Radu al meu, să facă sport. Dar când mă gândesc la copiii României, nu pot să mă gândesc doar la Radu. Pot să mă raportez la Radu, care poate va avea șansa de a face sport și de a se dezvolta. Din păcate, sunt foarte mulți copii care nu au această șansă și nu există egalitate de șanse în România, în afară de copiii din marile orașe.
- Corect.
- Ceilalți, doar dacă au mare noroc. S-ar putea să îl avem pe viitorul Messi în România și să nu aibă șansa de a se dezvolta!
- Nu vă duceți prea sus. Messi e unic totuși, cel mai mare jucător din istorie. Să avem noi un al doilea e mai greu.
- Nu mă duc.
- Susțineți că nu sistemul produce valori, ci ele apar spontan, așa, și rar. Că înainte era mai bine organizat sportul.
- David Popovici este o excepție, nu este o regulă. Pe mine m-a mișcat discursul pe care David Popovici l-a avut la Olimpiadă. Sigur, ca om politic am și reacționat dintr-un oportunism. Și am avut o conferință de presă la câteva zile după acel discurs. Deci felicitări familiei lui David Popovici, dar nu este un rezultat al sportului românesc David Popovici! Este o excepție. Eu am văzut înotătorii români cum se pregătesc la "Lia Manoliu", la Complexul Național. Nu au bazin unde să sară și sar pe saltele. Nu avem baze sportive. Și în București, de urgență, se pot realiza, de exemplu, bazine de înot de dimensiuni olimpice, două. Unul, am insistat și o să insist la consilierii AUR, în sectorul 5, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", și unul în Complexul Național. Stăm de peste 10 ani fără un patinoar!
- "Flamaropol" se tot reconstruiește.
- Ăsta e rezultatul incompetenței și al plasării, întotdeauna, a sportului pe ultimul loc. Pentru mine, sportul va fi prioritate națională! Și cred că soluția este lărgirea bazei de selecție. Soluția este sportul școlar, sportul universitar. Soluția este de a investi în modele, în societate. Actualul guvern a mărit TVA-ul pentru sălile de fitness. Și acolo, în anii aceștia, oamenii fac sport. La nivel european, suntem la o rată de 46% din populație care face mișcare, față de media europeană care e la 63%.
- Suntem un popor sedentar, asta e clar.
- Înainte de 1989, aveam Faur, Rocar, Electroaparataj... Toate întreprinderile comuniste, că ăla era sistemul, aveau pe lângă întreprinderi, echipe. Și făceai sport și aveau baze sportive. Gheorghe Hagi a venit cu o propunere foarte bună pe care am inclus-o în planul nostru de guvernare, ca un procent din cifra de afaceri a multinaționalelor, a marilor contribuabili să se ducă către sport. Se pot crea programe adaptate la anul 2024, dacă - încă o dată spun - ne pasă!
- Și este chiar o propunere inteligentă. Adică multinaționalele fac bani mulți și buni în România și nu lasă nimic aici, ceea ce nu e în regulă. Sau lasă foarte puțin.
- Ce avem acum în rândul tineretului? Droguri, obezitate și lipsă de perspective. Eu am văzut că sportul te formează, eu am văzut că sporturile de echipă, în general, creează caractere și de aceea consider că trebuie că investim în acest domeniu și trebuie să dăm șansă tuturor copiilor.
- Aveți dreptate!
- În momentul ăsta, părinții sunt absolut cocoșați de banii pe care trebuie să-i dea. Toți părinții, nu doar cei care își dau copiii la sport. Orice talent, dacă nu are în spate un părinte care să dea bani enorm de mulți, ajunge să se piardă. De aceea eu pun preț pe egalitate de șanse și vin cu un program adresat tuturor românilor și în special generațiilor care vin.
{{text}}