Campionate

Tentativă de fraudă! Un pretins impresar a vrut să-i păcălească pe cei de la Barcelona și a fost aproape să reușească » Ce noroc au avut catalanii

Robert Lewandowski // FOTO: Imago

Articol de Aurelian Botezatu   —  vineri, 18 octombrie 2024

Catalanii l-au cumpărat pe Robert Lewandowski în 2022, de la Bayern, pentru 45 de milioane de euro plus bonusuri.

La mai bine de doi ani de la transferul lui Robert Lewandowski de la Bayern la Barcelona a ieșit la iveală o tentativă de fraudă căreia gruparea blaugrana i-a căzut pradă.

Barcelona a fost păcălită de un fals impresar

Catalanii au acceptat să-i plătească lui Bayern 45 de milioane de euro, plus bonusuri de până la 5 milioane de euro, în schimbul polonezului. Dar în cursul perfectării tranzacției au fost păcăliți de un fals impresar, care s-a dat drept Pini Zahavi, adevăratul agent al jucătorului.


Revista Der Spiegel dezvăluie că, la oficializarea transferului, Barca a primit un e-mail de la adresa pini.zahavi.48@gmail.com, cu solicitarea de a transfera suma de un milion de euro în contul unui anume Michael Gerardus Hermanus Demon, de profesie avocat. Și a făcut-o!

Banca Ciprului a blocat tranzacția

Numai că Banca Ciprului, unde fusese deschis contul, a blocat tranzacția. Titularul contului a încercat apoi să facă presiuni asupra instituției și a amenințat că va depune o plângere la UEFA. Dar banca a rămas fermă și chiar a închis contul în octombrie 2022.

FC Barcelona a declarat oficial că a fost victima unei tentative de fraudă, dar că banii au fost recuperați. Clubul a confirmat că a primit un e-mail în iulie 2022, prin care i se solicita 1 milion de euro, iar alte două e-mailuri mai târziu, în 2023, prin fiecare cerându-i-se 250.000 de euro.


Barça a informat apoi autoritățile, dar poliția nu a putut lua nicio măsură, deoarece nu a existat o plângere oficială. Între timp, Zahavi a asigurat că nu-l cunoaște pe avocatul Michael Gerardus Hermanus Demon și nu a avut niciodată vreun contact cu el.

Der Spiegel l-a găsit pe potențialul escroc la Arnhem

Der Spiegel, împreună cu SER Catalunya și OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) , l-au găsit și l-au contactat pe Michael Gerardus Hermanus Demon. Nu este înregistrat ca avocat în nicio țară europeană, locuiește în Arnhem (Olanda) și are 51 de ani.

El poate fi văzut pe rețelele sale de socializare cu o fotografie la Camp Nou. Demon a susținut că documentele i-au fost furate și ar fi putut fi folosite pentru a deschide un cont la Banca Ciprului. Nu a vrut să dea alte explicații.

Escrocul e liber și acum pentru că nimeni n-a depus plângere împotriva lui

Însă potrivit Băncii Ciprului, „este imposibil să deschizi un cont cu documente furate”. Un purtător de cuvânt a subliniat că autenticitatea pașapoartelor și a documentelor de identitate este verificată minuțios și că conturile se deschid doar după o întâlnire personală sau o videoconferință.

Culmea e că escrocul e și acum bine merci. Întrucât nici Barcelona, nici Pini Zahavi n-au depus plângere până acum, împotriva lui Michael Gerardus Hermanus Demon nu s-a deschis o urmărire penală.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.