Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

Rezervă sau viitor titular între buturile FCSB? Zima versus Târnovanu la 4 capitole esențiale: care sunt concluziile

Ștefan Târnovanu, portarul FCSB, foto: Imago

Articol de Daniel Grigore   —  vineri, 18 octombrie 2024

FCSB a rezolvat transferul portarului ceh Lukas Zima, în vârstă de 30 de ani, care se va alătura lotului campioanei în această iarnă. Astfel, roș-albaștrii vor avea la dispoziție doi goalkeeperi redutabili, pe care i-am comparat la 4 capitole relevante pentru acest rol.

Zima a semnat cu FCSB un precontract care-l leagă de echipa campioană în următorii 3 ani. El va face trecerea la București în iarnă, când se va deschide mercato invernal.

FCSB le-a plătit 250.000 de euro celor de la Petrolul pentru a-și asigura serviciile goalkeeperului ceh, un portar care a impresionat în Superligă în cele 15 luni de când a sosit la Ploiești.

Dar este Zima suficient de bun pentru a-l înlocui pe Târnovanu în meciurile importante? Sau îndeajuns de bun pentru a fi succesorul actualului titular, în cazul în care acesta va prinde un transfer afară?


Pentru o imagine mai elocventă, i-am comparat pe cei 2 portari la 4 capitole esențiale postului pe care-l ocupă. Datele sunt asigurate de Wyscout și valabile exclusiv pentru sezonul 2023/2024, în care Zima a apărat poarta Petrolului în 39 de partide de campionat, iar Târnovanu pe a roș-albaștrilor în tot atâtea rânduri.

1. Golurile prevenite: avantaj Zima

De-a lungul sezonului trecut de campionat, Lukas Zima a încasat 46 de goluri dintr-un xCG* (expected conceded goals / numărul așteptat de goluri încasate) de 55.09. Cu alte cuvinte, a prevenit 9 goluri, a scos 9 goluri ca făcute, capitol la care este lider între portarii din Superligă.

Și Târnovanu este pe plus la acest capitol, cu 4 goluri prevenite (37 primite dintr-un xCG de 41.28). Avantaj în dreptul lui Zima, însă diferența este fină având în vedere că cehul a avut de înfruntat mai multe șuturi și situații periculoase de poartă.


* xCG, expected goals conceded, reprezintă probabilitatea ca o ocazie a adversarilor să se transforme în gol, cuantificată în baza informațiilor existente despre situațiile similare din trecut.

2. Intervenții reușite: Târnovanu îi ia fața lui Zima

Ca număr de intervenții reușite, Zima este natural mai sus decât Târnovanu, 124 versus 104, dar asta în condițiile în care adversarii au șutat mult mai mult pe poarta lui, de 170 de ori, decât au cadrat șuturi pe poarta lui Târnovanu (141).

Aici, mai relevant este procentajul de șuturi apărate, unde calculăm 73,75% în dreptul lui Târnovanu și 72,94% în dreptul lui Zima.

3. Târnovanu este mai precis cu mingea la picior

Alt parametru important de comparație este acuratețea cu mingea la picior. În cazul paselor lungi, Târnovanu are un plus față de viitorul lui concurent pe post. În privința paselor scurte, diferența este abia perceptibilă.

Titularul lui FCSB are o acuratețe a paselor lungi de 60,1% și de 98% în cazul paselor scurte. Zima este la 58,8%, respectiv 98,4%, însă Târnovanu este mult mai implicat pe construcție, cu 291 de pase lungi și 442 scurte încercate, față de 216, respectiv 308 în dreptul lui Zima, astfel că procentajele lui sunt și mai relevante.

Ștefan Târnovanu / foto: Imago Images

4. Târnovanu iese mai des de pe linia porții

În fine, consemnăm avantaj în dreptul lui Târnovanu și la numărul de ieșiri de pe linia porții, adică încercările de a reține sau de a respinge mingile aruncate în propriul careu.

Actualul număr 1 de la FCSB a adunat 58 de ieșiri sezonul trecut, locul 3 în Superligă la acest capitol. Zima s-a oprit la 50. Adnan Golubovic (Dinamo), cu 66, este primul în acest clasament.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.