Constantin Anghelache, unul dintre oamenii-cheie din fotbalul pre-decembrist, a murit astăzi, la vârsta de 78 de ani. Personaj controversat, dar cu mare influență la Dinamo, Anghelache a lăsat în urmă unele declarații care au stârnit furori.
Constantin Anghelache era unul dintre apropiații lui Mircea Lucescu, poate cel mai bun prieten al actualului selecționer.
„Eu n-am lucrat la Securitate, ci la Comerț-Exterior, fiindcă probabil nu eram prost”
Potrivit datelor aflate la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, colonelul Constantin Anghelache a fost ultimul comandant al UM 0107/AVS, unitate ce avea ca unic scop producerea de fonduri pentru Securitate prin controlul exercitat asupra firmelor de export din țară.
În februarie 1986, Anghelache a fost numit în funcția de șef al Compartimentului Sectorului Aport Valutar Special din cadrul spionajului comunist românesc.
În perioada 24 decembrie 1977-24 iulie 1983, Constantin Anghelache, alias „Eftimie Gelu", lucrase în exterior, la Londra, sub acoperirea de secretar II al Ministerului Român de Externe. „Eu n-am lucrat pentru Securitate niciodată. Eu am lucrat în serviciul de informații străine externe, fiind recrutat pentru că probabil nu eram un prost. Am fost un patriot care a făcut doar bine pentru țara lui. Eu habar nu am ce făcea Securitatea”, a declarat Anghelache la GSP LIVE.
Pe Constantin Anghelache îl leagă o prietenie de lungă durată cu Mircea LucescuCe spune Constantin Anghelache despre Revoluția din 1989: „El a făcut o mare eroare în existența lui”
„Ceaușescu a refuzat să creadă în realitatea pe care i-au transmis-o nemții. I-au transmis să fie atent că va cădea. I-au spus asta în 14 decembrie 1989. Aș avea două dezamăgiri din acea perioadă. Una din 14 decembrie că cine trebuia n-a ascultat.
Lui Ceaușescu i se cerea să facă o schimbare categorică și n-a vrut să facă niciuna. El a făcut o mare eroare în existența lui. Prima a fost că am rămas singura țară de pe glob fără datorii externe. Pe el n-a avut cine să-l mai apere din exterior pentru că nu mai avea nimeni de luat bani de la noi”, a declarat Anghelache la GSP LIVE.
După 1989, Anghelache s-a lansat în afaceri și a fost cel care a adus cafeaua Amigo în România. De-a lungul timpului l-a cooptat și pe Mircea Lucescu în firmele lui.
„Mircea Lucescu îi lega o cărămidă de picior lui Răducioiu!”
În februarie 2020, Constantin Anghelache a fost prezent la GSP Live și a dezvăluit metoda ingenioasă prin care Mircea Lucescu l-a făcut pe Florin Răducioiu (49 de ani), chiar la începutul carierei lui, să lovească mingea cu ambele picioare.
Deși inițial s-a ferit să-i pronunțe numele lui Răducioiu, Anghelache a recunoscut în cele din urmă tehnicile de lucru prin care „Il Luce” a încercat să-l perfecționeze pe fostul mare atacant. Răducioiu a fost antrenat de Mircea Lucescu la Dinamo între 1986 și 1990. În tricoul „câinilor”, Răducioiu a reușit 29 de goluri în 76 de meciuri.
„Îmi aduc aminte că niciodată nu apucam să plecăm acasă cu Mircea Lucescu antrenor, pentru că el îi oprea pe cei mici: «Hai, bătrânii acasă! Voi rămâneți aici! Îmi aduc aminte că un jucător foarte bun, nu îi spun numele, că s-ar supăra pe mine, nu putea să dea nici în ruptul capului cu piciorul stâng. Era dreptaci adevărat.
A ajuns Lucescu să îi lege o cărămidă de piciorul drept. Dădea toate baloanele în față ca să nu poată lovi mingea decât cu piciorul stâng. Așa a ajuns jucător de ambele picioare, e vorba despre Răducioiu. Așa a ajuns unul dintre cei mai mari atacanți”, a spus fostul președinte din „Ștefan cel Mare”, la emisiunea GSP Live.
Mircea Lucescu (primul din stânga, alături de Anghelache), la un derby cu Steaua din Ghencea FOTO Arhiva GSP„Dinamo '90 a fost peste Steaua '86”
Tot la GSP Live, Anghelache a bravat: „Din punctul meu de vedere, Dinamo '90. Vorbesc de echipă, nu de rezultate. Cel mai bun rezultat din istoria fotbalului românesc este cel din 1984, când Dinamo s-a calificat în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Cornel Dinu e mai pamfletar, nu mă interesează ce a spus.
Steaua 1986... dacă dumneavoastră veți cerceta, veți vedea că am fost un pic pe lângă ei și atât. Am fost în Spania la finală, în cabină, peste tot. Mi-am adus și eu contribuția atunci, că unii mai recunosc, că alții nu... Întrebați-l pe Cristi Gațu, el era președinte atunci. Eu cunosc acea echipă, a avut și un culoar bun. Dinamo a construit o echipă realmente deosebită. Ca lot, Dinamo a fost mai bună!”.
Un accident teribil: „30 de minute am fost mort! Am simțit cum prin corp îmi trece o undă”
Pe 13 februarie 2007, chiar de ziua lui, Anghelache a scăpat ca prin minune dintr-un accident extrem de grav.
Momentul accidentului: „Când aproape am ajuns la Hunedoara, nu știu ce i-a venit șoferului, că a vrut să depășească un tir, iar de pe contrasens venea alt tir, așa că am intrat între ele. O perioadă, 30 de minute, am fost mort. S-au întâmplat două fenomene. Am simțit că prin corp îmi trece o undă caldă, după care m-am trezit, mi-am dat airbag-ul de pe față și am ieșit pe marginea șoselei.
Erau doi tineri și au spus «Băi, aici era unu». «Eu am fost ăla». Am scăpat doar cu trei coaste ușor fracturate. Nici șoferul n-a pățit nimic, a mers la spital, dar eu am refuzat să merg, ca să nu îl bag în pușcărie. Nu știu ce a avut în cap, ne apropiam de barieră”.
Îmi pare bine că Dumnezeu m-a iertat și de acea dată, asta înseamnă că am făcut fapte bune. Eram membru al Comitetului Executiv al FRF. Am avut întâlniri cu cluburile din ligile inferioare, în județele respective, pe zone. Avusesem o întrevedere cu cluburile din sud, la Pitești, și ziua următoare trebuia să avem o întrevedere cu echipele din nord, la Hunedoara. Atunci aveam șofer, de atunci nu mai am. Am sărbătorit puțin ziua mea de naștere la Pitești, s-a băut și o bere, dar nu s-a exagerat
Constantin Anghelache la GSP Live
{{text}}