Sporturi   •   Tenis   •   SIX KINGS SLAM

„Veți spune că e «sportswashing»!”. Fostul #2 mondial, discurs frontal despre Six Kings Slam și Arabia Saudită: „El chiar vrea să facă ceva în sport. Despre China nu vorbim?”

Jannik Sinner și Rafael Nadal se află printre protagoniștii Six Kings Slam / Sursă foto: Imago Images

Articol de Remus Dinu   —  joi, 17 octombrie 2024

Norvegianul Casper Ruud, 25 de ani, recunoscut pentru discusurile sale echilibrate, catalogat la unison drept unul dintre cei mai fair-play jucători din circuit, și-a spus opinia sinceră despre Six Kings Slam, turneul pe „steroizi” organizat la Riad, acolo unde Djokovic, Nadal, Sinner, Alcaraz și alți grei ai circuitului sunt răsfățați cu milioane de dolari de către șeicii saudiți.

Fostul finalist de la Roland Garros și US Open, în prezent ocupant al locului 8 în ierarhia ATP, participă săptămâna aceasta la turneul de 250 de puncte de la Stockholm, după câteva luni marcate de rezultate complet nesatisfăcătoare pentru standardele sale.

Luna trecută, Casper a reprezentat Echipa Europei la Laver Cup, o altă competiție cu o popularitate in crescendo, însă nu a fost invitat și la turneul elitist din Arabia Saudită, locul unde șeicii i-au reunit pe Novak Djokovic, Jannik Sinnner, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Holger Rune și Rafael Nadal.

Intervievat de presa suedeză, inclusiv pe marginea „Slam-ului saudit” cu caracater demonstrativ inaugurat anul acesta, Casper Ruud și-a spus pe șleau opinia despre Arabia Saudită, țară acuzată că încalcă cu nonșalanță drepturile omului, că strivește drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ+, dar și că încearcă să-și spele imaginea prin intermediul sportului (așa numitul sportswashing). n.r. - folosirea unui sportiv sau a unui eveniment sportiv de către un Guvern sau o altă organizație în încercarea de a promova sau de a spăla reputația cuiva, în ciuda controverselor sau scandalurilor din jurul acestuia.


Casper Ruud, bun prieten cu Rafael Nadal, devenit recent ambasador al tenisului din Arabia Saudită, admite că din ecuație face parte o țară cu multe semne de întrebare, dar că cei care o critică ar trebui să fie mai temperați atunci când „împrăștie” cu prejudecăți. „Există și alte țări controversate în care călătorim și jucăm, nu?”, punctează norvegianul, care îl consideră bine intenționat pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, un personaj poleit nu doar cu aur, ci și cu multe controverse.

„Veți spune că e «sportswashing», dar mi se pare că Mohammed bin Salman vrea să facă ceva, mai ales în sport”

„Desigur că au mulți bani și știu că ceea ce spun va fi probabil descris ca «sportswashing», dar mi se pare că noul lor lider, Mohammed bin Salman, vrea să facă ceva, mai ales în sport. S-ar putea să schimbe acea țară, s-o facă, poate, puțin mai occidentală.

Iar faptul că sportivii călătoresc acolo ar putea duce la o schimbare, cine știe?


Știu că pot părea foarte naiv când spun asa, pentru că oamenii vor spune doar că «sportswashing-ul» e cel care acoperă ceea ce se întâmplă cu adevărat.

Dar dacă nu începi de undeva, nu sunt sigur că ar putea exista vreodată o schimbare, nu? Dacă vrei să începi cu sportul, atunci asta este ceva ce au făcut și-n alte locuri din Orientul Mijlociu, precum Dubai, Abu Dhabi. Într-o oarecare măsură și Doha, în Qatar”, a mărturisit Ruud, conform site-ului suedez spilxperten.com.

Casper Ruud / Foto: Imago

Ruud adoptă un discurs precaut, spune că n-a fost luat în calcul pentru actuala ediție a Six Kings Slam, dar e conștient că influența Arabiei Saudite în tenis va deveni din ce în ce mai pronunțată în anii următori.

„Să vedem. Sunt sigur că lucrurile vor avansa, există deja zvonuri că va exista acolo un turneu suplimentar în ATP.

Până acum, am ales să nu merg acolo, dar se pare că e ceva inevitabil și că vor avea lucruri mari în Arabia în viitor. Au deja Turneul Campionilor «Next Gen», așa că să vedem ce ne rezervă viitorul”.

„Sunt și alte țări controversate în care călătorim și jucăm. S-a vorbit mult de China și Shuai Peng”

Casper Ruud consideră că e nevoie de mai mult echilibru atunci când se vorbește despre influența negtivă a Arabiei Saudite.

„Nu am primit ofertă de la ei, dar am avut discuții în trecut și am ales să nu merg (n.r. la alte demonstrative găzduite de Arabia Saudită).

Desigur, este o țară controversată din multe puncte de vedere, dar există și alte țări controversate în care călătorim și jucăm.

Putem discuta despre China și despre drepturile omului, dar mergem acolo în fiecare an. S-a vorbit mult despe Shuai Peng și ceea ce s-a întâmplat cu ea...

Dacă vrei să arăți că Arabia Saudită e o țară controversată, ar trebui să menționăm și alte țări despre care nu vorbim”, a mai spus fostul #2 mondial, campion anul acesta la Barcelona și Geneva.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.